• Pharma & Health

    Νέα ΥΑ για την τιμολόγηση των φαρμάκων – Τι προβλέπει

    • Έφη Τσιβίκα
    φάρμακα


    Δημοσιεύτηκε την Παρασκευή το βράδυ (2/12) η απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Οι διατάξεις της δεν περιλαμβάνουν ιδιαίτερες αλλαγές για τα on και off patent φάρμακα, ωστόσο προβλέπουν μεγαλύτερο «μαξιλάρι» για τα γενόσημα.

    Ειδικότερα, η νέα απόφαση δεν προβλέπει καμία αλλαγή στην τιμολόγηση των φαρμάκων που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας (on-patent), καθώς η τιμή τους παραμένει ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών του ιδίου φαρμάκου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αντίστοιχα, η τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων των οποίων έχει λήξει η πατέντα (off-patent), μειώνεται, είτε στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία, είτε στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ανάλογα με το ποια είναι σε κάθε περίπτωση η χαμηλότερη τιμή η οποία και λαμβάνεται υπόψη, χωρίς η τιμή του να μειωθεί χαμηλότερα από τη χαμηλότερη προκύπτουσα τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Οι μειώσεις θα εφαρμόζονται σε προϊόντα με λιανική τιμή άνω των 7 ευρώ και τα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,25 ευρώ. Ωστόσο, ακολουθεί δεύτερος και τρίτος γύρος μειώσεων μέσα στο 2017. Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους θα εφαρμόζονται σε φάρμακα με τιμή λιανικής πώλησης άνω των 4,5 ευρώ και φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0.15 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου 2017 θα εφαρμόζονται σε φάρμακα με τιμή λιανικής πώλησης άνω του 1 ευρώ και φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,02 ευρώ.

    Όσον αφορά στα γενόσημα, η ΥΑ προστατεύει από τις μειώσεις τα προϊόντα με λιανική τιμή κάτω των 6 ευρώ (αντί των 4 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση) και τα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,20 ευρώ.

    Από την 1η Ιουνίου 2017, ωστόσο,  οι μειώσεις θα εφαρμοστούν και στα γενόσημα με λιανική τιμή άνω των 3 ευρώ και σε αυτά με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,10 ευρώ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα εφαρμοστούν στα γενόσημα με λιανική τιμή άνω του 1 ευρώ καθώς και σε αυτά με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,02 ευρώ.

    Όπως αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ, «κατά την εφαρμογή των παραπάνω ρυθμίσεων οι μειώσεις τιμών που προκύπτουν σε κάθε ανατιμολόγηση δεν δύνανται να είναι μεγαλύτερες από 10 % επί της χονδρικής τιμής». Εάν, ωστόσο, για το γενόσημο, μετά το τέλος των υπολογισμών, η προκύπτουσα τιμή είναι μεγαλύτερη από του προϊόντος αναφοράς  χωρίς προστασία (έχει χάσει την πατέντα του), τότε η προστασία του 10% δεν θα εφαρμόζεται και η τιμή του γενοσήμου θα καθορίζεται στο 65% της προκύπτουσας τιμής του προϊόντος αναφοράς (αντί να εξισώνεται με την τιμή του γενοσήμου, όπως προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση).

    Τέλος, για τα γενόσημα φάρμακα με λιανική τιμή άνω των 12 ευρώ εφαρμόζεται δυναμική τιμολόγηση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ