• Business

    Πήρε πίσω τη μονογραφή της η διοίκηση της ΟΜΕ – ΟΤΕ, στον… αέρα η υπογραφή ΣΣΕ στον ΟΤΕ

    Δημήτρης Φούκας, πρόεδρος ΟΜΕ-ΟΤΕ

    Δημήτρης Φούκας, πρόεδρος ΟΜΕ-ΟΤΕ


    Έπειτα από πολύωρη διαπραγμάτευση την Δευτέρα η διοίκηση της ΟΜΕ ΟΤΕ (τα μέλη του δ.σ. που συγκροτούσαν, τουλάχιστον μέχρι και τις χθεσινές εξελίξεις, την πλειοψηφία που ελάμβανε αποφάσεις) μονόγραψε με τη διοίκηση του ΟΤΕ νέα 19μηνη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ).

    Λίγες ώρες μετά, την Τρίτη, πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας απέσυραν τη μονογραφή τους!

    Αποτέλεσμα είναι η υπογραφή νέας ΣΣΕ στον ΟΤΕ να βρίσκεται στον αέρα (η παλιά λήγει 30 Ιανουαρίου).

    Μέλη του 35μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΟΜΕ ΟΤΕ προερχόμενα από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ του ΛΑΕ του ΚΙΝΑΛ και της παράταξης που δημιουργήθηκε από διάσπαση της ΔΑΚΕ είχαν συμμαχήσει το τελευταίο διάστημα, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την απόφαση για την πολυήμερη απεργία (3 εβδομάδες) που προηγήθηκε, με αιτήματα η διοίκηση του ΟΤΕ να πάρει πίσω τις απολύσεις των 6 φυλάκων, αυξήσεις για όλους (υπάρχουν μεγάλες μισθολογικές διαφορές μεταξύ των εργαζομένων) και ΣΣΕ για όλους (τώρα ισχύει μόνον για τους εργαζόμενους της ΟΤΕ ΑΕ).

    Όταν το κείμενο της μονογραφηθείσας ΣΣΕ έφθασε χθες το βράδυ να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας προκάλεσε αντιδράσεις. Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποσύρουν την μονογραφή τους τόσο ο πρόεδρος της ΟΜΕ Δημήτρης Φούκας όσο και ο γενικός γραμματέας Βασίλης Νάκος, ο οποίος παραιτήθηκε και από τη θέση του.

    Μέσα σε φορτισμένο κλίμα αποφασίστηκε να επανασυσταθεί το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας και να ζητηθούν νέες διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του ΟΤΕ για τη νέα ΣΣΕ. Τα γεγονότα αυτά προήλθαν ως απόρροια των ανακολουθιών μεταξύ των (μαξιμαλιστικών) αιτημάτων προς τη διοίκηση που πλαισίωσαν την πολυήμερη απεργία και αυτών που περιείχε το κείμενο ΣΣΕ που συμφωνήθηκε.

    Με τη ΣΣΕ που είχε μονογράψει η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ δεν διασφαλίζονταν οι θέσεις εργασίας ενώ δεν υπήρχε αναφορά στις απολύσεις των 6 φυλάκων. Η ΣΣΕ αυτή έληγε 31/7/2021 (ισχύς για 19 μήνες) και προέβλεπε: Για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί πριν την 1/3/2015 η μείωση στους μισθούς 9,5%, που ισχύει σήμερα, να γίνει 4,5% και από 31/7/2021, όταν και λήγει η ΣΣΕ, επιστροφή στο 8ώρο (από το 7ωρο σήμερα) με μείωση 1%. Για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μετά την 1/3/2015 αύξηση 5,5% και επιπλέον 2% στις 31/7/2021.



    ΣΧΟΛΙΑ