• Business

    Πιο ακριβό κατά… 30% το φυσικό αέριο θέρμανσης το Νοέμβριο σε σχέση με πέρσι

    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Παρά την κάμψη των τιμών φυσικού αερίου TTF τον Οκτώβριο, τα τιμολόγια που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές που θα το χρησιμοποιήσουν το Νοέμβριο για τη θέρμανση τους, υπολογίζονται κατά 30% ακριβότερα από τα περσινά.

    Αν και τους πρώτες μέρες του Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσουν οι εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου την τιμή που θα τιμολογήσουν το φυσικό αέριο τον Νοέμβριο, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς της αγοράς, η μεσοσταθμική τιμή του φυσικού αερίου TTF τον Οκτώβριο εκτιμάται στα 135 ευρώ/MWh. Κι αυτό γιατί αν και για δύο ημέρες του Οκτωβρίου έπεσε κάτω  από τα 100 ευρώ/MWh, τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου ήταν από 128-169 ευρώ/MWh.

    Με την ανακοίνωση της επιδότησης της ΔΕΠΑ για τους 700.000 οικιακούς καταναλωτές, στα 25 ευρώ/MWh, η τελική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής είναι στα 110 ευρώ/MWh, ή 0,11  ευρώ /kWh δηλαδή 30% υψηλότερη από τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

    Σημειώνεται ότι η περσινή τιμή για το φυσικό αέριο θέρμανσης ήταν 0,10 ευρώ/kWh με έκπτωση 16% που πραγματοποιούσε η ΔΕΠΑ, και η τελική τιμή διαμορφωνόταν στα 0,085 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι για το μήνα Οκτώβριο η επιδότηση της ΔΕΠΑ ήταν υψηλότερη, στα 0,90 ευρώ/kWH, αλλά προσαρμόστηκε  στην αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στο TTF, που κινείται τις τελευταίες ημέρες κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Το παράδοξο είναι ότι οι εκπτώσεις που δίνονταν πέρσι ήταν μεγαλύτερες,  αν και σε απόλυτο νούμερο η τιμή του φυσικού αερίου ήταν χαμηλότερη, καθώς ήταν ξαφνική η άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου….Φέτος καθώς είναι μεν σε απόλυτο νούμερο ψηλότερα από πέρσι (135 TTF μεσοσταθμική Οκτωβρίου 2022 από 92 ευρώ μεσοσταθμική Οκτωβρίου 2021), αλλά πτωτική από τον προηγούμενο μήνα, …οι εκπτώσεις είναι συντηρητικές.

    Η ΔΕΠΑ Εμπορίας πέρυσι προσέφερε έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο.

    Το μέτρο αυτό συνεπαγόταν έκπτωση 0,11 ευρώ /ΚWh τον Οκτώβριο, 0,16/KWh τον Νοέμβριο και 0,34 ευρώ/Wh για τον Δεκέμβριο.

    Οι οικιακοί καταναλωτές είχαν επίσης μείωση 0,15 ευρώ/KMWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και έτσι συνολικά πέρυσι η έκπτωση το Νοέμβριο για τα νοικοκυριά ήταν  0,31 ευρώ ανά KWh καi τον Δεκέμβριο σε 0,49 ευρώ KWh.

    Πώς διαμορφώνεται το τιμολόγιο φυσικού αερίου

    Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα βασίζεται στις τιμές των προθεσμιακών προϊόντων φυσικού αερίου (παραγώγων) που εμπορεύονται στο TTF, οπότε οι τιμές φυσικού αερίου στην Ελληνική χονδρεμπορική αγορά εναρμονίζονται με την Ευρωπαϊκή αγορά.

    Υπενθυμίζεται πως πριν την υιοθέτηση του τιμής του TTF στην Ελλάδα, η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου μέχρι τιμολογούσε το εμπόρευμα σύμφωνα με την τιμή του πετρελαίου, κάτι που δημιουργούσε μεγάλες διαφορές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Τι άλλο επιβαρύνει τα τιμολόγια φυσικού αερίου

    Τα τιμολόγια διαμορφώνονται από το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα και αναθεωρούνται σε μηνιαία βάση. Περιλαμβάνουν, επίσης, ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη μεταφορά και τη διανομή του φυσικού αερίου. Τα ποσά αυτά αποδίδονται στις εταιρείες μεταφοράς (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) και διανομής φυσικού αερίου (Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου).
    Το τέλος διανομής περιλαμβάνει τη “χρέωση διανομής”  αλλά και πάγια χρέωση δυναμικότητας, η οποία υπολογίζεται σε 1,129042 €/KW ανά ώρα και έτος. Ενδεικτικά, η πάγια χρέωση δυναμικότητας για μια αυτόνομη σύνδεση φυσικού αερίου με οικιακό τιμολόγιο κλιματισμού είναι 2,5m3/h δηλαδή 2,6€/μήνα.
    Τέλος, στην τιμή προστίθενται οι επιβαλλόμενοι από την Ελληνική Πολιτεία φόροι: Ανταποδοτικό Τέλος ΡΑΕ: Απόφαση ΡΑΕ 43/2016 – Ισούται με 0,000021505 €/kWh. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ): Ν. 3986/2011 – 0,00108 €/kWh για την κατηγορία Οικιακό με χρήση θέρμανσης -κλιματισμού.

    Υποτονική η ζήτηση λόγω καλοκαιρίας

      Η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών. Με την τιμή του φυσικού αερίου μετά την επιδότηση, στα 0,11 ευρώ/kWH για την οικιακή κατανάλωση τον Νοέμβριο,   η τιμή του φυσικού αερίου προκύπτει 20% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

    η οποία εκτιμάται μεταξύ 1,42 και 1,45 ευρώ ανά λίτρο μετά την επιδότηση ύψους 0,25 ευρώ ανά λίτρο και καθώς ένα λίτρο πετρελαίου αντιστοιχεί περίπου σε 10,5 κιλοβατώρες η τελική τιμή που καλείται να πληρώσει για το πετρέλαιο θέρμανσης ο καταναλωτής θα είναι 1,45 ευρώ/λίτρο, άρα περίπου 0,14-0,15 ευρώ/κιλοβατώρα, (με βάση τις σημερινές τιμές).



    ΣΧΟΛΙΑ