• Business

    Παρασκήνιο. Πώς ο Χρήστος Γεωργακόπουλος έπεισε την Sabina να μετάσχει στην Ευρωπαϊκή Πίστη

    Χρήστος Γεωργακόπουλος Ευρωπαϊκή Πίστη

    Χρήστος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Allianz


    Ο έμπειρος ασφαλιστής, γνωστός για την ενδυματολογική του εμμονή στα παπιγιόν, έχει ένα λόγο παραπάνω να χαίρεται, έχοντας δίπλα του την δαιμόνια Sabina Dziurman της EBRD, η οποία ως επικεφαλής της τράπεζας σε Ελλάδα και Κύπρο, έχει διανύσει επενδυτικά μεγάλη διαδρομή στην εγχώρια αγορά σε ένα μόλις 12μηνο. Ισχυροποίησε τη θέση του στην εταιρεία και απέκτησε ένα σημαντικό μέτοχο που μπορεί να παράσχει στην Ευρωπαϊκή Πίστη κεφάλαια αν χρειαστεί , τεχνογνωσία και το κύρος ενός διεθνούς οργανισμού.

    Πώς έπεισε ο Χρήστος Γεωργακόπουλος την σιδηρά κυρία της EBRD να επενδύσει στην μεσαίου μεγέθους εταιρεία του; Παρουσίασε την πορεία της εταιρείας που ξεκίνησε το 1978, έκανε σταθερά βήματα προόδου τα χρόνια αυτά και χωρίς να ανήκει σε πολυεθνική ή σε τραπεζικό όμιλο, έχει φτάσει στην τέταρτη θέση στον κλάδο γενικών ασφαλειών και στην έβδομη στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων.

    H Sabina Dziurman με μακρά θητεία στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και πάνω από 20 χρόνια στην EBRD, σε περίπου 12 μήνες έχει προχωρήσει σε οκτώ projects ύψους  390 εκ.ευρώ,  εκ των οποίων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες λόγω ανακεφαλαιοποίησης και στον ΟΤΕ, την Energean, την Deca και τώρα την Ευρωπαική Πίστη.

    Με την ευκαιρία πώλησης του ποσοστού που κατείχε στην Ευρωπαϊκή Πίστη η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία με αυτόν τον τρόπο απεμπλάκη από τη συμμετοχή αυτή, στο μετοχικό κεφάλαιο της ασφαλιστικής εισήλθε η EBRD με 15% και δύο funds, το Orasis Fund του Τζορτζ Ελιοτ και το Serengeti Asset Management  του Μπέντζαμιν Βογκτ με 2,5% έκαστο.

    Τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς και την ισχυρή θέση της Ευρωπαϊκής Πίστης σε αυτή, με βάση τα μεγέθη και τις επιδόσεις του μάνατζμεντ, είναι τα στοιχεία που διέκρινε η EBRD, και οι άλλοι δύο νέοι μέτοχοι, οι οποίοι δεσμεύονται να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου αν χρειαστεί.

    Sabina Dziurman. Director EBRD Ελλάδας και Κύπρου
    Sabina Dziurman. Director EBRD Ελλάδας και Κύπρου

    Η EBRD διαβλέπει προοπτικές ανάπτυξης στην ασφαλιστική αγορά, αφού η παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου έχει μειωθεί κατά 27% τα τελευταία χρόνια, ενώ ο βαθμός διείσδυσης των ασφαλίστρων ως προς το ΑΕΠ παραμένει στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα του 2%.

    Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει αρχικά ανάκτηση των χαμένων ασφαλίστρων και εν συνεχεία αύξηση της διείσδυσης του ασφαλιστικού προϊόντος στην αγορά, ενώ αναμένονται επίσης και κινήσεις συγκέντρωσης της αγοράς. Πρόκειται για ένα περιβάλλον στο οποίο η Ευρωπαϊκή Πίστη θα ακμάσει, σύμφωνα με την επικεφαλής της EBRD.

    Η EBRD θα συμβάλει στην ενίσχυση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης της εταιρείας, έχοντας ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ θα βοηθήσει με τεχνογνωσία, αλλά και την αξιοπιστία που προσθέτει ως μέτοχος στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, καθώς και συμμετέχοντας σε αύξηση κεφαλαίου αν χρειαστεί.



    ΣΧΟΛΙΑ