• Business

    Πώς το όνειρο για μια ισχυρή ΔΕΗ έγινε πραγματικότητα


    Ο δρόμος για μια Νέα σύγχρονη και ισχυρή ΔΕΗ έχει ανοίξει. Η μεταμόρφωση της ΔΕΗ σε μια εταιρεία σύγχρονη, ισχυρή εταιρεία με προοπτική  ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ.

    Με συνέπεια, στρατηγική και μικρές και μεγάλες επιτυχίες η διοίκηση του Γιώργου Στάσση, κέρδισε το στοίχημα αυτό και μαζί την εμπιστοσύνη του πιο δύσκολου κοινού, των ξένων θεσμικών και βάζει τη ΔΕΗ σε μια νέα εποχή.

    Η εξαγορά της Enel Romania ήταν η τελευταία μιας σειρά στρατηγικών και διοικητικών επιλογών της διοίκησης της ΔΕΗ, μιας εταιρείας που πετυχαίνει με  συνέπεια και αξιοπιστία όσα εξαγγέλλει. Κέρδισε τη μάχη με τα ληξιπρόθεσμα και αποκατέστησε τη σχέση με τους πελάτες της, επιβίωσε της ενεργειακής κρίσης, τιθάσευσε το δανεισμό της, πέτυχε τις δεσμεύσεις για την κερδοφορία, έκανε αποδοτικό hedging, αναπτύχθηκε με ταχύτητα στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και επεκτάθηκε και στο εξωτερικό, κάνοντας για πρώτη φορά τη ΔΕΗ μια διεθνή εταιρεία.

    Δέσμευση της διοίκησης του Γιώργου Στάσση ήταν να “μετατρέψει τον γίγαντα με πήλινα πόδια”, που αποκαλούσαν τη ΔΕΗ όταν βρέθηκε στο τιμόνι της, σε μια σύγχρονη ισχυρή εταιρεία, αξιόπιστη και με προοπτική. Και έκανε τη δέσμευση πράξη.  Αφού έλυσε τα βασικά προβλήματα στη λειτουργία της αφού πραγματοποίησε τη σημαντική αύξηση κεφαλαίου το φθινόπωρο του 2021, και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ λίγο πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση κατάφερε να διαχειριστεί την κρίση με κέρδος για τη ΔΕΗ και να υλοποιήσει με συνέπεια το φιλόδοξο επιχειρηματικό σχέδιο που είχε ανακοινώσει, με ανάπτυξη στις ΑΠΕ και μεγάλη εξαγορά στο εξωτερικό.

    Η εξαγορά που αλλάζει για πάντα της ΔΕΗ

    Σε μια άλλη εταιρεία μετατρέπεται η ΔΕΗ μετά την εξαγορά της ρουμανικής Enel, αφού διεθνοποιείται και μεγαλώνει.

    Αυξάνει κατά 50% τα λειτουργικά της κέρδη, το πελατολόγιο και το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, ενώ αποκτά ένα capex κοντά στα 9 δισ ευρώ. Από 5,7 εκατ πελάτες, φτάνει πλέον τα 9 εκατομμύρια και το χαρτοφυλάκιο «πράσινων» έργων που ήταν 10 GW,   γίνεται πλέον 15 GW.

    Ταυτόχρονα, η πρόβλεψη για τα EBITDA του 2023 από 900 εκατ ευρώ φέτος, ανεβαίνει στα 1,2 δισ, μόνο από την εξαγορά με προοπτική για ακόμη καλύτερη απόδοση. Τα συγχαρητήρια των 170 και πλέον αναλυτών που έλαβαν μέρος στην  τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της εξαγοράς,  και η θετική υποδοχή των οίκων αξιολόγησης S&P και Fitch αποδεικνύουν τη θερμή υποδοχή των επενδυτών στην κίνηση αυτή που αυξάνει σημαντικά την αξία της εταιρείας.

    Η ΔΕΗ πέτυχε την εξαγορά μιας καθετοποιημένης εταιρείας, που διαθέτει δίκτυο διανομής και πελατολόγιο, αλλά και παραγωγή ΑΠΕ, με μια αποτίμηση πολύ καλή. Την ίδια στιγμή το ρίσκο της Ρουμανίας είναι απολύτως διαχειρίσιμο, αφού πρόκειται για  χώρα της ΕΕ, με ρυθμιστικό πλαίσιο, παρόμοιο με εκείνο της Ελλάδας.

    Μείωση δανεισμού- επιτυχημένο hedging

    Και την κίνηση αυτή έκανε αφού πρώτα πέτυχε μεγάλη μείωση του καθαρού δανεισμού της ΔΕΗ κατά 1,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2022, η οποία της επέτρεψε να βρει την απαραίτητη ρευστότητα και της έδωσε τα περιθώρια που χρειαζόταν, προκειμένου να προχωρήσει στο deal.

    Από 2,6 δισ ευρώ τον Σεπτέμβριο, ο δανεισμός του ομίλου μειώθηκε στα 1,4 δισ το Δεκέμβριο του 2022. Λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και απελευθερώθηκε η ρευστότητα  που είχε τοποθετήσει ο όμιλος ΔΕΗ ως collateral για να εξασφαλίσει συμβόλαια αντιστάθμισης αφού η ΔΕΗ δε χρειαζόταν πια τόσα πολλά κεφάλαια ως ενέχυρο για τα συμβόλαια hedging.

    Και μόλις η εταιρεία πήρε πίσω τη ρευστότητα που είχε δεσμεύσει, προχώρησε σε σημαντική αποπληρωμή δανεισμού, αποκτώντας δυνατότητα νέου δανεισμού για τη χρηματοδότηση μιας σημαντικής κίνησης. Έτσι η ελληνική εταιρεία κατάφερε  να αυξήσει την επιχειρηματική της αξία, χωρίς να επιβαρύνει τον ισολογισμό της.

    Η εξαγορά της Enel Romania,  θα χρηματοδοτηθεί κατά 800 εκατ ευρώ με δανεισμό, αλλά κατά το υπόλοιπο με ίδια κεφάλαια της επιχείρησης.

    Και λόγω του χαμηλού  δανεισμού του 2022,  η μεγάλη εξαγορά είναι πιστωτικά ουδέτερη, όπως σχολιάζουν οι οίκοι S&P και Fitch. H καθαρή επίδραση της συμφωνίας στο δανεισμό της ΔΕΗ, (νέα δάνεια +δάνεια της Enel Romania) ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ και  μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς όπως φαίνεται στη σχετική παρουσίαση, ο συνολικός δανεισμός της θα φτάσει στα 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή 2,4 φορές τα EBITDA. Βάσει των όσων είχε ανακοινώσει η εταιρεία το 2021, η οροφή για το δανεισμό της είναι μέχρι 3,5 φορές τα EBITDA.

    Χαμηλό τίμημα – υπεραξίες

    Σημαντικές υπεραξίες μπορεί να εξασφαλίσει στην ελληνική εταιρεία, το χαμηλό τίμημα που πέτυχε, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία της Enel Romania είναι σε βαλκανική χώρα, χαμηλότερων αποτιμήσεων από την Ελλάδα.

    Για κάθε ένα πελάτη της Enel Romania, η ΔΕΗ δαπανά 65 ευρώ, όταν αντίστοιχες συναλλαγές στην Ελλάδα έχουν σε διπλάσιο επίπεδο.

    Τα ρυθμιζόμενα πάγια του πωλούμενου ρουμανικού δικτύου μήκους 130.000 χλμ αγοράζονται προς 0,88 φορές την αξία τους, δηλαδή 50% χαμηλότερα από την αντίστοιχη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie, όταν η τιμή είχε ανέλθει σε 1,50 φορές τα πάγια.

    Τέλος, η συμφωνία για κάθε ένα εγκατεστημένο ρουμάνικο MW είναι 1,1 εκατ ευρώ ή 5,5 φορές τα EBITDA. Ο λόγος για 534 MW εν λειτουργία από την περίοδο 2010-2013, 314 MW πρόσφατες προσθήκες, αλλά και ενός pipeline 5,1 GW.

    Δηλαδή, τόσο από τη λιανική, όσο επίσης από τα δίκτυα, αλλά και τις ΑΠΕ, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει γρήγορα υπεραξίες.

    Και κυρίως, σε μια κρίσιμη εποχή για την ενέργεια, η ΔΕΗ αποκτά σημαντική  θέση στην αγορά των Βαλκανίων, εξαγοράζοντας σε μια καλή τιμή μια καθετοποιημένη εταιρεία, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.



    ΣΧΟΛΙΑ