• Pharma & Health

    HTA: Αξιολογήθηκαν τα πρώτα νέα φάρμακα από την αρμόδια Επιτροπή

    • Έφη Τσιβίκα


    Συνεπής μέσα στην ασυνέπειά της φάνηκε η Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ). Παρότι έχει καθυστερήσει μήνες η έναρξη της επί της ουσίας λειτουργίας της, κατά τον πρώτο μήνα του έτους έβαλε στο «μικροσκόπιο» τις πρώτες αιτήσεις, επαληθεύοντας τις σχετικές διαβεβαιώσεις παραγόντων της προς τη φαρμακοβιομηχανία.

    Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου ΗΤΑ με τίτλο “The way forward for HTA cooperation – Teaming up for value”, μέσα στον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των πρώτων αιτήσεων για 10 δραστικές ουσίες σε πρωτότυπα ή γενόσημα φάρμακα.

    Εντούτοις, ο αριθμός αυτός δεν θεωρείται ικανοποιητικός για το Υπουργείο, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι το “deadline” για δεκάδες φακέλους που έχουν κατατεθεί πλησιάζει. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), εξήντα από τους κατατεθειμένους φακέλους βρίσκονται ήδη στα χέρια της Επιτροπής για περισσότερες από 120 ημέρες, από τις 180 που προβλέπονται ως την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ο μικρός αριθμός των προϊόντων που αξιολογήθηκαν αποδίδεται από το υπουργείο κυρίως στις ελλείψεις αξιολογητών, οι οποίες με τη σειρά τους αποδίδονται στα νομικά προσκόμματα που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι, με αποτέλεσμα  η συντριπτική πλειονότητα αυτών να απορρίπτει την πρόσκληση της Επιτροπής «λόγω ασυμβίβαστου».

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κος Γιαννόπουλος, προέβη επίσης στις ακόλουθες ανακοινώσεις:

    1. Δρομολογείται η νομοθέτηση αμοιβών προς τους εξωτερικούς αξιολογητές. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
    2. Παρακάμπτεται – με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής – ο αυστηρός αριθμός των δύο εξωτερικών αξιολογητών, ειδικά σε γενόσημα φάρμακα και βιοομοειδή.
    3. Ο κατάλογος εξωτερικών αξιολογητών ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως ιατρούς άλλων χωρών.  Επίσης, θα υπάρξει ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες της EUnetΗTΑ.
    4. Είναι έτοιμη προς ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση  η νομοθετική ρύθμιση για τον οργανισμό ΗΤΑ, ο οποίος θα αποτελεί  Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με εποπτικό ρόλο στη διαχείριση των registries. Διοικητικό Συμβούλιο, νομικό συμβούλιο και επιτροπές διαπραγμάτευσης για φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, θα ανήκουν στον εν λόγω οργανισμό.  Η σημερινή επιτροπή αξιολόγησης με διευρυμένη σύνθεση, θα αποτελέσει το επιστημονικό συμβούλιο του νέου Φορέα.

    Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση από την Επιτροπή (ή αργότερα τον Οργανισμό) HTA είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου τα νέα φάρμακα να εισαχθούν στην ελληνική αγορά και να αποζημιωθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στο κράτος επιστρέφει ο τζίρος 7 μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΥ: Πού πρέπει να εστιάσουν οι επιχειρήσεις στον κλάδο της υγείας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ολ. Παπαδημητρίου (ΣΦΕΕ): Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την φαρμακοβιομηχανία και το 2019



    ΣΧΟΛΙΑ