• Business

    Στο ΣτΕ ετοιμάζονται να προσφύγουν οι έμποροι για τις ασφαλιστικές εισφορές

    έμποροι κορκίδης

    Β. Κορκίδης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς


    Στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ, το οποίο συνεδριάζει τη Δευτέρα, θα αποφασίσουν οι έμποροι το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ εναντίον των νέων ασφαλιστικών εισφορών.

    Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, αναμένεται να αναφέρει ότι οι περισσότεροι έμποροι αγνοούν το υψος των ασφαλιστικών εισφορών τους, καθώς πάνω από το 50% των ασφαλισμένων έχουν παραιτηθεί εδώ και καιρό από την καταβολή τους. Αυτό έδειξε έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

    Σημειώνεται ότι τη πρώτη εβδομάδα μόνο το 1/3 των εμπόρων ήταν ενημερωμένοι σχετικά με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, που καλούνται να καταβάλλουν.

    Αναλυτικότερα, από το 33% που είχαν ενημερωθεί για το ύψος των νέων εισφορών τους, το 77% δηλώνει χαμηλότερες εισφορές σε σύγκριση με τις προηγούμενες κατηγορίες του ΟΑΕΕ, το 14% υψηλότερες και το 9% στα ίδια επίπεδα.

    Στο συμβούλιο θα συζητηθεί επίσης το θέμα υποβολής δήλωσης επιφύλαξης για τις εισφορές που θα καταβάλουν οι έμποροι στον ΕΦΚΑ.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει ότι η ουσία της έρευνας του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ δεν είναι να αναδείξει ότι οι έμποροι πληρώνουν προσωρινά λιγότερα, αλλά κυρίως τις επιπτώσεις στο μέλλον.

    «’Αλλωστε», όπως σημειώνει ο ίδιος, «οι προβλέψεις για το σύνολο των εσόδων από τις εισφορές του ΕΦΚΑ, μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι. Υπάρχουν λάθη και αδικίες στο νέο σύστημα που δύσκολα διορθώνονται. Στο σύνολο των ασφαλισμένων ελευθέρων επαγγελματιών, τα 2/3 δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πληρώνουν και πως υπολογίζονται. Μόνο το 1/3 γνωρίζει το ύψος των εισφορών, αλλά και πάλι δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό ποσό, αφού θα προκύψει εκκαθάριση στο τέλος του έτους σύμφωνα με τα έσοδα του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτό που προκύπτει είναι ότι το μεγάλο ποσοστό άγνοιας, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πάνω από το 50% των ασφαλισμένων έχουν παραιτηθεί εδώ και καιρό από τη καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών. Η εξαγωγή των συμπερασμάτων απαιτεί μεγαλύτερο δείγμα ερωτηθέντων και ερωτήσεων, ώστε η διατύπωση της έρευνας να μην δώσει λάθος εντυπώσεις για τη πραγματική κατάσταση του νέου ασφαλιστικού. Το ΔΣ της ΕΣΕΕ τη Δευτέρα 20/2/17 θα πρέπει να αποφασίσει, εάν θα προσφύγουμε μεμονωμένα ή με άλλους φορείς, μέσω φυσικών προσώπων στο ΣτΕ καθώς και στην υποβολή δήλωσης επιφύλαξης που θα κοινοποιήσει ο καθένας επί αποδείξει, με τη πρώτη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Β. Σόιμπλε: «Ποτέ δεν απείλησα με Grexit την Ελλάδα – Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρειος Πάγος: Ίδιες, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια της ΑΤΕ, για αγρότες και νομικά πρόσωπα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βρυξέλλες: 9 από τις 15 προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις-κλειδιά παραμένουν σε εκκρεμότητα

     



    ΣΧΟΛΙΑ