• Business

    Paypal: Κατρακυλά η μετοχή μετά την πρόβλεψη «αδύναμο outlook για το 2024»

    • Μαρία Βε
    Alex Chriss, CEO PayPal

    Alex Chriss, CEO PayPal


    Βουτιά σχεδόν 11% έκαναν σήμερα Πέμπτη οι μετοχές της PayPal, καθώς ανακοίνωσε ένα αδύναμο outlook για το 2024, παρόλο που τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 9% στο τρίμηνο.

    Οι επενδυτές απογοητεύτηκαν καθώς ήλπιζαν ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Alex Chriss, θα επαναφέρει τον διαδικτυακό κολοσσό πληρωμών σε τροχιά ανάπτυξης.

    Σημειώνεται ότι τα έσοδα έφτασαν στα 8,03 δισ. δολάρια στο τρίμηνο, από τα 7,38 δισ. δολάρια στο αντίστοιχο διάστημα πέρσι, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 52% στα 1,4 δισ. δολάρια.

    Ταυτόχρονα όμως, ο αριθμός των ενεργών λογαριασμών μειώθηκαν κατά 2% στους 426 εκατ.

    Στρατηγικό σχέδιο για κερδοφορία

    Μετά την δυσοίωνη ανακοίνωση, ο Chriss παρουσίασε ένα στρατηγικό σχέδιο, με στόχο την ευελιξία στην επιδίωξη για πιο κερδοφόρο ανάπτυξη, καθώς και τη χαλάρωση των πιέσεων στη μετοχή, η οποία κατέγραψε μια από τις χειρότερες επιδόσεις στον Nasdaq 100 το 2023.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της Wall Street, οι προοπτικές θα επιβαρύνουν περαιτέρω τις μετοχές στο μέλλον, ωστόσο, οι νέες πρωτοβουλίες πιθανότατα να αποδώσουν καρπούς εγκαίρως, προκειμένου να ωφεληθεί η εταιρεία.

    «Είναι σαφές ότι το 2024 θα είναι περισσότερο μεταβατικό έτος από ό,τι περιμέναμε. Η στοχευμένη λειτουργική μόχλευση αναμένουμε να έρθει μετά το 2024. Αναμένουμε πίεση στη μετοχή καθώς οι εκτιμήσεις δεν είναι καλές», αναφέρει σε σημείωμά της η JPMorgan.

    Μεταβατικό έτος το 2024

    «Μεταβατικό έτος το 2024. Ξεκινάμε τις συζητήσεις για την κερδοφορία με τους συνεργάτες μας», δήλωσε ο CEO, προσδοκώντας κέρδη ανά μετοχή στα ίδια επίπεδα με τα 5,10 δολάρια που δημοσίευσε κατά τη διάρκεια του 2023.

    Παρόλο που πολλοί θα θεωρήσουν το νούμερο συντηρητικό, ο Chriss τονίζει ότι αυτό είναι σκόπιμο.

    «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι πραγματικά κερδίζουμε και χτίζουμε την εμπιστοσύνη με τους επενδυτές», δηλώνει χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα όσον αφορά τις απώλειες, η μετοχή θα μπορούσε να χάσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία.

    Διαπραγματεύεται με την αναλογία «Δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή», ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο σημείο αναφοράς για την αποτίμηση των μετοχών που συγκρίνει την τιμή της μετοχής με τα προβλεπόμενα μελλοντικά κέρδη – 11,64, σε σύγκριση με το 21,08 του ανταγωνιστή Block – σύμφωνα με στοιχεία του LSEG.

    Μείωση εργατικού δυναμικού

    Υπενθυμίζεται ότι πριν περίπου μία εβδομάδα, ο Chriss ανακοίνωσε ότι μειώνει το 9% του εργατικού της προσωπικού σε όλο τον κόσμο, ή περίπου 2,500 θέσεις εργασίας.

    Στην επιστολή που δημοσίευσε το CNBC, αναφέρεται πως οι περικοπές θα επηρεάσουν τόσο τους υπάρχοντες ρόλους όσο και τις λίστες θέσεων εργασίας για τις οποίες η PayPal είχε προγραμματίσει να προσλάβει νέους εργαζόμενους μέσα στο έτος.

    Επίσης, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δώσει ώθηση στις λειτουργίες Tεχνητής Noημοσύνης.

    Σύμφωνα με τον CEO, οι λειτουργίες που θα αναβαθμιστούν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, περιλαμβάνουν την αναθεώρηση των εφαρμογών, με στόχο την ταχύτερη εμπειρία στην ολοκλήρωση των αγορών και την καλύτερη εμπειρία των πελατών.

    Μάλιστα, έκανε λόγο για την αρχή του «επόμενου κεφαλαίου» της PayPal.

    Το «παλαιότερο» κεφάλαιο

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο γίγαντας πληρωμών PayPal, ιδρύθηκε από τους Έλον Μασκ, τον Γερμανοαμερικανό δισεκατομμυριούχο Πίτερ Τιλ, τον μηχανικό και επιχειρηματία, Γιου Παν και άλλους.

    Η σημερινή του μορφή, είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης μεταξύ των εταιριών Confinity και X.com, οι οποίες ξεκίνησαν τις ιστοσελίδες τους στα τέλη του 1999, από τα γραφεία τους στο Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια.

    Η Confinity ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1998 από τον Ουκρανοαμερικανό μηχανικό λογισμικού Μαξ Λέβτσιν, τον Γερμανοαμερικανό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, Πέτερ Θίελ, τον Πολωνο-Αμερικανό επιχειρηματία Λουκ Νόσεκ και τον Αμερικανό επιχειρηματία και διπλωμάτη Κεν Χάουερι.

    Ένα χρόνο αργότερα, η X.com ιδρύθηκε από τον Έλον Μασκ, τον Μάρτιο του 1999 και αρχικά λειτούργησε ως μια διαδικτυακή εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    Διαβάστε επίσης: 

    Google: O βοηθός τεχνητής νοημοσύνης Bard μετονομάζεται σε Gemini

    FlyΟver: 5μηνη παράταση με υπαιτιότητα του Δημοσίου και αποζημίωση του εργολάβου

    Philip Morris International: Προβλέπει αύξηση κερδών έως και 9% το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ