• Pharma & Health

    Ηπατίτιδα C: Εκτός της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα οι ασθενείς

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», κ. Γιώργος Καλαμίτσης


    Ότι ουδέποτε κλήθηκε να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση των καινούργιων φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, ισχυρίζεται ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», ο οποίος είναι και ο μοναδικός επίσημος φορέας ασθενών στη χώρα, παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του 2014 μέχρι και σήμερα, η διαπραγμάτευση των καινούργιων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου αποτελεί πάγιο αίτημα του.

    Εξαίρεση αποτελεί μία αρχική, συμβουλευτικού χαρακτήρα, συνάντηση με την επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, πριν 8 μήνες.

    «Ως εκ τούτου, επιτυχημένο και παράλληλα αποδεκτό θα θεωρείται το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης που θα προβλέπει την εν γενεί αύξηση του όγκου υπό θεραπεία ασθενών, με βάση τις πρόσφατες μελέτες, σε 5000/ανά έτος, για τα 3 επόμενα χρόνια και με στόχο να βρεθεί η χώρα σε τροχιά εκρίζωσης της νόσου μέχρι το 2030, όπως προβλέπουν οι επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

    Όπως αναφέρει, πρόσβαση στη θεραπεία κατά προτεραιότητα και για τον πρώτο χρόνο της συμφωνίας πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε σε όλους τους ασθενείς, χωρίς περιορισμούς, που βρίσκονται σε ηπιότερα στάδια ίνωσης, όπου θα εξαλείφεται ο κίνδυνος εμφάνισης ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

    Επίσης, με βάση τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) πρόσβαση κατά προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι ασθενείς που εκτός από ηπατίτιδα C πάσχουν και από κάποιο συνοδό νόσημα όπως HIV, αιμορροφιλία, μεσογειακή αναιμία, σε αυτούς που έχουν νεφρική ανεπάρκεια καθώς και σε όλους όσους παρουσιάζουν αντένδειξη στα παλιότερα θεραπευτικά σχήματα.

    Για να επτευχθεί μείωση των 3.500 καινούργιων λοιμώξεων/έτος και παράλληλα μείωση του επιπολασμού της ηπατίτιδα C, πρέπει να δοθεί επίσης προτεραιότητα στις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες που κατά κύριο λόγο πλήττονται από τη νόσο. Πρόσβαση χωρίς περιορισμούς πρέπει να αποκτήσουν όλοι όσοι αναφέρουν ιστορικό χρήσης ουσιών καθώς και οι έγκλειστοι στα σωφρονιστικά καταστήματα.

    Τέλος, ανεξάρτητα από το στάδιο ηπατικής ίνωσης, πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες, χωρίς περιορισμούς, πρέπει να έχουν όλες οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

    Οι ασθενείς στέλνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πώς το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αφορά τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που δυστυχώς μέχρι και σήμερα έχουν παρηγορητικού χαρακτήρα πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες. Επισημαίνει, επίσης, ότι αποτέλεσμα που δε θα συμφωνεί με τα παραπάνω  θα αποτελεί συνέχιση μιας αποτυχημένης πολιτικής πρόσβασης την οποία βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο και εννοείται δε θα γίνει αποδεκτό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: TAKE CARE: Δωρεάν εφαρμογή για ασθενείς που δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Αποστολίδης: Ευκαιρία για αξιοποίηση των δοκιμασμένων λύσεων το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: HTA Conference: Eντός του έτους η δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού ΗΤΑ στη χώρα μας



    ΣΧΟΛΙΑ