ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αύξηση τζίρου και…σχέδια για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2024 «έδειξαν» οι εισηγμένες πληροφορικής, οι οποίες με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να είναι στα…φόρτε του, κινούνται για εξαγορές ώστε να διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην αγορά.
Οι περισσότερες εξ αυτών έδειξαν αύξηση κερδών, ωστόσο όχι αυτό που περίμενε η αγορά, κάτι το οποίο έγκειται όπως λένε στελέχη στο γεγονός ότι πολλά έργα του δημοσίου κυρίως καθυστέρησαν αλλά και στις επενδύσεις ή εξαγορές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.
Μετά την αποχώρηση των Epsilon Net και Entersoft, ο δείκτης έμεινε κενός από υπερδυνάμεις του κλάδου, ωστόσο οι οιωνοί είναι θετικοί, καθώς όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, νέες εταιρείες πληροφορικής/τεχνολογίας βλέπουν πιθανή της είσοδό τους στην ΕΝΑ ή ακόμα και στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Όπως λένε, πρόκειται για εξαιρετικά ενεργές επιχειρήσεις, με εύρωστα οικονομικά μεγέθη, υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης, ταχεία εκτός συνόρων ανάπτυξη και έντονα φιλικό προς τους επενδυτές προφίλ.
Τι έκαναν Ideal και Quest
Η Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα 6μηνου 2024, με αύξηση του τζίρου κατά 269% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα ο τζίρος ανήλθε στα 184,9 εκατ. έναντι 50,1 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν σε κέρδος 26,1 εκατ. ευρώ έναντι κέρδους 4,9 εκατ. ευρώ το 2023 και τα καθαρά κέρδη σε 5,4 εκατ. ευρώ (+59%).
Πρωταγωνιστής απεδείχθη ο κλάδος πληροφορικής, για τον οποίο ο ισχυρός άνδρας του ομίλου φαίνεται να έχει ξεχωριστά σχέδια, αφού φαίνεται να ετοιμάζει ενοποίηση όλων των εταιρειών υπό την ομπρέλα της Byte και για είσοδο στο Χρηματιστήριο, ως μία από τις πλέον ισχυρές του κλάδου στην αγορά.
Η μετοχή ωστόσο από την αρχή του έτους έχει μια πτώση 5,06%, έχοντας μερικώς «αναθαρρήσει» το τελευταίο τρίμηνο.
Και η Quest αύξησε τον τζίρο της κατά 14% από 544 εκατ. ευρώ το α εξάμηνο του 2023 σε 620 εκατ. ευρώ το α εξάμηνο του 2024, με ώθηση επίσης από τον κλάδο πληροφορικής του οποίου ο κύκλος εργασιών ανέβηκε 17,4% (στα 119 εκατ. ευρώ) και τα προ φόρων κέρδη της κατά 7,5%. Αλλά και από τον εμπορικό (Info Quest Technologies, Quest on Line (you.gr), iSquare, iStorm, Clima Quest, FoQus, ΓΕΔ, ΕΠΑΦΟΣ) που τζίρος ανήλθε στα 412 εκατ. ευρώ.
Και στην περίπτωση της Quest τα δυνατά της αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν την εικόνα της στο ταμπλό, καθώς ήδη είναι πάνω από 1 ευρώ μακριά από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Από την αρχή της χρονιάς έχει χάσει σχεδόν 9,5%, με την μετοχή να πιέζεται σχεδόν όλο το 2024.
Η Profile και η Performance
Profile και Performance είναι από τις ανερχόμενες δυνάμεις του κλάδου. Η μεν έχει μια θετική πορεία στο business software εντός και εκτός συνόρων, ενώ η άλλη έρχεται από την μετάταξή της στην Κύρια Αγορά.
Ο κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο ανήλθε στα 16 εκατ. ευρώ, με αύξηση 24% ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 71%, στα 2,5 εκατ. ευρώ. H ρευστότητα του Ομίλου παρέμεινε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, με συνολικά χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του α’ εξαμήνου στα € 12,5 εκατ. ενώ ήδη σχεδιάζει εξαγορές στις αγορές του εξωτερικού.
Η μετοχή της έχει σημειώσει σημαντική άνοδο κατά 21% από τις αρχές του έτους, ενώ στις 20/9 έγραψε υψηλά 52 εβδομάδων στα 5,41 ευρώ.
Η Performance, με τον αέρα πλέον της Κύριας Αγοράς, σχεδιάζει εξαγορές εντός Ελλάδας αλλά και είσοδο στην αγορά της Μ. Βρετανίας, μέσα από την μετοχική τοποθέτηση σε αγγλική startup.
To πρώτο εξάμηνο τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 40,2% σε επίπεδο ομίλου στα 34 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 14,3%, στα 2,100 εκατ. ευρώ. Η εικόνα της μετοχής είναι εντυπωσιακή από τις αρχές του έτους, καθώς από τα 4,76 ευρώ στις αρχές του έτους έχει ανέβει κατά 38,2%, με κλείσιμο την Παρασκευή στα 6,50 ευρώ.
Το placement στην Q&R
Η Q&R, η οποία πριν λίγους μήνες άλλαξε βασικό μέτοχο, με την Σοφία Σωτηράκου να αποκτά πάνω από το 32%.
Η Q&R εξέδωσε παράλληλα ομολογιακό 19,1 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τη βασική μέτοχο και στοχεύουν σε εξαγορές.
Το πρώτο εξάμηνο η εταιρεία έγραψε τζίρο 5,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, με EBITDA 859 χιλ. ευρώ. Η μετοχή στο ταμπλό από τις αρχές του έτους έχει ανέβει 100% με κλείσιμο την Παρασκευή στα 1,21 ευρώ, ενώ έγινε μεγάλο πακέτο 850.000 κομματιών για το 3%.
Η Space Hellas από την άλλη είδε πτώση στα κέρδη η οποία αποδίδεται στην αύξηση των δαπανών για μισθοδοσία και τόκους.
Διαβάστε επίσης:
Εθνική Τράπεζα: Κοιτάει νέες επενδύσεις σε startups και πληροφορική
Παπακωνσταντίνου (Ideal): Mega deal άνω των €100 εκατ. σε κλάδο εκτός Πληροφορικής ή εμπορίου