• Pharma & Health

    Φόβοι για GREXIT από τα νέα φάρμακα – Κορυφώνεται η αγωνία των ασθενών


    Για επερχόμενο Grexit από τα νέα φάρμακα, εξαιτίας των νέων προτεινόμενων μέτρων στη φαρμακευτική πολιτική, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), τονίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη για τους βαρέως και χρονίως πάσχοντες ασθενείς.

    «Οι Έλληνες κινδυνεύουν να γίνουν Πολίτες 2ης κατηγορίας στην ΕΕ, με απόφαση της πολιτείας», τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ σε μια ύστατη έκκληση αλλά και αυστηρή προειδοποίηση για τις ανεπανόρθωτες συνέπειες που επιφέρουν τα επικείμενα μέτρα του Υπουργείου Υγείας, σε βάρος των Ελλήνων ασθενών, κάνοντας παράλληλα λόγο για πιθανή επίσπευση της ψήφησής τους.

    Σύμφωνα με αυτά, η είσοδος των καινοτόμων θεραπειών των βαρέως και χρονίως πασχόντων στην Ελλάδα θα καθυστερεί από 2-4 χρόνια ή δεν θα γίνεται καθόλου, καθώς τα εν λόγω μέτρα προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των φαρμάκων αυτών σε 6 Ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία).

    Εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών εκφράζουν την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι, δεδομένου ότι για ορισμένους από τους πάσχοντες τα νέα φάρμακα μπορεί να είναι η μόνη τους ελπίδα. 

    Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ.  Άκης Αποστολίδης, σε ένα πεδίο όπου η Ελλάδα ήδη υπολείπεται τραγικά, έχοντας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έγκρισης νέων φαρμάκων – περίπου 21 μήνες απαιτούνται στη χώρα μας όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,9 μήνες-, τα νέα μέτρα δεν στοχεύουν στον εξορθολογισμό, αλλά πλήττουν ευθέως τους Έλληνες ασθενείς και την καινοτομία. «Αν ίσχυαν ήδη οι ρυθμίσεις αυτές, στην πρόσφατη θετική λίστα με τις 21 δραστικές ουσίες, 7 από αυτές για σοβαρές και σπάνιες ασθένειες, καμία δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στη χώρα», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου, κατά την τριετία 2014-2016, στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν 43 νέα φάρμακα που αφορούν στον καρκίνο καθώς και άλλες σπάνιες παθήσεις, εκ’ των οποίων κανένα δεν πληροί την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης HTA από τις 6 χώρες που αναφέρονται στη προτεινόμενη ρύθμιση του Υπουργείου, συνεπώς κανένα εξ’ αυτών των φαρμάκων δεν θα ήταν σήμερα διαθέσιμο στους Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από σοβαρότατες χρόνιες παθήσεις.

    Πρόσφατη γνωμάτευση του καθηγητή στο London School of Economics (LSE), κ. Πάνου Καναβού, υπογραμμίζει ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή μίας τέτοιας ρύθμισης, καθώς οι χώρες που προτείνονται έχουν πολύ διαφορετικές διαδικασίες με σημαντικές ανομοιότητες στον τρόπο που εφαρμόζουν τον μηχανισμό αξιολόγησης HTA, ενώ δεν αξιολογούνται και όλα τα φάρμακα σε αυτές τις χώρες.

    Επιπλέον, τίθεται το ερώτημα, πώς θα εισάγονται στην Ελλάδα φάρμακα για ασθένειες που έχουν χαμηλό επιπολασμό σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η μεσογειακή αναιμία και η ηπατίτιδα C ή όταν χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, δεν δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των φαρμάκων.

    sfee1234.jpg

    Οι επιπτώσεις στο φαρμακευτικό κλάδο

    Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι τα νέα μέτρα εξαντλούν τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου, τονίζοντας ότι εδώ και καιρό λειτουργεί πάνω από τα όρια αντοχών του. Όπως αναφέρει, η Κυβέρνηση αντί να υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευσή της για μείωση κατά 30% του «ανορθολογικού και άδικου» clawback, προχωρεί σε αυξημένο ενοποιημένο rebate, απειλώντας τις 87.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο κλάδος. Παράλληλα, δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης και μείωσης των κλινικών ερευνών που ήδη διεξάγονται στη χώρα μας, τομέα στον οποίο ήδη είμαστε ουραγοί με χαμηλότερες επενδύσεις ακόμη και από την Κύπρο, με αποτέλεσμα να μπαίνει τέλος και στα νέα φάρμακα που ήδη αναπτύσσονται στην Ελλάδα.

    Επιπρόσθετα, η επιπλέον υποχρεωτική προκαταβολική έκπτωση 25%, με την οποία «τιμωρούνται» τα νέα φάρμακα, οδηγεί τη συνολική επιβάρυνση τους άνω του 60%, καθιστώντας ασύμφορη την εισαγωγή τους και καταστρέφοντας τη φαρμακευτική αγορά.

    «Αυτό που ζητάμε είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και όχι οι φοροεισπρακτικές, αντιεπενδυτικές, παράλογες και επικίνδυνες για τον έλληνα ασθενή και τη δημόσια υγεία ρυθμίσεις», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

    Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Αποστολίδης προέτρεψε την κυβέρνηση να αποτιμήσει έγκαιρα και ρεαλιστικά τις πραγματικές συνέπειες των επιλογών της, «για να μην χαθεί τώρα ότι δεν χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης». Και διατύπωσε ένα κρίσιμο ερώτημα: «Το 2016 η Επιτροπή για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) έχει γνωμοδοτήσει θετικά για 46 νέα μελλοντικά φάρμακα, από τα οποία τα 25 τα χαρακτηρίζει υψηλής θεραπευτικής καινοτομίας. Με την ισχύ των επικείμενων μέτρων πόσα από αυτά αλήθεια θα έρθουν στη χώρα μας; Μήπως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα Grexit  από τα νέα φάρμακα;».

    Αν ψηφιστούν τα μέτρα

    Ο ΣΦΕΕ εμμένει στο διάλογο με το υπουργείο και ευελπιστεί, έστω και την ύστατη στιγμή, να βρεθεί μια λύση. Σε περίπτωση, ωστόσο, που τα προτεινόμενα μέτρα ψηφιστούν, προτίθεται να προσβάλλει δικαστικά την απόφαση, τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, εκφράζοντας μάλιστα ελπίδες για την έκβαση της υπόθεσης.

    «Παρακολουθώντας τη Νομολογία του ΣτΕ, έχουμε διαπιστώσει ότι μετά την ακυρωτική απόφαση της ολομέλειας τον Οκτώβριο του 2016, με την οποία ουσιαστικά είπε “όχι” στα οριζόντια μέτρα όταν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή, συντελείται μία στροφή. Η απόφαση αυτή είναι ένα θετικό προηγούμενο που μας βοηθάει και είναι από τις λίγες φορές που νομικά αισθανόμαστε δυνατοί. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι να μην φτάσουμε μέχρι εκεί», τόνισε η νομικός σύμβουλος του ΣΦΕΕ, κ. Δήμητρα Λεμπέση.

    Υπενθυμίζεται ότι η  1749/2016 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας,  έκρινε άκυρη την υπουργική απόφαση του ’14, που καθόριζε ελάχιστα ποσοτικά όρια συνταγογράφησης φαρμάκων, ύστερα από προσφυγή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κρίνοντάς την αντισυνταγματική.

    «Η οργάνωση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης και συνταγογράφησης, όπως προβλέπεται από την εν λόγω εξουσιοδοτική διάταξη, βάσει κυρίως οικονομικών κριτηρίων και δη του άκαμπτου κριτηρίου της μη υπερβάσεως ορισμένου ποσού  (πλαφόν 2 δις), ενδέχεται να περιορίζει ή και να  εμποδίζει την, κατά τις επιταγές της επιστήμης, ενδεικνυόμενη, για κάθε περίπτωση, συνταγογράφηση εκ μέρους  των γιατρών και να οδηγήσει σε υποβάθμιση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες», αναφέρει η εν λόγω απόφαση.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εκδόθηκε η Θετική Λίστα – Ποια φάρμακα θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HTA Conference: Eντός του έτους η δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού ΗΤΑ στη χώρα μας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βαθιά το χέρι στην τσέπη ασθενείς και φαρμακοβιομηχανία



    ΣΧΟΛΙΑ