• Pharma & Health

    Ανησυχία για τρία νέα προϊόντα συνθετικής κάνναβης – Τι έδειξαν οι αναλύσεις, το «μονοπάτι» προς την ελληνική αγορά

    • Βίκυ Καρατζαφέρη
    Ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων Προκόπης Μαγιάτης

    Ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων Προκόπης Μαγιάτης


    Όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία ή και πολλά περισσότερα νέα προϊόντα συνθετικής κάνναβης κυκλοφορούν στην ελληνική – και όχι μόνο – αγορά, αυξάνοντας την ανησυχία για τις δυνητικές επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία και ειδικά των εφήβων και των νέων ενηλίκων.

    Πρόκειται για προϊόντα, που η δράση τους δεν είναι γνωστή και περιέχουν ουσίες, που δεν τις «πιάνουν» οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση δεν θεωρούνται παράνομα και μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Η είδηση έχει σημάνει συναγερμό στα εξειδικευμένα εργαστήρια, που κάνουν αναλύσεις τέτοιων προϊόντων και τις επόμενες μέρες ή ώρες αναμένεται να ενημερωθούν και επίσημα ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας.

    Όπως σας αποκαλύπτουν σήμερα το Mononews και το Healthstories, τα νέα προϊόντα αναλύθηκαν στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ.

    Ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο ομώνυμο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Προκόπης Μαγιάτης, μας λέει:

    «Μελετήσαμε τρία νέα συνθετικά κανναβινοειδή, που εντοπίστηκαν στην ελληνική αγορά τους τελευταίους δύο μήνες, το CB9, το CBx και το Tresconol (τρεσκονόλη). Πωλούνται κανονικά, αλλά δεν είναι γνωστό τι περιέχουν, είναι τελείως άγνωστες οι χημικές τους δομές. Η τρεσκονόλη, για παράδειγμα, κοστίζει 6.800 ευρώ το κιλό, λέει ότι προέρχεται από  κάνναβη και ότι έχει γίνει ανάλυση από το Πανεπιστήμιο Τύμπινγκεν στη Γερμανία, αλλά η δική μας ανάλυση έδειξε ότι είναι συνθετικό παράγωγο του ΤHC, που δεν υπάρχει στη φυσική κάνναβη».

    Το THC είναι το ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, το οποίο στην Ελλάδα και σε πολλές ακόμη χώρες είναι απαγορευμένο για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά επιτρέπεται μόνο σε προϊόντα, που χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

    Ανησυχία για τρία νέα προϊόντα συνθετικής κάνναβης

    Οι Έλληνες επιστήμονες βρήκαν τη χημική δομή αυτών των νέων προϊόντων συνθετικής κάνναβης.

    «Αυτά τα προϊόντα έχουν ουσίες, που δεν υπάρχουν στο φυτό της κάνναβης. Είναι μια Λερναία Ύδρα, μπαίνουμε σε περίεργα μονοπάτια με τη συνθετική κάνναβη και αυτό είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο», εξηγεί ο κ. Μαγιάτης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα προϊόντα κυκλοφορούν αρχικά στο Διαδίκτυο, στη συνέχεια σε καταστήματα κάνναβης «και σίγουρα θα τα δούμε και στο περίπτερα, όπως έγινε και με το HHC (σ. σ. τα «ζελεδάκια» κάνναβης). Αυτή είναι η διαδρομή που ακολουθείται συνήθως», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων.

    Προσθέτει ότι  πρόκειται για τροποποιημένα παράγωγα του ΤHC, μη ανιχνεύσιμα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

    Το CB9 και οι ψυχοτρόπες ουσίες

    Το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ ανέλυσε, επίσης, το CB9, που κυκλοφορεί στη χώρα μας και εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023.

    Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν, το CB9, παρότι διαφημίζεται ως παράγωγο του CBD, στην πραγματικότητα είναι παράγωγο του THC, έχει ψυχοτρόπες ιδιότητες  και κανονικά δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται η χρήση του στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα παρεμφερή προϊόντα κυκλοφορούν σε μορφή ελαίου και πιθανώς υπάρχουν και σε πολλές άλλες μορφές (π.χ. εμποτισμένα σε ανθό κάνναβης).

    «Επειδή αυτά τα προϊόντα παράγονται σε «γκρίζες συνθήκες» εργαστηρίων, μπορεί να έχουν δεκάδες προσμίξεις. Δεν ξέρουμε τι παρενέργειες μπορεί να έχουν, ούτε η κυρίαρχη ουσία, ούτε τα μικροσυστατικά τους. Πλασάρονται σαν τα νέα «αστέρια» της κάνναβης, δήθεν τα εμφανίζουν ότι υπάρχουν στο φυτό της κάνναβης. Παίρνουν την ουσία και της αλλάζουν τη δομή, κάνουν, δηλαδή, μια χημική αντίδραση τροποποίησης, όπως λέγεται, ώστε να μην ανιχνεύεται. Παράλληλα δεν ξέρει κανείς την ακριβή τους δράση, καθώς δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες. Δεν είναι ηθικό να δίνεις κάτι, που δεν είναι ελεγμένο ως προς την ασφάλειά του», μας εξηγεί ο κ. Προκόπης Μαγιάτης.

    Πριν από έναν χρόνο το ίδιο Εργαστήριο ανέλυσε και προϊόντα με HHC (εξαϋδροκανναβινόλη), τα οποία, πλέον, θεωρούνται παράνομα, καθώς υπάγονται στο νόμο περί ναρκωτικών, μετά από απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

    Η HHC είναι γνωστή και ιδιαίτερα δημοφιλής στους εφήβους στη χώρα μας. Ήταν ένα προϊόν, το οποίο πωλείτο ευρέως σε περίπτερα, σε καταστήματα ψιλικών, σε καταστήματα με καπνικά είδη, ακόμη και σε κάβες. Τα παιδιά μπορούσαν να την αγοράσουν έναντι μικρού αντιτίμου εύκολα και γρήγορα.

    Διαβάστε επίσης

    Άδωνις Γεωργιάδης: Τέλος από τα περίπτερα τα ζελεδάκια κάνναβης – Επιβεβαίωση mononews

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ