• Business

    Μαλαματίνα: Πώς εξελίσσεται το project της διάσωσης – Πόσα χρήματα έχει βάλει μέχρι στιγμής η Mantis

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μαλαματίνα

    Ρετσίνα «Μαλαματίνα»


    Στο τελικό στάδιο κατάρτισης του σχεδίου εξυγίανσης βρίσκεται η διαδικασία διάσωσης της «Μαλαματίνας».

    Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, η προσπάθεια προχωράει κανονικά και τονίζουν πως μετά την έγκριση των τραπεζών είναι θέμα χρόνου η υποβολή του αιτήματος υπαγωγής της εταιρείας στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα (εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί προς τα τέλη Οκτωβρίου).

    Ξεκαθαρίζουν επίσης πως δεν υφίσταται θέμα καθυστέρησης, σημειώνοντας μάλιστα πως η Mantis ως προτιμητέος επενδυτής εισέφερε ήδη περίπου 1 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του φετινού τρύγου και άλλες ανάγκες (διάφορες υποχρεώσεις, πρώτες ύλες, κά.) από τα συνολικά 2,3 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευθεί να εισφέρει ως ενδιάμεση χρηματοδότηση.

    Πρόκειται, όπως λένε, για μια σημαντική εξέλιξη καθώς το μυστικό της επιτυχίας ξεκινάει από την προμήθεια της πρώτης ύλης σε καλή ποιότητα και καλές τιμές. Κάτι που πέτυχε φέτος η εταιρεία χάρη στη στήριξη του υποψήφιου επενδυτή. Συνολικά, η εταιρεία προμηθεύτηκε 60% περισσότερη πρώτη ύλη από πέρυσι, παρ’ ότι η κατάσταση στην αγορά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη ειδικά για όσες εταιρείες εξαρτώνται από την εστίαση, όπως η Μαλαματίνα.

    Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν επιφέρει ισχυρό πλήγμα στις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες καταγράφουν τεράστιες απώλειες (κυμαίνονται από 30% έως 80% ανάλογα με την περιοχή).

    Κύκλοι που παρακολουθούν την υπόθεση εξυγίανσης της εμβληματικής οινοποιίας που μετρά 125 χρόνια λειτουργίας σημειώνουν πως η διαδικασία πώλησης και κυρίως το επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε εν μέσω πανδημίας, προσθέτοντας πως όλοι γνώριζαν τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντούσε.

    Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης

    Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, το συνολικό τίμημα για την απόκτηση της «Μαλαματίνας» αναμένεται να φθάσει στην περιοχή των 20 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα χρέη προς προμηθευτές, το Δημόσιο αλλά και οι απαιτήσεις των τραπεζών ύψους, συνολικού ύψους 35 με 40 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα ρυθμιστούν και θα αποπληρωθούν σε βάθος επταετίας. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, στην οποία θα μεταβιβασθεί το ενεργητικό της υφιστάμενης εταιρείας.

    Παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, η «Μαλαματίνα» εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά της ρετσίνας, κατέχοντας ηγετική θέση με μερίδιο άνω του 40%.

    Παράλληλα, έχει αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία καταλαμβάνει το 16% του συνολικού κύκλου εργασιών που πέρυσι διαμορφώθηκε γύρω στα 13 εκατ. ευρώ ενώ διαθέτει τρία ιδιωτικά οινοποιεία στην Ελλάδα, μια εγκατάσταση εμφιάλωσης και μια εγκατάσταση αποθήκευσης. Το εργοστάσιο εμφιάλωσης έχει χωρητικότητα εμφιάλωσης έως και 35.000 μπουκάλια την ώρα και χωρητικότητα αποθήκευσης 1.550 τόνων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ