ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Michal Strnad: Ο πλουσιότερος Τσέχος «οπλάς», σύμμαχος στα ΕΑΣ, εκθρονίζει την «βασίλισσα» Renata Kellnerova
Μεταξύ των πλουσιότερων κληρονόμων της Ευρώπης, είναι σήμερα ο Πετρ Κέλνερ Τζούνιορ, το μεγαλύτερο παιδί του αειμνήστου Τσέχου μεγιστάνα Πετρ Κέλνερ (Petr Kellner), ιδρυτή του επενδυτικού κολοσσού PPF.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2021, ο 56χρονος τότε Πετρ Κέλνερ, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Τσεχικής Δημοκρατίας, σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου σε ένα ταξίδι για σκι στην Αλάσκα.
Η εταιρεία του PPF Group, μεταμορφώθηκε σε ένα οικονομικό κολοσσό με τεράστιες επενδύσεις, από ασφάλειες έως ακίνητα και τηλεπικοινωνίες, από την Κεντρική Ευρώπη έως την Κίνα.
O μεγιστάνας κρατούσε τα χαρτιά του κλειστά και σπάνια έδινε συνεντεύξεις, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Όμως, είναι γνωστό ότι συμμετείχε στην «Βελούδινη Επανάσταση» της Τσεχοσλοβακίας του 1989, που έφερε το τέλος του κομμουνισμού στη χώρα.

Ο γιος πούλησε το 10% στην PPF Group
Σύμφωνα με το Bloomberg, o 33χρονος γιος του, εδραίωσε τη θέση του αφού συμφώνησε να πουλήσει το 10% των μετοχών που κατείχε στην PPF Group στην υπόλοιπη οικογένειά του πριν από λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα.
Η περιουσία του ανέρχεται πλέον σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, που αποτίμησε το μερίδιό του για πρώτη φορά.
Επομένως, ο Πετρ Κέλνερ Τζούνιορ γίνεται ένας από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους στην Ευρώπη μαζί με τον συμπατριώτη του, Μίχαλ Στρνάντ (Michal Strnad) του οποίου η οικογενειακή επιχείρηση είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή.
Άλλοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμοι στην ηλικία των 30 ετών είναι ο Μαρκ Ματέσιτζ (Mark Mateschitz), με καθαρή περιουσία περίπου 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέρχεται από την Red Bull, και τον Χιου Γκρόσβενορ (Hugh Grosvenor), τον έβδομο Δούκα του Γουέστμινστερ.
Ο νεαρός Κέλνερ, κληρονόμησε τις μετοχές του στην εταιρεία το 2022, αφού σκοτώθηκε ο πατέρας του, αφήνοντας πίσω του μια περιουσία που τότε ανέρχονταν σε 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η χήρα του Πετρ Κέλνερ, Ρενάτα Κελνέροβα (Renata Kellnerova) και τα τέσσερα παιδιά του, ανέλαβαν τον έλεγχο της PPF μετά τον θάνατό του.
Κατά τη μοιρασιά των μεριδίων, ο Kellner Jr. εντάχθηκε επίσης στο εποπτικό συμβούλιο του Ιδρύματος Οικογένειας Kellner, ενός εκπαιδευτικού φιλανθρωπικού ιδρύματος.
Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και διατηρεί τη δική του επιχείρηση υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Οικογένειας Kellner το 2022.
Τα επόμενα βήματα
Έκτοτε, ο νεαρός, έχει θέσει τα θεμέλια για την ανεξαρτησία του από τον όμιλο, ο οποίος διαχειρίζεται μια τράπεζα στην Τσεχική Δημοκρατία, καθώς και άλλες δραστηριότητες που εκτείνονται στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης και των ακινήτων.
Το 2023, ίδρυσε την PLP Holding, μια εταιρεία με έδρα την Πράγα για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το τσεχικό μητρώο επιχειρήσεων.
Στα τέλη Αυγούστου, η PPF δήλωσε ότι ο Kellner Jr. συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιό του στη θετή μητέρα του, Ρενάτα Κελνέροβα και τις τρεις κόρες της, δίνοντάς τους τον 100% έλεγχο.
Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν θα αποκαλύψει την τιμή της συναλλαγής που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος, σημειώνει το Bloomberg.
«Ξεκινήσαμε συζητήσεις για την απόκτηση του μειοψηφικού μου μεριδίου στην PPF πριν από αρκετούς μήνες», δήλωσε ο Kellner Jr. σε δήλωση στον ιστότοπο της PPF, σε ένα σπάνιο δημόσιο σχόλιο.
«Είμαι ικανοποιημένος με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της περίπλοκης διαδικασίας», συμπλήρωσε.
Διαβάστε επίσης:
Άρθουρ Χάιλμπρον (Chanel): Ποιος είναι ο 38χρονος κληρονόμος που καλείται να διαχειριστεί $90 δισ.
Αλυσιδωτή αντίδραση: 70 χρόνια Chanel 2.55
Rosatom: Η Μόσχα θα βοηθήσει την Κίνα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην πυρηνική ενέργεια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Japan Airlines: Υπό εποπτεία για πιλότους που το «τσούζουν» πριν πετάξουν – Μειώθηκε ο μισθός του προέδρου
- PEMA Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις: 50 πληρώματα στην εκκίνηση!
- «Επιλέγω το μέλλον μου»: ΔΥΠΑ & Ναυπηγεία ONEX επενδύουν στο μέλλον της νέας γενιάς, ενισχύοντας τη ναυπηγική βιομηχανία
- ΔΣΑ: Αποφάσισε την αποχή των μελών του από την πρώτη μέρα του δικαστικού έτους
