• Business

    Πόλεμος Socar – Σκουρλέτη: Τι λόγους είχε η κυβέρνηση να διαλύσει το deal;

    Πάνος Σκουρλέτης

    Πάνος Σκουρλέτης


    Προς ναυάγιο οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η παραχώρηση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar, μετά την «εμπρηστική» κίνηση του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη να νομοθετήσει μονομερώς αλλαγές στον κανονισμό τιμολόγησης των υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ, προκαλώντας έντονη δυσφορία από την πλευρά των Αζέρων.

    fysiko-aerio

    Το ζήτημα που έχει προκύψει αφορά στον κανονισμό τιμολόγησης του δικτύου μεταφοράς αερίου, δηλαδή το πώς θα προκύπτουν τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ από τους καταναλωτές. Από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή τροπολογία με την οποία περιορίζεται το ύψος των αυξήσεων που θα προέκυπταν βάσει της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ, αυξήσεις που υπολογίζονταν στο 68% για τα τέλη δικτύου, λόγω της μείωσης της ζήτησης για την οποία ευθύνεται αφενός η οικονομική κρίση και αφετέρου η υπερφορολόγηση του φυσικού αερίου.

    Φυσικά, οι αυξήσεις αυτές θα επιβάρυναν τους καταναλωτές (τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τη βιομηχανία), όμως προβλέπονταν βάσει του κανονισμού και η Socar υπολόγιζε σε αυτές.

    Παρ’ όλα αυτά, τόσο οι Αζέροι όσο και η ιταλική Snam, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 17% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ από την Socar, γνώριζαν την ύπαρξη του ζητήματος αυτού και είχαν δείξει προθυμία για διάλογο ώστε να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, Κι όμως, βρέθηκαν προ εκπλήξεως, με τον Πάνο Σκουρλέτη να προχωρά στην κατάθεση της τροπολογίας, η οποία εγκρίθηκε το απόγευμα της Τρίτης από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και εισάγεται πλέον στην Ολομέλεια της Βουλής.

    skoyrleti_k_2

    Από τους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου «ζεστή» για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, αλλά και γενικά για αποκρατικοποιήσεις οι οποίες δεν έχουν περάσει από τα δικά της «χέρια» (θυμίζουμε ότι το deal για το 66% του ΔΕΣΦΑ επετεύχθη επί κυβέρνησης Σαμαρά, το 2013, και έκτοτε είχε «κολλήσει» σε γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την Κομισιόν), και πλέον η παραχώρηση του ΔΕΣΦΑ δεν είναι απλώς στον αέρα, αλλά στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

    Αυτό που έχει ενδιαφέρον τώρα είναι το τι θα πράξουν οι Αζέροι. Ήδη στη συνάντηση που είχε ο Πάνος Σκουρλέτης με τον εκπρόσωπο της Socar στην Ελλάδα τη Δευτέρα το κλίμα ήταν αρκετά βαρύ, και η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 30ή Αυγούστου, οπότε και λήγει η εγγυητική επιστολή της Socar. Αν αυτή παρέλθει χωρίς να έχει βρεθεί στο μεταξύ λύση, το deal θα αποτελεί οριστικά παρελθόν – άλλο ένα success story της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από το πολιτικό και οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως η τροπολογία Σκουρλέτη προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο η διαμόρφωση των τιμολογίων αποτελεί αρμοδιότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και επομένως δεν μπορεί να γίνει από τη Βουλή, ενώ πιθανόν να είναι αντίθετη και στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εφόσον συνιστά προσβολή κεκτημένης ιδιοκτησίας.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/marinopoulos-ti-apanta-eteria-stis-katigories-oti-efage-ta-lefta/62352



    ΣΧΟΛΙΑ