• Business

    Πεσμένη η δραστηριότητα στην αγορά του scrap – Ελπίζουν σε ανάκαμψη οι αναλυτές

    scrap


    Πολύ πεσμένη είναι φέτος η δραστηριότητα στην αγορά του scrap, όπως δείχουν τα διαθέσιμα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την αίσθηση η οποία επικρατεί τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως η τάση αυτή θα αναστραφεί στο δεύτερο μισό του 2017.

    Σύμφωνα με την εξαμηνιαία ανάλυση του ναυλομεσίτη Edward McIlvaney, η μειωμένη αυτή δραστηριότητα αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην εντυπωσιακή ανάκαμψη στην αγορά του ξηρού φορτίου, λόγω της οποίας οι εφοπλιστές προτίμησαν να διατηρήσουν τα παλαιότερα bulkers τους στην αγορά, αντί να τα πουλήσουν για scrap. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του α’ εξαμήνου διαλύθηκαν 451 bulkers, συνολικής χωρητικότητας 15,5 εκατομμυρίων dwt, όταν κατά την ίδια περίοδο του 2016 είχαν διαλυθεί 539 bulkers, συνολικής χωρητικότητας 28 εκατομμυρίων dwt.

    Επιπλέον, τον Ιούνιο η αγορά scrap πέρασε δύσκολα, κυρίως λόγω των σχεδίων της κυβέρνησης του Μπανγκλαντές να επιβάλει ΦΠΑ. Τα σχέδια αυτά αναβλήθηκαν, όμως εκτιμάται ότι ίσως επανέλθουν εν όψει του προϋπολογισμού για το 2018. Πάντως, για την ώρα εκτιμάται ότι η αναβολή του φόρου πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση της δραστηριότητας στην αγορά.

    Γενικά, πάντως, οι άνθρωποι της αγοράς είναι διχασμένοι ως προς το αν θα υπάρξει αύξηση των τιμών στο δεύτερο μισό του 2017, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη σήμερα οι τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με το 2016, όταν οι τιμές για διάλυση πλοίων ξηρού φορτίου ανέρχονταν κατά μέσο όρο στα 290 δολάρια ανά ldt, ενώ πλέον διαμορφώνονται πάνω από τα 330 δολάρια ανά ldt, αν και υπήρξαν πρόσφατα και πωλήσεις σε χαμηλότερες τιμές από αυτήν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θ. Φειδάκης: Εντυπωσιακή αύξηση εσόδων για την Globus Maritime στο α’ τρίμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Πώς οι Έλληνες εφοπλιστές βρίσκουν χρηματοδότηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεόδωρος Βενιάμης: Η νέα στρατηγική κίνηση του εφοπλιστή



    ΣΧΟΛΙΑ