• Business

    Πώς το δημόσιο ανάγκασε τους τραπεζίτες να αλλάξουν επάγγελμα


    Σε περισσότερους από δέκα φορείς «ραπορτάρουν» σε σταθερή βάση οι τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με το παράπονο των ίδιων των τραπεζιτών, έχουν μετατραπεί σε συλλογείς στοιχείων. Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, SSM, Τράπεζα της Ελλάδος και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας λαμβάνουν για εποπτικούς λόγους δεκάδες διαφορετικά είδη στοιχείων που αφορούν τη ρευστότητα, την κεφαλαιακή εικόνα, τα χαρτοφυλάκια δανείων, την εταιρική διακυβέρνηση.

    Την ίδια στιγμή, φορείς του ελληνικού δημοσίου και δικαστικές αρχές ζητούν επίσης στοιχεία με στόχο την διαπίστωση παράνομων ενεργειών.

    Όπως επισημαίνουν οι διοικήσεις των τραπεζών, έχει δημιουργηθεί μια απίστευτη γραφειοκρατία που απορροφά πόρους και προσωπικό. Ενώ στην περίπτωση που η άλλη πλευρά είναι οι εποπτικές αρχές, είναι εύλογο να ανταποκριθούν, όπου εμπλέκεται το δημόσιο, οι τράπεζες προτίθενται μεν – και υποχρεούνται – να συνεργαστούν, αλλά οι διαδικασίες είναι δαιδαλώδεις, επικαλυπτόμενες και συχνά καταλήγουν να μην έχουν αποτέλεσμα.

    Εφορία, οικονομικοί εισαγγελείς, οικονομική αστυνομία, ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς είναι ορισμένοι από τους φορείς που απευθύνονται στις τράπεζες και ζητούν στοιχεία προκειμένου να διερευνήσουν υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

    Οι τράπεζες καλούνται να δώσουν απαντήσεις σε τουλάχιστον 15.000 αιτήματα από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου κάθε μήνα.

    Το χαρτομάνι και ο φόρτος εργασίας κάνει τις διοικήσεις των τραπεζών να διαμαρτύρονται αφού το αποτέλεσμα των ελέγχων δεν φαίνεται να οδηγεί σε ανάλογη αποκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων.

    Ο όγκος των στοιχείων που ζητώνται αλλά και η συχνότητα των αιτημάτων μετατρέπουν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ερευνητές που κάνουν τη δουλειά του δημοσίου, τη στιγμή που οι επιδόσεις των αρχών αποδεικνύονται μάλλον «φτωχές».

    Ελλείψει συντονισμού και τεχνογνωσίας, οι φορείς του δημοσίου ζητούν δύο και τρεις φορές τα ίδια στοιχεία ενώ η αλλαγή προσώπων τους κάνει να ξεκινούν από την αρχή, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη. Ετσι, έλεγχοι που έχουν φθάσει σε κάποιο σημείο ξεκινούν από μηδενική βάση όταν αλλάξουν οι πολιτικές ηγεσίες ή ακόμη και οι επικεφαλής των φορέων, ενώ τα ίδια στοιχεία ζητούν περισσότεροι του ενός φορείς και δεν τα ανταλλάσσουν μεταξύ τους παρά απευθύνονται εκ νέου στις τράπεζες.

    Ο φόρτος εργασίας των τραπεζών έχει αναγκάσει τις τράπεζες να δημιουργήσουν ειδικά τμήματα στελεχωμένα με περίπου 150 άτομα για κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες.

    Ακόμη και η πρόσφατη ιστορία για τα 500ευρα, προκάλεσε μια ακόμη ροή στοιχείων προς την Τράπεζα της Ελλάδος επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη γραφειοκρατία.

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/article-giati-ean-exete-katathesis-sto-barhien-se-antithesi-me-tin-elvetia-den-tha-to-mathi-pote-i-eforia/34324



    ΣΧΟΛΙΑ