• Business

    Ραγδαίες εξελίξεις: Πωλητήριο στο 35,5% της Folli Follie στα Attica

    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Πωλητήριο στο 35,5% που κατείχε η Folli Folli στα Αττικά Πολυκαταστήματα, και μάλιστα άμεσα, βάζουν οι τράπεζες.

    Η απόφαση δρομολογείται μετά την καταγγελία δανείων περίπου 45 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις τράπεζες και, σύμφωνα με ανώτατη τραπεζική πηγή, η διαδικασία θα δρομολογηθεί ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους.

    Σύμφωνα με την άποψη των τραπεζών, η συμμετοχή στα Attica είναι non-core asset και η διαδικασία πώλησή της θα γίνει άμεσα.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιες πληροφορίες, έχουν ήδη γίνει διερευνητικές επαφές και έχει εκδηλωθεί συγκεκριμένη πρόταση ενδιαφέροντος.

    Επίσης, σύμφωνα με την ίδια τραπεζική πηγή, οι τράπεζες βρίσκονται σε συζητήσεις με τη Folli Follie προκειμένου να συναινέσει στην άμεση εκποίηση της συγκεκριμένης συμμετοχής, με αντάλλαγμα την προστασία για τα άλλα περιουσιακά της στοιχεία, στο πλαίσιο της εκδίκασης της αίτησης προσωρινής προστασίας που συζητείται την Τετάρτη.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό πως οι τράπεζες ζητούν, ουσιαστικά, να απορριφθεί η εκκρεμής αίτησης προστασίας από τους πιστωτές που έχει καταθέσει η Folli Follie και να μην παραταθεί η ισχύς της ή, αν το δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση της εταιρείας, να εξαιρέσει τις μετοχές εκδόσεως της Αττικά Πολυκαταστήματα από οποιαδήποτε απαγόρευση αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της εταιρείας.

    Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, στην καταγγελία δανείων προς τη Folli Follie ύψους περίπου 45 εκατ. ευρώ προχώρησαν οι τέσσερις τράπεζες. Όπως ανακοινώθηκε από την Follie Follie, οι τράπεζες Alpha Bank,  Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς επέδωσαν στην εταιρεία δηλώσεις καταγγελίας των υφισταμένων συμβάσεων πίστωσης με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό της εταιρείας, κηρύσσοντας άμεσα ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το χρεωστικό κατάλοιπο του ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού κάθε πίστωσης, νομιμοτόκως από την επίδοση κάθε δήλωσης καταγγελίας, ως εξής:

    (β) Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, €21.497.428,29 and $2.552.996,40 (επίδοση 7 Σεπτεμβρίου 2018),

    (γ) Eurobank Ergasias ΑΕ, €6.503.683,33 (επίδοση 7 Σεπτεμβρίου 2018), και

    (δ) Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ, €10.034.651,53 (επίδοση 10 Σεπτεμβρίου 2018).

    Αναφορικά με την εκκρεμή αίτηση της εταιρείας υπό το άρθρο 106(α)6 του Πτωχευτικού Κώδικα, καθεμία από τις ανωτέρω τράπεζες και η Τράπεζα Αττικής ΑΕ κατέθεσαν στις 7 Σεπτεμβρίου 2018 κύριες παρεμβάσεις κατά της εταιρείας, με αίτημα: (1) την απόρριψη της εκκρεμούς αίτησης της εταιρείας και την μη παράταση της ισχύος της προσωρινής διαταγής, (2) αν το Δικαστήριο ήθελε να κάνει δεκτή την αίτηση της εταιρείας, την εξαίρεση του ενεχύρου των Ελληνικών Τραπεζών επί μετοχών εκδόσεως της Αττικά Πολυκαταστήματα ΑΕ από οποιαδήποτε απαγόρευση αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της εταιρείας, καθώς και (3) την απαγόρευση στην εταιρεία να συναινεί στην εγγραφή συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων της εταιρείας υπέρ των πιστωτών της.

    Οι κύριες παρεμβάσεις των Ελληνικών Τραπεζών θα συζητηθούν την 12η Σεπτεμβρίου 2018 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μαζί με την εκκρεμή αίτηση της εταιρείας.

    Η εταιρεία σημειώνει ότι ξεκινά κατεπειγόντως διαβουλεύσεις με τις Ελληνικές Τράπεζες προκειμένου να κατανοήσει τη θέση τους και να διερευνήσει αν είναι εφικτό να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα που θα επιτρέψουν στις Ελληνικές Τράπεζες να υποστηρίξουν την εταιρεία (και την αίτησή της) κατά τη συζήτηση της αίτησης της εταιρείας την 12 Σεπτεμβρίου 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αττικά Πολυκαταστήματα: «Θέλουμε εμείς το ποσοστό του Κουτσολιούτσου»



    ΣΧΟΛΙΑ