• Business

    Pfizer: Στα 11,4 δισ. το πρώτο μεγάλο deal του Έλληνα CEO

    Άλμπερτ Μπουρλά


    Στην πρώτη μεγάλη συμφωνία με τον Έλληνα Αλβέρτο Μπουρλά στο τιμόνι της, προχώρησε η Pfizer Inc, τρία χρόνια μετά την εξαγορά της Medivation για 14,3 δισ. δολάρια.

    Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός “στοιχηματίζει” στην Array BioPharma, μια βιοφαρμακευτική εταιρεία που εστιάζει στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και εμπορία στοχευμένων φαρμάκων μικρού μορίου για την αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων ασθενειών με ακάλυπτες ανάγκες.

    Η Pfizer συμφώνησε να αποκτήσει την Array με  48 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, για συνολική αξία περίπου 11,4 δισ. δολαρίων.

    Με την εξαγορά, θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της στην θεραπευτική κατηγορία της Ογκολογίας με δύο επιπλέον φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τον αναστολέα ΜΕΚ Mektovi και τον αναστολέα BRAF Braftovi, τα οποία είναι εγκεκριμένα ως συνδυαστική θεραπεία για το μελάνωμα και πρόσφατα εμφάνισαν θετικά αποτελέσματα και στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

    Η θεραπεία έχει σημαντικές δυνατότητες για μακροχρόνια ανάπτυξη μέσω επέκτασης σε επιπλέον περιοχές με ανεκπλήρωτες ανάγκες. Επί του παρόντος διερευνάται σε περισσότερες από 30 κλινικές δοκιμές σε διάφορες ενδείξεις συμπαγούς όγκου, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής BEACON Φάσης 3 στον μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο BRAF (mCRC ).

    «Η απόκτηση της Array ενισχύει την καινοτόμο βιοφαρμακευτική δραστηριότητα της Pfizer, αναμένεται να ενισχύσει μακροπρόθεσμα την πορεία ανάπτυξής της και θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός κορυφαίου franchise για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, παράλληλα με την υπάρχουσα εμπειρία της στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη», δήλωσε ο Έλληνας CEO, Αλβέρτος  Μπουρλάς.

    Σημειώνεται ότι για το 2018, τα έσοδα από το χαρτοφυλάκιο της Ογκολογίας της Pfizer αυξήθηκαν στα 7,20 δις δολάρια – από 6,06 δις το 2017 – κυρίως χάρη στα φάρμακα Ibrance και Xtandi, για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του προστάτη, αντίστοιχα.

    Παράλληλα,  η εξαγορά της Array, ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της Pfizer με τα υπό έρευνα και ανάπτυξη προϊόντα της καθώς και με μια σειρά πολλά υποσχόμενων φαρμάκων, τα οποία προς το παρόν δεν διαθέτουν άδεια, αλλά αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικά δικαιώματα  με την πάροδο του χρόνου.

    Με το εξαιρετικό επιστημονικό ταλέντο και το καινοτόμο pipeline της Array, σε συνδυασμό με τις κορυφαίες δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης της Pfizer, ενισχύουμε τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε στην πιο ελπιδοφόρα επιστήμη, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται μέσα ή έξω από τα εργαστήριά μας», δήλωσε ο Mikael Dolsten πρόεδρος  του τμήματος Έρευνας, Ανάπτυξης και Ιατρικής της Pfizer, παγκοσμίως.

    Από τότε που πήρε τα ηνία από τον προκάτοχό του Ian Read, ο Α.Μπούρλας είχε διαψεύσει τις προσδοκίες για επικείμενα mega deals με την AstraZeneca ή την Allergan, τονίζοντας ότι η Pfizer εισέρχεται σε μια περίοδο «σταθερής ανάπτυξης», κατά την οποία θα επικεντρωθεί στα υπό έρευνα και ανάπτυξη φάρμακά της καθώς και στα λανσαρίσματα των νέων προϊόντων της στην αγορά. Εντούτοις, δεν είχε αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο.

    Η συμφωνία έχει εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ