• Business

    PepsiCo: Έχασε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα τριμήνου – Οι αυξήσεις τιμών επιβραδύνουν τη ζήτηση

    • NewsRoom

    Ramon Laguarta, CEO της PepsiCo


    Κάτω του αναμενομένου έσοδα τριμήνου ανακοίνωσε η PepsiCo, προβλέποντας παράλληλα ασθενή ανάπτυξη για το 2024, καθώς οι αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών επιβαρύνουν τη ζήτηση για τα ποτά της και τα πατατάκια Lay’s, ρίχνοντας τις μετοχές της κάτω περίπου 2% πριν από το καμπανάκι της Παρασκευής.

    Μάλιστα, η Carrefour, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων στην Ευρώπη, ανέφερε τον Ιανουάριο ότι δεν θα προμηθεύει τα εμπορικά σήματα της PepsiCo “λόγω απαράδεκτων αυξήσεων τιμών”.

    Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών, οδήγησαν την εταιρεία σε άνω του αναμενομένου κέρδη το δ’ τρίμηνο, ενώ προέβλεψε ετήσια βασικά κέρδη ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις που στοιχηματίζουν στη μείωση του κόστους μεταφορών.

    Τα καθαρά έσοδα του γίγαντα αναψυκτικών και σνακ, μειώθηκαν κατά 0,5% στα 27,85 δισ. δολάρια το δ’ τρίμηνο, σε σύγκριση με άνοδο 1,4% στα 28,40 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα ότι αναμένει ετήσια ανάπτυξη στα οργανικά της έσοδα τουλάχιστον 4% σε σύγκριση με 9,5% που είχε ανακοινώσει για το έτος χρήσης του 2023.

    Ο αριθμός των τεμαχίων που πωλήθηκαν από τις επιχειρήσεις ποτών της εταιρείας στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 8% τον Νοέμβριο και κατά 7% τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το YipitData.

    Οι μέσες τιμές αυξήθηκαν κατά 9% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου, ενώ ο όγκος των πωλήσεων των βιολογικών προϊόντων υποχώρησε κατά 4%.

    «Ο ρυθμός ανάπτυξης ομαλοποιείται, καθώς οι συμπεριφορές των καταναλωτών επανέρχονται σε μεγάλο βαθμό σε προ-πανδημίας επίπεδα και οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να υποχωρήσουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ramon Laguarta.

    Για τα βασικά κέρδη ανά μετοχή, η PepsiCo ανακοίνωσε ότι περιμένει να διαμορφωθούν το 2024 σε τουλάχιστον 8,15 δολάρια έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 8,14 δολάρια.

    Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση του ετήσιου μερίσματος στα 5,42 δολάρια ανά μετοχή, από 5,06 δολάρια προηγουμένως.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ιβάν Σαββίδης: Κατάσχονται τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ουκρανία

    Μετά το Ozempic και το Wegovy, η Novo ετοιμάζει και το χάπι απώλειας βάρους;

    Hermes: Έκρηξη πωλήσεων το δ’ τρίμηνο – Γιατί θα αυξήσει πάλι τις τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ