• Business

    Ποιον θέλουν οι Αμερικανοί για συνέταιρο του Ιβάν Σαββίδη στο κανάλι του

    Ιβάν Σαββίδης

    Ιβάν Σαββίδης


    Το ότι η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας δε βλέπει με (καθόλου) καλό μάτι την προσπάθεια του Ιβάν Σαββίδη για απόκτηση τηλεοπτικής άδειας δεν είναι κάτι καινούργιο – το γράφαμε άλλωστε στο mononews.gr πριν από λίγες μέρες, σημειώνοντας ότι η στενή σχέση του ομογενούς επιχειρηματία με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin προβληματίζει έντονα τους Αμερικανούς.

    Αυτό που είναι πράγματι νέο, όμως, είναι ότι υπάρχει ένα σενάριο το οποίο θα επιτρέψει στον Ιβάν Σαββίδη να εμπλακεί στο νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, χωρίς να προκαλέσει την μήνιν των Αμερικανών. Το σενάριο αυτό είναι να συνεργαστεί ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον τηλεοπτικό σταθμό Star, που ως γνωστόν δεν πήρε τηλεοπτική άδεια.

    Κι αυτό γιατί το (βαρύ σαν ιστορία) όνομα «Βαρδινογιάννης» αποτελεί για την αμερικανική πρεσβεία την εγγύηση ότι δεν θα λειτουργήσει ο τηλεοπτικός σταθμός του Ιβάν Σαββίδη ως «βραχίονας» της Μόσχας και του Putin στα ελληνικά -και κατ’ επέκταση στα ευρωπαϊκά- media ή ως όχημα για μία εισροή ρωσικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, κάτι που θα έβρισκε κάθετα αντίθετη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ως γνωστόν έχει επιβάλει βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας, στο πλαίσιο των οποίων ενδεχομένως να εμπίπτει και η προσπάθεια του Ιβάν Σαββίδη να γίνει καναλάρχης.

    Το θέμα, βέβαια, είναι πόσο διατεθειμένος είναι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης να εμπλακεί σε μία συνεργασία με τον Ιβάν Σαββίδη για να διασφαλίσει την παρουσία του Star στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Αφενός κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ένας τέτοιος «γάμος» θα μπορούσε να σταθεί, ανάμεσα σε δύο επιχειρηματίες με εντελώς διαφορετικό προφίλ και συμφέροντα, αφετέρου το γεγονός ότι οι πολύ χαμηλές (συγκριτικά με τους ανταγωνιστές) οικονομικές προσφορές που υπέβαλε το Star στη διαγωνιστική διαδικασία υποδεικνύουν ότι ο Γ. Βαρδινογιάννης δεν είναι και τόσο «ζεστός» για να παραμείνει στο… σύμπαν των καναλαρχών – τουλάχιστον όχι αν αυτό σημαίνει ένα παράλογα μεγάλο οικονομικό άνοιγμα.

    Πάντως, ένα deal Σαββίδη-Βαρδινογιάννη θα αποτελούσε ιδανικό σενάριο και για το Μαξίμου, καθώς οι αμερικανικές πιέσεις «αγγίζουν» και την κυβέρνηση και είναι εξαιρετικά ισχυρές, ενώ επιπλέον «πονοκέφαλο» για την περίπτωση που ο Ιβάν Σαββίδης προχωρήσει μόνος του αποτελεί το αναμενόμενο «μπλόκο» της Κομισιόν στα κεφάλαια του ομογενούς επιχειρηματία, που πιθανόν να οδηγήσει σε ένα δεύτερο φιάσκο την ήδη απαξιωμένη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα.

    Αυτό που μπορεί να πει κανείς για την ώρα είναι ότι όλοι… κρέμονται από τα χείλη του Γιάννη Βαρδινογιάννη, περιμένοντας να δουν αν ο ιδιοκτήτης του Star είναι ανοιχτός σε μία συνεργασία που θα τους αφήσει όλους ικανοποιημένους…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/250-ellines-ke-xeni-theloun-na-ginoun-proedri-stin-ethniki/79647



    ΣΧΟΛΙΑ