• Business

    Παρουσία τεσσάρων υπουργών και του Αμερικάνου πρέσβη τα εγκαίνια του Νεωρίου

    • NewsRoom


    Με αισιοδοξία για το μέλλον, με χαρά και συγκίνηση για την επανεκκίνηση του ιστορικού ναυπηγείου της Σύρου, πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα επίσημα εγκαίνια του Νεωρίου που πλέον μπαίνει νέα τροχιά με τη μεγάλη επένδυση που πραγματοποίησε η ONEX και ο Πάνος Ξενοκώστας και την αμέριστη στήριξη του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και των Ελληνικών κυβερνήσεων.

    Μία σημαντική ημέρα τόσο για τη Σύρο όσο και για την Ελλάδα, καθώς η επαναλειτουργία του Νεωρίου σηματοδοτεί την αναγέννηση του ναπηγοεπισκευαστικού κλάδου στη χώρα.

     

    Στα εγκαίνια συμμετείχαν ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο Πάνος Ξενοκώστας, οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης και Καθολικής εκκλησίας της Σύρου και συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωρόθεος Β’, ο Καθολικός Επίσκοπος κ. Πέτρος Στεφάνου, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Παπαθανασίου, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Αθλητισμού κ. Αυγεράκης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, οι Βουλευτές του νομού, Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και Σωμάτων Ασφαλείας, τα μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου, οι εργαζόμενοι, πλήθος κόσμου, κ.α.

    Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν επίσης και οι πλοιοκτήτες, καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και Γιώργος Προκοπίου, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Πατέρας, απο το Propeller Club Port of Piraeus, η γ.γ. Δανάη Μπεζαντάκου και οι Γιάννης Μπελούσης, Ειρήνη Νοτιά και Κατερίνα Σταθοπούλου.

    Να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και εργαζόμενοι του ναυπηγείου της Ελευσίνας.

    Ιστορική μέρα για τη Σύρο και την Ελλάδα

    Οι κεντρικοί ομιλητές, υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες εκ μέρους της κυβέρνησης που έγιναν τους τελευταίους μήνες για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του Νεωρίου, καθώς η υπόθεση βρισκόταν σε κομβικό σημείο, αλλά και στην τεράστια συμβολή σε αυτό που είχαν τόσο ο Πάνος Ξενοκώστας, αλλά πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι, σημειώνοντας ότι το σημερινό αποτέλεσμα σηματοδοτεί μία νέα ημέρα, μια νέα σελίδα για το Νεώριο και για τη χώρα.

    Σύμφωνα με το syrostoday.gr, oι υπουργοί τόνισαν ότι η εκκίνηση του ναυπηγείου του νησιού, αλλά και η άριστη τεχνογνωσία των εργαζομένων επαναφέρει τη χαμένη εμπιστοσύνη των Ελλήνων εφοπλιστών για τα ναυπηγεία της χώρας, κάτι που πλέον φαίνεται και στην πράξη, με τον Υπουργό Εργασίας να επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι “η Ελλάδα επιστρέφει. Ένα ευχαριστώ στους Έλληνες εφοπλιστές που εμπιστεύτηκαν και πάλι την Ελλάδα και φέρνουν τα πλοία τους πίσω. Η καλή σχέση εργαζομένων και επιχείρισης, -όπως συμβαίνει στην ναυπηγεία Σύρου- είναι το μυστικό της επιτυχίας”.

    Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στις διαδικασίες της εξυγίανσης του Νεωρίου, τόνισε ότι οι προσπάθειες ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και ολοκληρώθηκαν με την τωρινή, κάτι που σημαίνει ότι σε σημαντικά θέματα μόνο η συνεργασία μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεσμεύτηκε, όπως είπε, να προωθήσει την επένδυση της ONEX και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ώστε σε μερικούς μήνες να εορταστεί και εκεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσής τους.

    “Δε θα ξαναδούμε την απόγνωση ζωγραφισμένη στα μάτια των εργαζομένων”

    Εμφανώς συγκινημένος ο Μητροπολίτης Σύρου, κ.κ. Δωρόθεος Β’ απεύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον Πάνο Ξενόκωστα για τις προσπάθειες που κατέβαλλε ώστε να ολοκληρωθεί το σχέδιο της επένδυσης, αλλά και ένα μεγάλο μπράβο στους εργαζόμενους που ενωμένοι κατάφεραν να φέρουν σε πέρας ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

    “Δε θα ξαναδούμε την απόγνωση ζωγραφισμένη στα μάτια των εργαζομένων. Δε θα ξανά ζήσουμε το 2017”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Επισκόπου των Καθολικών κ.κ. Πέτρου Στεφάνου ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το Νεώριο σηματοδοτεί και την επανεκκίνηση της οικονομίας του νησιού.

    Στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Μηνύματα στήριξης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το νέο ξεκίνημα του Νεωρίου, απεύθυναν προς τους παρευρισκομένους τόσο ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, όσο και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, οι οποίοι εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για το σημερινό αποτέλεσμα.

    “Προτρέπω τους Αμερικάνους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα”

    Ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Πάιατ στην ομιλία του αποκάλυψε το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών και για το λιμάνι του Βόλου μετά από εκείνα της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

    Για το ναυπηγείο της Σύρου είπε: «Τα οφέλη για την οικονομία και την τοπική κοινωνία είναι μεγάλα. Έχουν δοθεί ήδη 18 εκατομμύρια για οφειλές και χρέη σε εργαζομένους και πιστωτές ενώ θα δοθούν μέχρι το 2020-2021 άλλα 12 εκατ. για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.

    Επίσης έχουν δημιουργηθεί 600 νέες θέσεις εργασίας, τόνισε.

    Η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία τα τελευταία 3 χρόνια έχει ραγδαία ανάπτυξη και το 90% της ανάπτυξης αυτής οφείλεται στο Νεώριο. Οι Έλληνες εφοπλιστές δεν πρέπει να πηγαίνουν στα ναυπηγεία τςη Τουρκίας, της Μάλτας και της Ρουμανίας γιατί πλέον έχουν επιλογή στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί σημαντική την επένδυση των ΗΠΑ στη Σύρο τόσο για στρατηγικούς λόγους όσο και για οικονομικούς και συμβολικούς.

    «Προτρέπω τους Αμερικάνους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον εκτός από τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και για τον Βόλο» σημείωσε ο πρέσβης.

    “Είμαστε ζωντανοί και αξίζει να είμαστε στην κορυφή”

    Ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, κ. Χατζαντώνης τόνισε ότι βιώνουν μία μεγάλη ημέρα, καθώς μαζί με τον οραματιστή Πάνο Ξενόκωστα ξεκινούν ουσιαστικά ένα μεγάλο ταξίδι προς την επιτυχία. “Αξίζουμε να είμαστε στην κορυφή και αποδείξαμε ότι ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος έχει μέλλον”, σημείωσε χαρακτηριστικά απευθύνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν σε αυτή την επιτυχημένη κατάληξη.

    Ο κ. Χατζαντώνης ευχαρίστησε την προηγούμενη και την σημερινή κυβέρνηση, τους βουλευτές του νομού, τους Σεβασμιωτάτους της ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους όσους αυτά τα 2,5 χρόνια στάθηκαν με κάθε τρόπο δίπλα στους εργαζόμενους και την επιχείρηση.

    “Το ναυπηγείο βγήκε από την αδράνεια”

    Για το νέο ξεκίνημα του Νεωρίου τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας ο οποίος σημείωσε ότι το ναυπηγείο βγήκε από την αδράνεια που το είχαν οδηγήσει τα λάθη του παρελθόντος και απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους δήλωσε: “Είστε υπέροχοι άνθρωποι, κορυφαίοι τεχνίτες και μηχανικοί, είστε πρωταθλητές. Μαζί πετύχαμε να μετατρέψουμε ένα σκουριασμένο ναυπηγείο σε ναυαρχίδα του κλάδου”.

    Τέλος, ο κ. Ξενοκώστας ευχαρίστησε όλους όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια, αλλά και την Αμερικανική Πρεσβεία και ιδιαίτερα τον φιλέλληνα – όπως χαρακτήρισε – Τζέφρι Πάιατ.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ