• Pharma & Health

    «Άλματα» από την Demo στα χρόνια της κρίσης


    Απρόσκοπτη πορεία διαγράφει η φαρμακοβιομηχανία DEMO ABEE κατά την τελευταία δεκαετία, παρότι η οικονομική κρίση επέβαλε σημαντικά εμπόδια. Σε μια περίοδο αβεβαιότητας, με τις απολύσεις και τις αποεπενδύσεις να «μονοπωλούν» το επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας, η DEMO, κατάφερε όχι μόνο να παραμένει «όρθια», αλλά και να αναπτύσσεται με ρυθμούς ρεκόρ για το ιστορικό της.

    Μιλώντας με νούμερα, είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος του φαρμάκου, κατά τη δεκαετία 2008 – 2018, η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ, έχει σχεδόν διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της, καταγράφοντας αύξηση 42% (από 90 εκατ. ευρώ το 2008 σε 138 εκατ. ευρώ το 2018), ενώ επιπλέον έχει υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις της στο εξωτερικό.

    Επενδύσεις και εξαγωγές

    Μέσα σε περιβάλλον δημοσιονομικής επιτήρησης, κι ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων ακολουθούσε αμυντική στρατηγική, η DEMO κινήθηκε επιθετικά επενδύοντας στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις, τόσο για την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας όσο και για την αυτοματοποίηση των παραγωγικών της διαδικασιών και των ελέγχων κατά την διάρκεια της παραγωγής των προϊόντων της.

    Το 2013, μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα, δημιούργησε θυγατρική στη Σαγκάη, ενώ πραγματοποίησε εξαγωγές σε 6 νέες χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν η Ισπανία και το Βιετνάμ. Το 2014 επέκτεινε την εξαγωγική της παρουσία σε 16 νέες χώρες. Σήμερα τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε περισσότερες από 90 διεθνείς αγορές.

    Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, υπέγραψε νέα μεγάλα συμβόλαια, όπως αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο και περιλαμβάνει την αποκλειστική προμήθεια σκευασμάτων στο  Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας.

    Από τις συνολικές επενδύσεις των τελευταίων 10 ετών (>60 εκατ.), τα 20 εκατ. αφορούν στην τελευταία τριετία.

    Το 2017 ξεκίνησε η κατασκευή του 4ου εργοστασίου της, το οποίο και θα βοηθήσει στην σημαντική επέκταση των αποθηκών καθώς και στην εγκατάσταση πληθώρας μηχανημάτων.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019. Εντούτοις, το 2018 ολοκλήρωσε το 90% του προγράμματος, στο οποίο εντάσσεται και ένα πολύ δύσκολο έργο, όπως ήταν η δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής και συσκευασίας γυάλινων αμπουλών, συνολικής δυναμικότητας 150 εκατ. αμπουλών (από 25 εκατ. που έχει σήμερα). Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ενεσίμων στην Ελλάδα και  ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Ευρώπης.

    Έρευνα και Ανάπτυξη

    Από τα 60 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν, συνολικά, τα 10 εκατ. ευρώ  διοχετεύτηκαν στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

    Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία διεύρυνε το ήδη εκτεταμένο νοσοκομειακό της χαρτοφυλάκιο, αναπτύσσοντας σημαντικό αριθμό  νέων, ενέσιμων φαρμακευτικών προϊόντων. Επιπλέον, ενίσχυσε την παρουσία της στην αγορά εκτός νοσοκομείου με νέες, από του στόματος χορηγούμενες θεραπείες σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες, ενώ επεκτείνεται και στην κατηγορία συμπληρωμάτων διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

    Μόνο τα τελευταία 2 χρόνια, η εταιρεία, ανέπτυξε 7 νέα προϊόντα στα εργαστήρια της, ενώ σχεδίασε και ετοιμάζεται να λανσάρει άλλα 21 πόσιμα και συμπληρώματα διατροφής στην ελληνική αγορά. Παράλληλα πραγματοποίησε 182 νέες εγκρίσεις διεθνώς, που σημαίνει 16 λανσαρίσματα τον μήνα. Τα ανωτέρω αποτελέσματα αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της DEMO.

    Αύξηση στην απασχόληση

    Από το  2011, οπότε και ξεκίνησε η μεγάλη ύφεση για την Ελλάδα, η DEMO, όχι μόνο δεν προχώρησε σε απολύσεις και μειώσεις προσωπικού, αλλά αντιθέτως προσφέρει διαρκώς νέες θέσεις και ευκαιρίες εργασίας. Μόνο από το 2014 μέχρι και σήμερα, έχει δημιουργήσει 265 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας το προσωπικό της από 597 σε 862 εργαζόμενους. Από αυτές τις θέσεις, οι 54 δημιουργήθηκαν εντός του 2017 και οι 110 αφορούν εξειδικευμένους υπαλλήλους και επιστήμονες.

    Παρά το αντίξοο επιχειρηματικό περιβάλλον, με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) να αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» στο χώρο, στο τραπέζι της DEMO δεν τέθηκε ποτέ το ενδεχόμενο να φύγει από την Ελλάδα. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο «πατριάρχης» της εταιρείας, Σταύρος Δέμος, «η μεγαλύτερη χαρά μας είναι όταν απεικονίζεται η ελληνική σημαία και το ελληνικό φάρμακο στα κουτιά των σκευασμάτων που φτάνουν σε όλες τις χώρες του πλανήτη».

    Έπεται συνέχεια

    Οι προσδοκίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της DEMO και το 2019 είναι μεγάλες και βασίζονται σε όλη την  υποδομή, τις επενδύσεις και την  εργασία που έγινε τις  χρονιές που προηγήθηκαν.

    Ένας  από τους σημαντικότερους στόχους της είναι η περαιτέρω διεύρυνση του προϊοντικού της  χαρτοφυλακίου με την προσθήκη βιο-ομοειδών ή άλλων βιοφαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία προορίζονται για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν το επιστέγασμα αποκλειστικών συνεργασιών της DEMO με σημαντικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης και των ΗΠΑ για τη διάθεση τους στην ελληνική αγορά.

    Το 2019, το πιο σημαντικό έργο που ξεκινά είναι η νέα μονάδα παραγωγής γυάλινων φιαλιδίων και λυοφίλων δυναμικότητας 150 εκατ. φιαλιδίων σε υγρή μορφή και 20 εκατ. φιαλιδίων σε λυόφιλη μορφή. Είναι μία επένδυση που θα καταστήσει την DEMO έναν από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς λυοφίλων στην Ευρώπη και αποτελεί μέρος του νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας για τα έτη 2019-2022, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: H DEMO ABEE είναι ο μεγάλος χορηγός του φετινού προγράμματος «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ για την DEMO

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δ. Δέμος: Επενδύσεις 300 εκ. ευρώ στην παραγωγή φαρμάκων αν φύγει το clawback



    ΣΧΟΛΙΑ