• Business

    Ποιος είναι ο Μάρκος Φόρος του ομίλου Χανδρή που θα δικαστεί στην Κύπρο για την υπόθεση της Λαϊκής

    Μάρκος Φόρος. Τέως στέλεχος ομίλου Χανδρή


    Ο Μάρκος Φόρος, ανώτατο στέλεχος του ομίλου Χανδρή και προβεβλημένο μέλος της κοινότητας της ελληνικής ναυτιλίας, θα δικαστεί στην Κύπρο για τις εκεί δραστηριότητές του ως μη εκτελεστικό στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου της «αμαρτωλής» Λαϊκής Τράπεζας. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα την έκδοση του Μάρκου Φόρου στην Κύπρο, όπου οι εισαγγελείς τον κατηγορούν για χειραγώγηση της αγοράς και παρουσίαση ψευδών στοιχείων προς το επενδυτικό κοινό, αν και ο ίδιος αρνείται ότι έχει υποπέσει σε κάποιο αδίκημα, όπως και τρία ακόμη πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, που αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες.

    «Σεβόμαστε την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, αν και διαφωνούμε με αυτήν», δήλωσε ο Μ. Φόρος σε κοινή ανακοίνωσή του με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Λαϊκής, Ευθύμιο Μπουλούτα, που επίσης εκδίδεται στην Κύπρο.

    Αμφότεροι παραμένουν ελεύθεροι και υποστηρίζουν ότι θα εμφανιστούν ενώπιον των Αρχών στις 9 Μαΐου για να εκδοθούν στην Κύπρο, όπου η δίκη τους είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 11 Μαΐου.

    Σημειώνεται ότι η υπόθεση δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με τον όμιλο Χανδρή, όπου ο Μάρκος Φόρος είναι ανώτατο διευθυντικό στέλεχος.

    Ο 67χρονος Μάρκος Φόρος, πρώην πρόεδρος του Propeller Club του Πειραιά, με σπουδές στο Harvard και στο London School of Economics and Political Science, ήταν μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής πριν η κυπριακή τράπεζα «σκάσει» πριν από τρία χρόνια. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε άλλωστε και «κλειδί» για την υπαγωγή της Κύπρου σε μνημόνιο, καθώς καταθέσεις δισεκατομμυρίων θυσιάστηκαν προκειμένου να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

    Η υπόθεση της Λαϊκής παραμένει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και ανταλλαγής μηνύσεων μεταξύ των κυπριακών αρχών και της πρώην ιδιοκτήτριας της Λαϊκής, Marfin Investment Group, στην οποία ο Μάρκος Φόρος ήταν μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

    Οι κυπριακές αρχές κατηγορούν τον Μ. Φόρο και τρεις ακόμα κατηγορούμενους ότι δεν ενσωμάτωσαν άμεσα το 2011 στα αποτελέσματα της τράπεζας μία μείωση της υπεραξίας που προκάλεσαν οι απώλειες από ομόλογα  του ομίλου από τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα. Οι κ. κ. Μπουλούτας και Φόρος υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε λίγο αργότερα μετά από ανεξάρτητo έλεγχο εξωτερικού συμβούλου, σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία στην Ελλάδα την περίοδο εκείνη.

    «Η απόφαση αυτή […] ελήφθη χωρίς δόλο και χωρίς περιουσιακό όφελος των εμπλεκομένων», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση, και προσθέτουν ότι η απόφαση αυτή «όχι μόνον δεν παραπέμπει σε ποινικά αδικήματα, αλλά ως απολύτως σύννομη δεν επισύρει ούτε καν διοικητικές κυρώσεις».

    Η MIG, με επικεφαλής τον Ανδρέα Βγενόπουλο, κατηγορεί την κυπριακή κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για όσα συνέβησαν στη Λαϊκή και έχει υποβάλει αίτημα αποζημίωσης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Κύπρο στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: 

    http://www.mononews.gr/sto-skotadi-akoma-to-mega-channel-ameses-ipochreosis-400000-evro/40983

     

    Δείτε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/video-o-idioktitis-tou-pio-oreou-vivliopoliou-ston-kosmo-sti-santorini-milise-sto-ted-video/40975



    ΣΧΟΛΙΑ