• Business

    Περιστέρης: Ο γεωπολιτικός κίνδυνος του Brexit είναι πιο σοβαρός από τον οικονομικό

    Γιώργος Περιστέρης. Ετών 63. CEO Tέρνα


    Στα υγιή αποτελέσματα του  ομίλου  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παρά τις δυσκολίες στην αγορά, καθώς και στη στήριξη του ομίλου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εν μέσω capital controls, αναφέρθηκε με έμφαση ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Περιστέρης, η ΤΕΡΝΑ όχι μόνο δε μείωσε τους ρυθμούς κατασκευής των μεγάλων οδικών έργων, αλλά την ίδια στιγμή εξάντλησε την πιστοληπτική της ικανότητα και στήριξε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αποφεύγοντας συνειδητά να διοχετεύσει χρήματα στο εξωτερικό, μολονότι ήταν ξεκάθαρο πως τα capital controls ήταν καθ’ οδόν. Μάλιστα, παρατήρησε ότι για τη στάση της αυτή η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δέχθηκε έντονες επικρίσεις τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους μετόχους.

    Γιώργος Περιστέρης
    Γιώργος Περιστέρης

    Ο Γ. Περιστέρης αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα των capital controls και των συνεχόμενων αλλαγών στη φορολογία, που δε βοηθούν καθόλου στο να εμπεδωθεί ένα αίσθημα κανονικότητας στην ελληνική οικονομία, όπως δε βοηθούν και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, και υπογράμμισε πως η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα «βίαιο επενδυτικό σοκ».

    Αναφερόμενος στους επιμέρους τομείς των δραστηριοτήτων της ΤΕΡΝΑ, ο Γ. Περιστέρης σημείωσε ότι:

    – Όσον αφορά στον κλάδο των κατασκευών, ξεκίνησε η κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, για λογαριασμό της ΔΕΗ, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή μετρητικών σταθμών του αγωγού ΤΑΡ. Παράλληλα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει στις τρεις συμβάσεις παραχώρησης (Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός και Άξονας Κεντρικής Ελλάδας, στη διαχείριση περίπου 2.159 θέσεων στάθμευσης, ενώ διαθέτει ποσοστό 70% στην εταιρεία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.

    – Στον κλάδο της ενέργειας, πρόσφατα αδειοδοτήθηκε μεγάλο αιολικό πάρκο, ισχύος 150 MW, στο Τέξας των ΗΠΑ, ενώ ολοκληρώθηκε το αιολικό πάρκο στο νησάκι Άγιος Γεώργιος και σύντομα θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία. Η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων του ομίλου ανέρχεται σε 664 MW, ενώ άλλα 124 MW βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής.

    aiolika_parka_eurokinissi

    – Στον κλάδο της βιομηχανίας, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος για την εξόρυξη και βιομηχανική επεξεργασία λευκολίθου, ωστόσο είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των επενδύσεων, κι ενώ έχουν παγώσει οι καταβολές του αναπτυξιακού νόμου στον οποίο ήταν ενταγμένο το έργο.

    Ο κ. Περιστέρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας πως το θέμα έχει μία τεράστια γεωπολιτική διάσταση που θα πρέπει να εξετάσει κανείς έξω από τα στενά όρια του ελληνικού «μικροκόσμου» των έργων, όπου δε φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα.

    Ανέφερε ειδικότερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που σχηματίστηκε ως «απάντηση» της Ευρώπης μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους, σήμερα διαμελίζεται και είναι ορατός ο κίνδυνος ενίσχυσης των αποσχιστικών τάσεων ανά την Ευρώπη – αυτός ο κίνδυνος, της γεωπολιτικής αστάθειας, είναι πιο σοβαρός από τις οικονομικές συνέπειες του Brexit, προειδοποίησε.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/l-article-ti-simeni-brexit-gia-ti-tsepi-sas/56579



    ΣΧΟΛΙΑ