• Business

    Παρασκήνιο: Συγγελίδης και Βασιλάκης κυνηγούν την Avis

    Πολυχρόνης Συγγελίδης. Επικεφαλής Όμιλος Συγγελίδη

    Πολυχρόνης Συγγελίδης. Επικεφαλής Όμιλος Συγγελίδη


    Πλήρως επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που μετέδωσε χθες το mononews.gr σχετικά με την πορεία του διαγωνισμού για την πώληση της Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε (του master franchisee στην Ελλάδα των Avis Rent a Car και Budget Rent a Car and Payless), καθώς η Τράπεζα Πειραιώς απέρριψε την προσφορά της κοινοπραξίας του τουρκικού ομίλου Koc με τον αμερικανικό όμιλο Avis Budget Group, που ήταν χαμηλότερη από την αποτίμηση της αξίας της Avis Hellas, ανοίγοντας τον δρόμο στους άλλους διεκδικητές να υποβάλουν τις προσφορές τους.

    Όπως σας είχαμε ενημερώσει από χθες, η αμερικανοτουρκική κοινοπραξία είχε τον πρώτο λόγο για την τύχη της Avis Hellas, καθώς με βάση τη σύμβαση μεταξύ της μητρικής Avis και της Olympic, η μητρική διατηρεί σε περίπτωση πώλησης της δεύτερης διπλό δικαίωμα πρώτης άρνησης και τελικής συναίνεσης, και άρα είχε δικαίωμα να μπει κατά προτεραιότητα σε συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς πριν από τους άλλους “μνηστήρες”. Όμως η προσφορά της, που ήταν γύρω στα 310 εκατομμύρια ευρώ, δεν κρίθηκε ικανοποιητική από την Πειραιώς (αφού η Avis Hellas έχει κοστολογηθεί στα 330 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δανείων ύψους 245 εκατ. ευρώ), και έτσι η διαδικασία προχωρά με τους υπόλοιπους υποψήφιους αγοραστές.

    Πρόκειται για εταιρείες και κοινοπραξίες που είχαν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές πριν αρχίσουν οι συζητήσεις της Πειραιώς με τον όμιλο Koc, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε προσφορές, κάποιες από τις οποίες πλησιάζουν την αποτίμηση της Avis Hellas, ενώ δεν αποκλείεται να επανέλθει με νέα προσφορά και η αμερικανοτουρκική κοινοπραξία.

    Αν και δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για το ποιοι είναι αυτοί οι υποψήφιοι αγοραστές, όλα δείχνουν πως για την απόκτηση της περιζήτητης Avis Hellas θα κονταροχτυπηθούν ο επιχειρηματίας Πολυχρόνης Συγγελίδης, που σε συνεργασία με την Goldman Sachs έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή της, και η κοινοπραξία της Oaktree με εταιρεία συμφερόντων του Θ. Βασιλάκη. Λιγότερες πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει η προσφορά της Lone Star.

    Πάντως, ο ανταγωνισμός που υπάρχει για την απόκτηση της Avis ασφαλώς προκαλεί χαμόγελα στην Τράπεζα Πειραιώς, που βλέπει πως πλέον είναι πολύ πιθανό να λάβει ένα ικανοποιητικό τίμημα για την πώληση της εταιρείας, αφού, αφαιρουμένων των δανειακών της υποχρεώσεων, τα καθαρά κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην τράπεζα εκτιμώνται περίπου στα 90 εκατομμύρια ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζες: Προστασία για μεγάλες υποθέσεις απαιτούν οι θεσμοί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιχάλης Λεμπιδάκης: 100 εκατ.€ ζήτησαν οι απαγωγείς!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλα από την αρχή για AVIS και οι νέες business του Γ. Παπαδόπουλου της Attica



    ΣΧΟΛΙΑ