• Business

    Πόλεμος Airbnb – ξενοδόχων: Τι προτείνει ο ΣΕΤΕ σε έξι υπουργούς

    Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΣΕΤΕ


    Φρένο στις ημέρες διαμονής αλλά και στον αριθμό των ακινήτων που είναι διαθέσιμα από κάθε ιδιώτη προς βραχυχρόνια μίσθωση ζητά ο ΣΕΤΕ, σε επιστολή του προς τον Άκη Σκέρτσο, υπουργό Επικρατείας, Βασίλη Κικίλια, υπουργό Τουρισμού, Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Οικονομικών, Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προς τον Θόδωρο Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

    Όπως αναφέρει η επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, είναι δυνατόν με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού να μπει τάξη στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπου κυριαρχεί η AirBnb.

    Συγκεκριμένα, με την ΚΥΑ μπορεί για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση, όπως το να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ. Επίσης, η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

    Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

    Η αμφιλεγόμενη παροχή υπηρεσιών

    Τα AirBnb εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων μόνο κατά την άφιξη των μισθωτών και όχι κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

    O εφοδιασμός με τρόφιμα ή πόσιμα, με είδη υγιεινής ή προσωπικής ή οικιακής καθαριότητας είτε η παροχή καθαρών κλινοσκεπασμάτων ή πετσετών κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης είτε ο καθαρισμός του ακινήτου ή η διαμεσολάβηση για τον καθαρισμό του ακινήτου κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν ανήκει στις προϋποθέσεις κι αυτό είναι κάτι που υπενθυμίζει στην επιστολή του ο ΣΕΤΕ.

    Παρομοίως, τονίζεται ότι ο ιδιώτης που αποφασίζει να υπεκμισθώσει το ακίνητό του απαλλάσσεται του ΦΠΑ είναι φυσικό πρόσωπο και έχει καταχωρίσει μέχρι δύο ακίνητα στον ΑΦΜ του, εκ των οποίων το ένα θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικεί. Με αυτό τον τρόπο, ο ΣΕΤΕ βγάζει από το κάδρο τις εταιρείες που έχουν κάνει αντικείμενο τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

    Στήριξη με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία

    Στην ίδια επιστολή, ο ΣΕΤΕ ζητά από το κυβερνητικό επιτελείο τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων με μεγάλη έκθεση στην ρωσική αγορά. «Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο προγραμματισμός των τουριστικών επιχειρήσεων έχει ανατραπεί ολοκληρωτικά. Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες δεν αναμένεται να έρθουν φέτος στη χώρα μας, ενώ δεν γνωρίζουμε τί θα συμβεί και με τους τουρίστες που προέρχονται από τις υπόλοιπες χώρες».

    Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου, το 2019 περίπου 530.000 Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι Ουκρανοί και οι Λευκορώσοι. Ο ΣΕΤΕ ζητά

    • αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (τρέχουσες και δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων),
    • παροχή της δυνατότητας να θέσουν σε αναστολή έως τα 2/3 των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού που απασχολούν και
    • αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων εκδόσεώς τους.

    Κριτήριο για την ένταξη στα παραπάνω μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι το ποσοστό του συνολικού τζίρου που σημείωσε κατά το έτος 2019 η τουριστική επιχείρηση, το οποίο θα πρέπει να υπερβαίνει το 55% των συνολικών της εσόδων.



    ΣΧΟΛΙΑ