• Business

    Πώς και γιατί ο ΟΤΕ αποχώρησε από τις επενδύσεις του στο εξωτερικό

    ΟΤΕ: Στις 19/7 η ακύρωση και διαγραφή 3,47 εκατ. μετοχών

    Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ


    Η Telekom Albania, η οποία πωλήθηκε από τον ΟΤΕ έναντι τιμήματος 50 εκατ. ευρώ στην Albania Telecom Invest AD, συνεισέφερε, με βάση τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία (9μηνο 2018) το 2% των εσόδων του ομίλου και το 1% των προσαρμοσμένων EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων). Τα έσοδά της στο 9μηνο της περσινής χρήσης ήταν 50,7 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο EBITDA 7,7 εκατ. ευρώ, ενώ τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, η πελατειακή βάση της ήταν 1,7 εκατ.

    Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Αλβανία αγοράστηκε από τον όμιλο ΟΤΕ σε δύο φάσεις. Αρχικά, τον Αύγουστο του 2000, η Cosmote αγόρασε το 85% της εταιρείας, που τότε λεγόταν AMC, έναντι τιμήματος 85,6 εκατ. δολ. και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2009, το 12,6%.

    Έπειτα από την αποχώρηση του ομίλου ΟΤΕ από την Αλβανία η μοναδική συμμετοχή που διατηρεί σε τηλεπικοινωνιακό οργανισμό του εξωτερικού είναι στη Ρουμανία (κατοχή του 54% της Telekom Romania). Η Telekom Romania συνεισφέρει το 25% των εσόδων του ομίλου και το 11% των EBITDA.

    Η εκτίμηση είναι ότι εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, η διοίκηση του ΟΤΕ θα επιχειρήσει και την πώληση της Telekom Romania. Το σκεπτικό είναι πως τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι αναγκαίο να διατεθούν με προτεραιότητα την ελληνική αγορά, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς για να προσφέρουν υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων σύνδεσης στο διαδίκτυο.

    Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, με αφορμή την πώληση Telekom Albania: «πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών πλάνων του Ομίλου ΟΤΕ, με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

    Έχει προηγηθεί η αποχώρηση του ΟΤΕ από τον τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό της Αρμενίας το 2006, με την πώληση της Armentel έναντι τιμήματος 342 εκατ. ευρώ και η πώληση, το 2011, του 20% που κατείχε στον σερβικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, Telecom Serbia, έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ.

    Το 2013 ο ΟΤΕ πούλησε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Globul στη Βουλγαρία έναντι τιμήματος 717 εκατ. ευρώ με αγοραστή την Telenor (ο ΟΤΕ απέκτησε άδεια λειτουργίας GSMστη Βουλγαρία το 2000). Με αφορμή την πώληση τότε της Globul oΓενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, είχε δηλώσει: «Με την εισροή του τιμήματος της πώλησης στα ταμεία του ΟΤΕ, επιτυγχάνουμε τη μείωση του δανεισμού μας κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από 50% από τις αρχές του 2011».

    Ακόμη, το 2009 ο ΟΤΕ τερμάτισε την παρουσία του στα Σκόπια πουλώντας την Cosmofone στην Telekom Slovenije, έναντι τιμήματος 190 εκατ. ευρώ. Η πώληση αυτή προχώρησε αμέσως μετά την είσοδο της DeutscheTelekom στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ καθώς η γερμανική εταιρεία συμμετείχε στον ανταγωνιστή της Cosmofone.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκαλυπτικό: Γιατί ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για τη Χαλυβουργική των Αγγελόπουλων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΤΕ: Πούλησε την Telekom Albania έναντι €50 εκατ. στην Albania Telecom Invest

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καταργεί η Vodafone τους λογαριασμούς ηλ. ταχυδρομείου @hol.gr



    ΣΧΟΛΙΑ