• Ποια είναι η ιστορία της Black Friday, που κάθε χρόνο περιμένουμε για τις αγορές μας;

    Η μέρα που περίμενες, ή μάλλον η μέρα που όλοι περιμέναμε, πλησιάζει!

    Black Friday

    Η μέρα που περίμενες, ή μάλλον η μέρα που όλοι περιμέναμε, πλησιάζει! Έχουν αρχίσει ήδη οι διαφημίσεις, αλλά και η σχετική αναζήτηση από τον καθένα, αν και η φετινή χρονιά είναι, όπως και να το κάνουμε, διαφορετική. Και φέτος, όμως, παρά τις δυσκολίες, οι προσδοκίες είναι μεγάλες – ίσως ακόμη μεγαλύτερες. Γιατί μπορεί να μην έχουμε ατελείωτες ουρές κόσμου και συνωστισμό έξω από τα μαγαζιά, ωστόσο και πάλι θα αναζητήσουμε όσα χρειαζόμαστε online. Εύκολα, γρήγορα, την ώρα που βολεύει εμάς, από την ασφάλεια του δικού μας χώρου. Φέτος μάλιστα ίσως να χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο Black Friday, επειδή ακριβώς οι συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από δύσκολες. Το ευτύχημα είναι, όμως, ότι μέσα σε όλη αυτήν την αναταραχή, έχουμε επίσης τη δυνατότητα να κάνουμε πολύ πιο συνειδητές, στοχευμένες και μελετημένες αγορές. Αγορές που αποτελούν, κατά κάποιον τρόπο, επένδυση σε αγαθά και υπηρεσίες που έχουν πραγματικά σημασία. Που ενισχύουν ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας που έχουμε τόσο μα τόσο ανάγκη.

    Πώς ξεκίνησε όμως η Μαύρη Παρασκευή ή αλλιώς η Black Friday, όπως μας είναι γνωστή;

    Η Black Friday έχει σχέση με την Ημέρα των Ευχαριστιών

    Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε ότι η Black Friday ξεκίνησε από την Αμερική. Πρόκειται για έναν θεσμό, μια γιορτή θα μπορούσε να πει κανείς, που συνδέεται άμεσα με την Ημέρα των Ευχαριστιών που άρχισε να γιορτάζεται στα τέλη του 16ου αιώνα στον Καναδά και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Η καθιέρωση της γιορτής ξεκίνησε από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους ως ευχαριστία προς τον Δημιουργό για την ασφαλή άφιξή τους στη νέα ήπειρο.

    Πρόκειται για μία παραδοσιακή γιορτή, η οποία ανήκει στην κατηγορία των εορτασμών που συνδέονται με τη συγκομιδή. Με τη συγκεκριμένη γιορτή απονέμονται ευχαριστίες για τα αγαθά που αποκόμισε ο καθένας. Έχει καθιερωθεί δε να γιορτάζεται την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου και σηματοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

    Πώς προέκυψε η ονομασία Black Friday;

    Η Black Friday ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών και είναι η μέρα με τις πιο δυνατές εκπτώσεις και προσφορές του χρόνου.

    Από πού πήρε το όνομά της;

    Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο όρος Black Friday προέρχεται από τη Φιλαδέλφεια και χρονολογείται τουλάχιστον γύρω στο 1961. Χρησιμοποιήθηκε από κάποιους αστυνομικούς, για να περιγράψει τη μεγάλη και ενοχλητική κίνηση στους δρόμους, που ακολουθούσε την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών από τους καταναλωτές που έσπευδαν να ψωνίσουν.

    Άλλοι πάλι θεωρούν ότι είχε σχέση με τα κέρδη των επιχειρήσεων. Κι αυτό γιατί οι έμποροι έγραφαν στα βιβλία τους με μαύρο μελάνι τα κέρδη και με κόκκινο μελάνι τις ζημιές και τα έξοδα. Επειδή όμως τη μέρα μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών όλα τα βιβλία γέμιζαν μαύρο, λόγω του αυξημένου τζίρου, η συγκεκριμένη μέρα ονομάστηκε Μαύρη Παρασκευή (όπως είναι ελληνιστί η Black Friday). Από αυτήν τη μέρα του χρόνου και μετά, το λιανεμπόριο αρχίζει να γυρίζει σε κέρδος και από το «κόκκινο» περνάει στο «μαύρο». Η συγκεκριμένη μέρα σηματοδοτεί άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, και την έναρξη της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών.

    Η φρενίτιδα της Black Friday

    Με τα χρόνια και καθώς ο θεσμός της Black Friday αποκτούσε όλο και περισσότερους οπαδούς, οι καταναλωτές, προκειμένου να αγοράσουν αυτά που ήθελαν στην καλύτερη δυνατή τιμή, άρχισαν να «στρατοπεδεύουν» έξω από τα καταστήματα από τα ξημερώματα ή, σε πιο ήπιες συνθήκες, να σχηματίζουν τεράστιες ουρές, για να προλάβουν να πάρουν αυτό που θέλουν, πριν εξαντληθεί κάθε προσφορά.

    Ο θεσμός έγινε μάλιστα τόσο δημοφιλής που επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, η Black Friday ήρθε για πρώτη φορά το 2015 και τώρα πια την εφαρμόζουν όλο και περισσότερες εταιρείες. Πολύ πιθανό δε φέτος να δούμε να σημειώνονται ρεκόρ συμμετοχής!

    Στην Anytime η Black Friday 2020 έχει… 20+20

    Από τον θεσμό αυτόν δε θα μπορούσε να λείπει, φυσικά, η Anytime. Μια εταιρεία συνώνυμο της ασφάλειας, αλλά και της προσφοράς, η οποία υποδέχεται και φέτος την Black Friday προσφέροντας 20% έκπτωση σε όλα τα νέα συμβόλαια αυτοκινήτου και κατοικίας.

    Η προσφορά Anytime Black Friday ισχύει από την Τρίτη 24 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις ασφάλεια αυτοκινήτου, μηχανής, αλλά και φορτηγού με 20% έκπτωση. Η προσφορά ισχύει για κάθε νέο συμβόλαιο και θα ισχύει και για όλες τις επόμενες ανανεώσεις.

    Και για κάθε νέο ετήσιο συμβόλαιο για το όχημά σου μπορείς να κερδίσεις μία GiftCard Shell αξίας €20 για βενζίνη ή άλλες αγορές στα πρατήρια της Shell και να διπλασιάσεις τους πόντους της Shell Smart Club κάρτας σου, συμπληρώνοντας τον αριθμό της κάρτας Shell στο πεδίο «Κωδικός προσφοράς», πριν την έκδοση του συμβολαίου σου.

    Για αυτό μην αργείς! Πάρε τώρα τιμή και κέρδισε διπλά!