• Ο Group Chief Financial Officer του Ομίλου ISOMAT, κ. Νίκος Παππάς

    Ο Group Chief Financial Officer του Ομίλου ISOMAT, κ. Νίκος Παππάς

    Business

    Πλώρη για νέες αγορές βάζει η ISOMAT

    • Άννα Διανά

    Με μια σειρά στρατηγικών κινήσεων, μεταξύ των οποίων και οι εξαγορές αλλά και ένα επενδυτικό πλάνο για την Ελλάδα που υπολογίζεται στα 28 εκατ. ευρώ για το προσεχές χρονικό διάστημα, η ISOMAT στοχεύει να ενισχύσει το αποτύπωμά της τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές.

    Ο ελληνικός πολυεθνικός Όμιλος κατέχει πλέον ηγετική θέση στην αγορά παραγωγής δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων, διατηρώντας τρεις μονάδες παραγωγής, μια στην Ελλάδα και άλλες δύο στις θυγατρικές του εταιρείες στη Ρουμανία και στη Σερβία, και πέντε εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Ρωσία και Τουρκία, ενώ πραγματοποιεί εξαγωγικές πωλήσεις σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως.

    Το ένα στα δύο ευρώ που μπαίνουν στα ταμεία της ISOMAT προέρχεται από τις διεθνείς αγορές και κύριος στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση της εξωστρέφειας πολύ πάνω από το σημερινό ποσοστό του 50%.

    Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζονται συνεργασίες αλλά και εξαγορές, που δεν περιορίζονται από γεωγραφικά κριτήρια, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο mononews, ο Group Chief Financial Officer του Ομίλου ISOMAT, κ. Νίκος Παππάς.

    «Προτεραιότητά μας είναι να ενισχύουμε την παρουσία μας συνεχώς, αξιοποιώντας τη δυναμική που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε μια εταιρεία που διαθέτουμε το brand, είμαστε μια εταιρεία που ακτινογραφούμε συνεχώς τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και όχι μόνο. Διατηρώντας τις αξίες μας, θέλουμε να γινόμαστε ολοένα και πιο αναγνωρίσιμοι σε διεθνές επίπεδο και να αυξάνουμε σταθερά τη δραστηριότητά μας με πλήρη αντίληψη των σύγχρονων αναγκών στις κατασκευές».

    Στα «ραντάρ» του Ομίλου, ο κύκλος εργασιών του οποίου ανήλθε στα 107 εκ. € για το 2023, είναι οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιβηρικής Χερσονήσου, της Μέσης Ανατολής, των ΗΠΑ και γενικότερα χωρών που παρουσιάζουν αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη.

    Εγκαταστάσεις ISOMAT Άγιος Αθανάσιος
    Εγκαταστάσεις ISOMAT | Άγιος Αθανάσιος, Θεσσαλονίκη

    1) Το 2023 ήταν άλλη μία σημαντική χρονιά για εσάς αφού ο Όμιλος πέτυχε τζίρο που ανέρχεται στα 107 εκ. €. Ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι σας για το 2024;

    Πράγματι το 2023 ήταν για την ISOMAT άλλη μία χρονιά εξέλιξης, καθώς ο κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε στα 107 εκ. € και της Ελλάδας στα 86,6 εκ. €, ενισχύοντας το αναπτυξιακό κλίμα και τη στρατηγική συνεχούς καινοτομίας και δημιουργικότητας που χαρακτηρίζουν την πορεία της εταιρείας. Το 2024 στοχεύουμε στη διατήρηση της κατεύθυνσης αυτής με σταθερούς ρυθμούς, ως απόρροια της έντονης εξαγωγικής δραστηριότητας, της εισόδου σε νέες αγορές και της συμμετοχής σε αξιοσημείωτα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η νέα χρονιά έχει ξεκινήσει για εμάς με ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό πλάνο που έχει ήδη μπει σε υλοποίηση από το 2023 και συνεχίζεται με επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, σε σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά και στη στροφή της εταιρείας στην πληρέστερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο πλαίσιο της ολιστικής μέριμνας απέναντι σε ζητήματα ESG.

    2) Ποιοι είναι οι παράγοντες από τους οποίους επηρεάζεται η πορεία της ISOMAT;

    Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η κάθε ενέργεια σίγουρα επηρεάζεται άμεσα από το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα και μια περαιτέρω επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας θα μπορούσε να απειλήσει την ανοδική πορεία της εταιρείας. Έχοντας όμως χτίσει μία σταθερή στρατηγική ανάπτυξης, η οποία εστιάζει στη δημιουργία καινοτόμων και υψηλής ποιότητας προϊόντων, στην ευελιξία, στη διεθνή παρουσία και κυρίως στην εις βάθος μελέτη και κατανόηση των σύγχρονων αναγκών στις παγκόσμιες κατασκευές, θεωρούμε ότι έχουμε

    μηδενίσει ένα τέτοιο ρίσκο. Μία αναπτυσσόμενη και σύγχρονη εταιρεία, ειδικά όταν η δραστηριότητά της επεκτείνεται σε επίπεδο Ομίλου, οφείλει να υπηρετεί την τέχνη της προσαρμοστικότητας στις συνθήκες των καιρών, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και την ικανότητά της να απαντά, μετατρέποντας τα πιθανά εμπόδια σε νέες ευκαιρίες.

    3) Ποιες αγορές εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δυναμική;

    Η επέκταση σε νέες αγορές εκτός συνόρων, αλλά και η ενδελεχής έρευνα της εγχώριας αγοράς είναι για εμάς ζωτικής σημασίας. Η πρόσφατη μεταφορά των εγκαταστάσεών μας στην Αττική, από τα Οινόφυτα Βοιωτίας στον Ασπρόπυργο Αττικής, αποδεικνύει την επένδυσή μας σε καλύτερη εξυπηρέτηση και πιο άμεση επαφή με τους πελάτες του Λεκανοπεδίου, μιας και η δυναμική της ISOMAT στις προτιμήσεις των πελατών της περιοχής παρουσιάζει συνεχή άνοδο. Επιπλέον, με γνώμονα τον διεθνή προσανατολισμό, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τις παραγωγικές θυγατρικές που διατηρούμε σε Ρουμανία και Σερβία, ως δυναμικούς μοχλούς εξωστρέφειας, με σημαντικά ποσοστά ανάπτυξης τα τελευταία έτη και προγραμματισμένες επενδύσεις που αναμένεται να κάνουν ακόμα πιο ισχυρή της παρουσία τους. Κομμάτι της εξωστρέφειας αυτής αποτελεί φυσικά η εξαγωγική δραστηριότητα της ISOMAT, με ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια σε χώρες που παρουσιάζουν αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη, όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία η Μέση Ανατολή καθώς και οι ΗΠΑ.

    Ο Group Chief Financial Officer του Ομίλου ISOMAT, κ. Νίκος Παππάς
    Ο Group Chief Financial Officer του Ομίλου ISOMAT, κ. Νίκος Παππάς

    4) Ποιο είναι το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις θυγατρικές για το 2024 και τα επόμενα χρόνια;

    Αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου, μέσα στο 2022 ολοκληρώθηκαν επενδύσεις ύψους 26,5 εκ. € τόσο για τη μητρική εταιρεία όσο και για τις θυγατρικές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας, εκ των οποίων τα 12 εκ. € αφορούσαν αποκλειστικά τις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου στο εξωτερικό. Από το 2023 και για τα προσεχή έτη, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή νέο επενδυτικό πλάνο για την Ελλάδα που υπολογίζεται στα 28 εκ. €. Οι νέες επενδύσεις επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, στον συνεχή εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού, τεχνολογικού και κτιριακού εξοπλισμού, αλλά και των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα μέλλον με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και της ουσιαστικής συμβολής στους Στόχους SDG των Ηνωμένων Εθνών.

    5) Σχεδιάζετε επέκταση σε νέες αγορές του εξωτερικού και ποιες είναι οι περιοχές στόχοι σας;

    Έχοντας εφαρμόσει στοχευμένες στρατηγικές κινήσεις τα τελευταία 2 χρόνια σε συγκεκριμένες περιοχές, που παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη στον κλάδο των κατασκευών, επιδιώκουμε το επόμενο διάστημα την αύξηση της εξωστρέφειάς μας πολύ πάνω από το σημερινό ποσοστό του 50%. Προτεραιότητά μας είναι να ενισχύουμε την παρουσία μας συνεχώς, αξιοποιώντας τη δυναμική που ήδη έχουμε χτίσει διεθνώς. Η εύρεση νέων συνεργατών στις περιοχές που αναφέραμε νωρίτερα και η συμμετοχή σε projects-ορόσημα των κατασκευών, είναι για εμάς καθοριστικά επόμενα βήματα.

    Εγκαταστάσεις ISOMAT Ασπρόπυργος
    Εγκαταστάσεις ISOMAT | Ασπρόπυργος, Αττική

    6) Αναπτύσσετε έντονη δραστηριότητα στον τομέα R&D. Δώστε μας μία εικόνα και πόσο αυτό έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της ISOMAT;

    Για την ISOMAT, η επένδυση στην Έρευνα & Ανάπτυξη, που εκτείνεται στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, στη συνεχή βελτίωση των υφιστάμενων, αλλά και σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας, αποτελεί μέρος της προσήλωσής της στην καινοτομία. Η δημιουργία ολοκληρωμένων λύσεων προστιθέμενης αξίας τόσο για τους χρήστες, όσο και για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον, αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Γι’ αυτό και η εταιρεία διαθέτει ένα άρτια οργανωμένο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D), επανδρωμένο με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και αποτελούμενο από επτά διαφορετικά χημεία R&D και τρία χημεία Ποιοτικού Ελέγχου (στην Ελλάδα και στις δύο θυγατρικές της Ρουμανίας και της Σερβίας), υπηρετώντας το πάθος για την ποιότητα και την καινοτομία, ως βασικές της αξίες. Γύρω από αυτό άλλωστε περιστρέφεται όλη μας η δραστηριότητα, η αύξηση των οικονομικών μας μεγεθών και η κοινή κουλτούρα ανάπτυξης, αξίες που πηγάζουν από το όραμα της εταιρείας να αποτελεί τον κορυφαίο συνεργάτη για τις κατασκευές παγκοσμίως.

    7) Πόσο σας έχει επηρεάσει το ενεργειακό κόστος και η εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών; Βλέπετε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων;

    Το 2021 ήταν μια χρονιά που λόγω της πανδημίας επηρεάστηκαν σημαντικά τα κόστη των α΄ υλών σε διεθνές επίπεδο, ενώ το 2022, με τον πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία επηρεάστηκαν έντονα τα ενεργειακά κόστη, φέρνοντας στην επιφάνεια νέα δεδομένα τόσο για τις βιομηχανίες όσο και για τον κάθε πολίτη. Προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα και με ευελιξία τις αυξήσεις αυτές, η εταιρεία αποφάσισε όχι μόνο να μην περιορίσει τη δραστηριότητά της, αλλά να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες μέσα από άλλη μία μεγάλη κρίση. Έτσι, προχώρησε στη διεύρυνση των συνεργασιών της με νέους αξιόπιστους προμηθευτές ανά τον κόσμο. Για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και στο πλαίσιο της συνολικής μας προσπάθειας να περιορίσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα, προχωρήσαμε το 2022 στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις κεντρικές μας εγκαταστάσεις στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μεσοσταθμικά το 40% της απαιτούμενης ενέργειας για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων να προέρχεται από ΑΠΕ. Επιπλέον, με την περαιτέρω αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας με εξοπλισμό χαμηλότερου ενεργειακού αποτυπώματος, στοχεύουμε μακροπρόθεσμα οι ΑΠΕ να συμβάλλουν σε ποσοστό πάνω από 50% στο ενεργειακό μείγμα της εταιρείας. Για τα επόμενα 1-2 έτη όλα δείχνουν πως πρόκειται να υπάρξει μικρή αποκλιμάκωση και σταθεροποίηση της κατάστασης, αναμένοντας συνεπώς και ένα πιο σταθερό κλίμα ανάπτυξης για τις βιομηχανίες.