• Business

    Ποια «αξία» ψάχνει στα ελληνικά ακίνητα η Varde Partners;


    Tον στρατηγικό εταίρο που έψαχνε για την Trastor βρήκε η Τράπεζα Πειραιώς στην Varde Partners, μια εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων που διαχειρίζεται άνω των 10 δισ. δολαρίων.

    Η Varde, η οποία παρότι αμερικανική έχει όνομα που σημαίνει στα σουηδικά «αξία», αποκτά το 33,8% της Trastor και θα συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου, σε μια συμφωνία που πολλοί στην αγορά θεωρούν ότι θα γίνει με την εισφορά ακινήτων από την τράπεζα και μετρητών από το fund.

    H Πειραιώς επιτυγχάνει υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθωσης ενώ ενισχύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της εταιρείας επενδύσεων ακίνητης περιουσίας.

    Για την εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, ήταν σημαντική η διεύρυνση της μετοχικής βάσης – σήμερα η Πειραιώς ελέγχει το 91% και η εταιρεία βρίσκεται στην κατηγορία χαμηλής διασποράς, όπως και η ανάπτυξη με τη συμμετοχή νέων μετόχων, που εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στις προοπτικές ανάπτυξης της Trastor.

    Η πώληση θα γίνει στην Wert Red Sàrl, εταιρεία που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και ανήκει εξ ολοκλήρου στη Värde Partners. Η Varde «ξεκλειδώνει» αξία και αυτό το μότο την οδήγησε στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

    Ιδρύθηκε στη Μινεάπολη το 1993 από 3 partners που έχουν γίνει σήμερα 11 και είναι οι ιδιοκτήτες, έχει γραφεία σε όλο τον κόσμο με τα βασικά σε Μινεάπολη, Λονδίνο και Σιγκαπούρη και τα στελέχη της μιλούν 30 γλώσσες.

    Μόνο το πρόσφατο track record περιλαμβάνει μεγάλα deals όπως η εξαγορά μαζί με την Banco Popularτης Barclayscard σε Ισπανία και Πορτογαλία και την πώληση του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στην Μαγιόρκα ενώ βραβεύτηκαν για το καλύτερο deal του 2015 μαζί με την KKR και την Deutsche Bank – την απόκτηση της μονάδας consumer finance της GE σε Aυστραλία και Νέα Ζηλανδία ύψους 8,2 δις.δολαρίων.

    H Värde Partners χαρακτηρίζεται διαχειριστής εναλλακτικών επενδύσεων και είναι προσανατολισμένη στις πιστοδοτήσεις και στη δημιουργία αξίας, επενδύοντας σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και σε διαφοροποιημένα στοιχεία ενεργητικού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ακίνητη περιουσία, εταιρικές χορηγήσεις, ενυπόθηκα δάνεια, εξειδικευμένες χρηματοδοτήσεις, μεταφορές και υποδομές.

    Στην ουσία ενεργεί ως sponsor και διαχειρίζεται ένα σύνολο ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στα οποία συμμετέχουν διεθνείς επενδυτές, μεταξύ των οποίων ιδρύματα, κληροδοτήματα, συνταξιοδοτικά σχήματα, ασφαλιστικές εταιρείες, λοιποί θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες πελάτες.

    O έλεγχος της Τrastor πέρασε στην Τράπεζα Πειραιώς τον Μάρτιο του 2015 όταν η Pasal μεταβίβασε ποσοστό 37% στην τράπεζα, η οποία αύξησε τη συμμετοχή της στο 70,7%. Η κίνηση αυτή έβαλε τέλος εξωδικαστικά μετά από σκληρή διαπραγμάτευση και πολύμηνη αντιδικία, στις νομικές εκκρεμότητες που είχαν Πειραιώς και Pasal και προέκυψαν από τις δανειακές υποχρεώσεις της δεύτερης. Το τίμημα ανήλθε τότε σε 28,4 εκ.ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στη συνολική οφειλή της Pasal προς την Τράπεζα Πειραιώς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/52013-2/52013

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ EΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/anasa-ekatommirion-gia-tin-dryships-tou-giorgou-ikonomou/52014

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ