• Business

    Πιθανή αποζημίωση της Digea ενόψει του Ψηφιακού Μερίσματος 2


    Η τροποποίηση των Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής της Digea στη ζώνη 649-740 MHz στο πλαίσιο της προετοιμασίας του διαγωνισμού για την εκχώρηση των συχνοτήτων που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Πρόκειται για το αποκαλούμενο Ψηφιακό Μέρισμα 2.

    Όπως σημειώνει η ΕΕΤΤ αν δεν συντελεστεί η μετάβαση σε DVB-T2, η υπαγωγή τμήματος συχνοτήτων στο Ψηφιακό Μέρισμα 2 και η μετέπειτα απόδοσή του στους παρόχους κινητών επικοινωνιών, συνεπάγεται περιορισμό της υφιστάμενης χωρητικότητας του παρόχου Digea και δημιουργεί αντίστοιχη υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου περί σχετικής χρηματικής αποζημίωσης.

    Η εν λόγω αποζημίωση αντιστοιχεί αναλογικά στο τίμημα για χρήση φάσματος που είχε καταβάλλει για τον εν λόγω δίαυλο, εφόσον δεν θα γίνεται χρήση του. Η χρηματική αποζημίωση δύναται να αντισταθμιστεί με μελλοντικές πληρωμές του παρόχου DIGEA, που αφορούν στο υπόλοιπο των δόσεων καταβολής του εκπλειστηριάσματος του φάσματος για πανελλαδική κάλυψη που του είχε απονεμηθεί.

    Η επιλογή που έχει γίνει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να μην πάει η χώρα στο DVB-T2 ώστε να μην χρειασθεί οι τηλεθεατές να αλλάξουν ξανά αποκωδικοποιητή. Η προτεινόμενη αποζημίωση είναι της τάξεως των 547.916 ευρώ σε περίπτωση επιστροφής του διαύλου στο τέλος Ιανουαρίου 2021. Το ακριβές ποσό επιστροφής θα πρέπει να επαναϋπολογιστεί ανάλογα με την οριστικοποίηση του μήνα και του έτους επιστροφής του Εθνικού διαύλου.



    ΣΧΟΛΙΑ