• Business

    Περίεργη εταιρία έστησαν ο Θεόδωρος Φέσσας του ΣΕΒ και η Ευτυχία Κουτσουρέλη


    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία εταιρία αποφασίζει να συστήσει άλλη εταιρία στην οποία βασικοί  μέτοχοι είναι οι ίδιοι μέτοχοι της πρώτης εταιρίας και στην οποία θα περάσει η ιδιοκτησία των ακινήτων της δεύτερης εταιρίας. Είναι μάλλον λίγο μπερδεμένα τα πράγματα. Αλλά θα τα αποσαφηνίσουμε αμέσως καθώς η είδηση δεν είναι η ίδρυση της εταιρείας, αλλά το ότι τις μετοχές της θα τις πάρουν οι μέτοχοι της Quest Συμμετοχών. Βασικοί μέτοχοι είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας (50,17%) και η Ευτυχία Κουτσουρέλη (24,17%). Πρόκειται για μία πρωτότυπη διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στην πράξη μειώνει την αξία των ομίλου κατά την αξία των ακινήτων, η οποία περνάει απ΄ευθείας στα χέρια των μετόχων.  Μετά την ίδρυση η Quest Συμμετοχών θα πληρώνει ενοίκια για τη χρήση των ακινήτων στην ΑΕΕΑΠ.

    Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα μέχρι τη σύσταση και την διάθεση των μετοχών της υπό ίδρυση εταιρείας στους μετόχους της Quest Συμμετοχών.

    Ευτυχία Κουτσουρελη. Μέτοχος Quest
    Ευτυχία Κουτσουρελη. Μέτοχος Quest

    Η εταιρεία Quest Συμμετοχών, του προέδρου του ΣΕΒ. Θ. Φέσσα και η θυγατρική UniSystems εισφέρουν τα ακίνητά σε τρίτο νομικό πρόσωπο και φτιάχνουν την ειδικού τύπου εταιρεία στον κλάδο των ακινήτων Α.Ε.Ε.Α.Π., που διέπεται από προνομιακό φορολογικό καθεστώς στον χώρο των ακινήτων.

    Η αξία των ακινήτων που εισφέρονται ανέρχεται σε 24,755 εκατ. ευρώ (βάσει σχετικών εκθέσεων αποτίμησης εκτιμητών, σύμφωνα με το άρ. 9 του κ.ν. 2190/1920) καθώς και μετρητά 2,882 εκατ. ευρώ.

    Α. Εισφέρονται τα ακίνητα: ιδιοκτησίας της Quest Συμμετοχών:

    1. Επαγγελματικό κτίριο γραφειακών χρήσεων συνολικής επιφανείας 3.894,30 τ.μ. επί της οδού Αργυρουπόλεως 2Α, Καλλιθέας Αττικής.

    2. Επαγγελματικό κτίριο γραφειακών χρήσεων συνολικής επιφανείας 6.794,61 τ.μ., επί της οδού Αλ.Πάντου 19-23, Καλλιθέα Αττικής.

    3. Επαγγελματικό κτίριο γραφειακών χρήσεων συνολικής επιφανείας 6.541,74 τ.μ., επί της οδού Αλ.Πάντου 25, Καλλιθέα Αττικής.

    4. Επαγγελματικό κτίριο γραφειακών χρήσεων συνολικής επιφανείας 1.359,92 τ.μ., επί της οδού Αλ.Πάντου 27, Καλλιθέα Αττικής.

    5. Επαγγελματικό κτίριο αποθηκευτικών χρήσεων συνολικής επιφανείας 6.123,30 τ.μ. επί της Λ. Κηφισού 119, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής.

    6. Επαγγελματικό κτίριο αποθηκευτικών χρήσεων συνολικής επιφανείας 7.935,13 τ.μ. επί της Λ. Κηφισού 125-127, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής.

    Θεόδωρος Φέσσας
    Θεόδωρος Φέσσας

    Β. Εισφέρονται τα ακίνητα ιδιοκτησίας UniSystems:

    Κτίριο αποθηκευτικών χρήσεων συνολικής επιφάνειας 3.882,43τ.μ. (ή 4.141,08 τ.μ.
    συμπεριλαμβανομένου του ισογείου ημιυπαιθρίου χώρου εμβαδού 258,65τ.μ.), επί της οδού Λουτρού 65, Μενίδι Αττικής.

    Γ. Εισφέρονται Μετρητά:

    Η Εταιρεία «Quest Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» θα εισφέρει, επίσης, μετρητά ποσού ύψους δύο χιλιάδων επτακοσίων εξήντα εννέα ευρώ και δώδεκα λεπτών (2.769,12€) ευρώ και η θυγατρική της «UniSystems συστήματα πληροφορικής ανώνυμη εμπορική εταιρία» θα εισφέρει, μετρητά ποσού ύψους δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων ογδόντα χιλιάδων εκατόν ογδόντα δύο ευρώ και ογδόντα λεπτών (2.880.182,80€) ευρώ κατά τη σύσταση της Α.Ε.Ε.Α.Π..

    Ζημιές από την αποτίμηση

    Η επίδραση των ανωτέρω εκτιμήσεων στα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας «Quest Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» και του Ομίλου της χρήσης του 2015 είναι 3.987.000 ευρώ (της Εταιρείας) και 4.583.000 ευρώ (του Ομίλου), αντίστοιχα, ζημία αποτίμησης.

    Η εταιρεία θα συσταθεί μετά τη λήψη της σχετικής άδειας λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και μετά τις σχετικές αποφάσεις των μετόχων της «Quest Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» και της «UniSystems συστήματα πληροφορικής ανώνυμη εμπορική εταιρία»

    Επιστροφή μετοχών της υπό ίδρυση ΑΕΕΑΠ στους μετόχους της Quest

    Ακολούθως, η UniSystems θα λάβει τις εκ του νόμου απαιτούμενες αποφάσεις και, εφόσον ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις αρμόδιες εποπτεύουσες αρχές, θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να επιστρέψει σε είδος μέσω μείωσης μετοχικού κεφαλαίου τις μετοχές A.E.E.A.Π. που θα κατέχει, στη μοναδική μέτοχό της («Quest Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία»).

    Τέλος, η «Quest Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» προτίθεται μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της, να επιστρέψει εις είδος στους μετόχους της τις μετοχές της Α.Ε.Ε.Α.Π. που θα κατέχει και, αμέσως μόλις ληφθούν, και υπό την αίρεση λήψης τους, οι εκ του νόμου απαιτούμενες αποφάσεις και εγκρίσεις από τους μετόχους της, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών και τις αρμόδιες εποπτεύουσες αρχές, οι μετοχές της Α.Ε.Ε.Α.Π. θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με και τηρουμένων των οριζομένων στην κείμενη νομοθεσία.



    ΣΧΟΛΙΑ