• Business

    Πέθανε η δισεκατομμυριούχος Λίλι Σάφρα: Η ιστορία πίσω τη δυναστεία της τραπεζικής αυτοκρατορίας Safras, το τραγικό χτύπημα της μοίρας και η φιλανθρωπία

    • NewsRoom


    Η δισεκατομμυριούχος Λίλι Σάφρα, χήρα του τραπεζίτη Έντμοντ Σάφρα, πέθανε χθες Σάββατο σε ηλικία 87 ετών, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Έντμοντ Τζ. Σάφρα του οποίου ήταν πρόεδρος.

    «Για περισσότερα από 20 χρόνια, η κυρία Σάφρα στήριξε πιστά τη φιλανθρωπική κληρονομιά του αγαπημένου συζύγου της, Έντμοντ, υποστηρίζοντας εκατοντάδες οργανισμούς σε όλον τον κόσμο», αναφέρει το δελτίο Τύπου του Ιδρύματος.

    Η κηδεία της θα γίνει αύριο Δευτέρα στη Γενεύη της Ελβετίας.

    Γεννημένη στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, πέρασε μέρος της ζωής της στο Μονακό και στη Γενεύη όπου άφησε την τελευταία της πνοή.

    Σύμφωνα με τον Guardian, η δυναστεία Safra, γεννήθηκε αρχικά το 1939 από τον προ-προπάππο του Edmond Safra. «Η οικογένεια των Λιβανέζων Εβραίων δισεκατομμυριούχων έγινε ο πιο έμπιστος τραπεζίτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κυρίως για τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ της Αλεξάνδρειας, του Χαλεπίου και της Κωνσταντινούπολης».

    Ο Έντμοντ συνόδευε τον πατέρα του στην τραπεζική τους αυτοκρατορία από τη νεαρή ηλικία των 16 ετών. Ήταν μόλις 24 ετών όταν ίδρυσε την Τράπεζα Ανάπτυξης Εμπορίου στη Γενεύη της Ελβετίας.

    Ο νεαρός Έντμοντ άρχισε να λάμπει καθώς μετέτρεψε την τράπεζα ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε μια οικογενειακή αυτοκρατορία με περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούσαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με το Businessweek.

    Ο τραπεζίτης σύντομα ανέλαβε τον τραπεζικό κόσμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να γίνει ένας από τους πλουσιότερους και πιο καταξιωμένους τραπεζίτες στον κόσμο. Ο Έντμοντ στα 44 του βρήκε όλα όσα ονειρευόταν, εκτός από μια αγαπημένη σύντροφο.

    Για χρόνια, ο Έντμοντ φοβόταν να ερωτευτεί ή να παντρευτεί φοβούμενος ότι κάποιος θα τον χρησιμοποιούσε για τα χρήματά του. Πριν γνωρίσει δηλαδή τη Λίλι.

    Η Λίλι Γουότκινς ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος κληρονόμος όταν συνάντησε τον Έντμοντ για να του ζητήσει συμβουλές γύρω από τα οικονομικά, καθώς είχε αυτοκτονήσει ο δεύτερος σύζυγός της. Η οικονομική ανεξαρτησία της Λίλι και την εμφανή ομορφιά της προσέλκυσαν τον μεσήλικα δισεκατομμυριούχο.

    Ωστόσο, η οικογένεια Safra που ήθελε το χρυσό αγόρι τους να αποκτήσει ένα παιδί για να συνεχίσει το όνειρο του Edmond για μια τράπεζα Safra χιλιάδων ετών, αποδοκίμασαν τη Lily.

    Επηρεασμένος από τα αδέρφια του, ο Έντμοντ χώρισε με τη Λίλι και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει την τραπεζική του επιχείρηση. Οι δυο τους θα συναντηθούν χρόνια αργότερα αφού ο Έντμοντ έμαθε ότι η Λίλι παντρεύτηκε ξανά.

    Κάτι στον Έντμοντ σκίρτησε μέσα του, όταν άκουσε ότι η Λίλι παντρεύτηκε έναν τρίτο άντρα. Παρόλο που ο γάμος της δεν κράτησε περισσότερο από τρεις μήνες, ήταν αρκετός για να τραβήξει την προσοχή του τραπεζίτη.

    Το 1976, ο Έντμοντ και η Λίλι τελικά παντρεύτηκαν, με ένα προγαμιαίο συμβόλαιο 600 σελίδων.

    Το ζευγάρι Safra έζησε μια ειδυλλιακή ζωή μέχρι την τραγική χρονιά του 1999, όταν μια εμπρηστική επίθεση στο σπίτι τους στο Μονακό, που προκάλεσε ο νοσηλευτής του Εντμοντ Σάφρα, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του αγαπημένου συζύγου της Lily. Ενα έγκλημα που είχε συγκλονίσει τότε την κοινή γνώμη.

    Στις 6 Δεκεμβρίου, ο Edmond Safra κηδεύτηκε στη Γενεύη. Ο νοσηλευτής του Τεντ Μάχερ καταδικάστηκε και αφέθηκε ελεύθερος οκτώ χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2007.

    Σύμφωνα με το Forbes, «ο Edmond άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο Edmond J. Safra Philanthropic Foundation, αλλά άφησε επίσης στη Lily αρκετά περιουσιακά στοιχεία για να την κάνει δισεκατομμυριούχο».

    Το Forbes συμπεριέλαβε πρόσφατα τη Lily Safra μεταξύ των δισεκατομμυριούχων του κόσμου στη λίστα του 2020. Η καθαρή της περιουσία εκτιμάται σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Γνωστή για τις φιλανθρωπίες της, είχε υποστηρίξει ιδιαίτερα την έρευνα κατά της νόσου Πάρκινσον και άλλων παθήσεων του εγκεφάλου.

    Είχε επίσης δωρίσει 10 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων την επομένη της καταστροφικής πυρκαγιάς το 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ