• Business

    Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να πείτε στα παιδιά σας για τα χρήματα


    Τα περισσότερα παιδιά είναι, χωρίς αμφιβολία, ανίδεα για τα οικονομικά θέματα. Επειδή, όμως, οι συμπεριφορές μας και οι γενικές γνώσεις μας για τα χρήματα προέρχονται απευθείας από τους γονείς μας, η ευθύνη για τη διδασκαλία φυσικά πέφτει στους ώμους της μαμάς και του μπαμπά.

    Ο εμπειρογνώμονας χρηματοδότησης Beth Kobliner θεωρεί ότι οι γονείς μπορούν να ξεκινήσουν την -σχετικά με τα χρήματα- εκμάθηση, με αυτά που δεν πρέπει να πουν στα παιδιά του. Λέει χαρακτηριστικά: “Όταν πρόκειται για χρήματα, νομίζω ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρά, δεν είναι έτοιμα να επεξεργαστούν και, ειλικρινά, δεν χρειάζεται να γνωρίζουν”.

    Παρακάτω παραθέτουμε 5 πράγματα σχετικά με τα χρήματα, που καλό θα είναι να μην μοιραστείτε με τα παιδιά σας:

    1. Πόσα χρήματα βγάζετε
    Δεν θα ήταν καλό να μοιραστείτε τον μισθό σας με το παιδί σας, αλλά αν σας το ζητήσει, θα πρέπει να είστε σε θέση να του δώσετε μια καλή απάντηση. Αρχικά, εξηγήστε του ποιο είναι το μεσαίο εισόδημα και στη συνέχεια πείτε τον δικό σας αριθμό. Μην του δώσετε, όμως, την αντίληψη πως ό,τι κερδίζει η οικογένειά του είναι ό,τι όλοι οι άλλοι κερδίζουν (ή πρέπει να κερδίζουν).

    2. Ποιος γονιός κερδίζει περισσότερα
    Σε μια οικογένεια όπου εργάζονται και οι δύο γονείς, δεν πρέπει να γίνεται ο παραπάνω διαχωρισμός γιατί μπορεί να στείλει το μήνυμα, ειδικά σε μικρά παιδιά, ότι η συμβολή του ενός γονέα είναι πιο σημαντική από του άλλου. Αν ο ένας γονέας μένει στο σπίτι για να φροντίσει τα παιδιά, ο Kobliner λέει ότι είναι σημαντικό να ενημερωθούν ότι και αυτό είναι εργασία πλήρους απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εισόδημα.

    3. Ποιος σας χρωστάει χρήματα
    Τα χρήματα είναι συχνά η ρίζα της οικογενειακής δυσλειτουργίας, οπότε είναι καλύτερο να μην εμπλέκονται τα παιδιά. Για παράδειγμα, είστε εκνευρισμένος που ο αδερφός σας σας χρωστάει 1000 ευρώ. Αν το αναφέρετε στο παιδί σας, όχι μόνο θα το κρατάει εναντίον του θείου του, αλλά θα το θυμάται για πολύ καιρό ακόμη και μετά την επιστροφή των χρημάτων.

    4. Πόσα ξοδέψατε για ένα δώρο
    Τα παιδιά δεν σκέφτονται το κόστος, αλλά τον ενθουσιασμό ενός δώρου. Αναφέροντας την τιμή, όσο ψηλή ή χαμηλή είναι, θα μπορούσατε να παραμορφώσετε την αντίληψή τους. Η αξία ενός δώρου δεν αντανακλάται πάντοτε στην τιμή του. Μερικά από τα καλύτερα δώρα, όπως το να φτιάξουν μια πίτσα με τη μαμά ή να οικοδομήσουν ένα κάστρο με τον μπαμπά, είναι άνευ χρημάτων.

    5. Πόσο ανησυχείτε για τα οικονομικά των σπουδών
    Οι σπουδές είναι ένα σημείο υπερηφάνειας για τους γονείς, αλλά ο τρόπος να το αντέξουν οικονομικά μπορεί να εμπεριέχει πολλές ανησυχίες. Είναι καλύτερο να μην εμπλακεί το παιδί σας στη συζήτηση, μέχρι να φτάσει στο λύκειο. Τότε, φροντίστε να μην το φορτώσετε με “βάρος” και ενοχές, αλλά να το κάνετε να κατανοήσει τη σημαντικότητα των σπουδών και να εκτιμήσει τις προσπάθειες που πρόκειται να κάνετε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περιορίστε αυτά τα 3 έξοδα και εξοικονομήστε χιλιάδες ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δέκα tips για να γίνετε πλούσιοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η λιτή καθημερινότητα 8 δισεκατομμυριούχων



    ΣΧΟΛΙΑ