• Business

    Παρασκήνιο: Πώς η Αττικά Πολυκαταστήματα έγινε ο συνδετικός κρίκος στην εξαγορά της Καλογήρου

    • NewsRoom
    Attica

    Το Attica του Citylink


    Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με την ανακοίνωση της υπογραφής συμφωνίας μεταξύ υποψηφίων επενδυτών, παλαιών μετόχων και Τραπεζών για την εξυγίανση της «Λεμονής ΑΕ», η οποία λειτουργεί τα καταστήματα Καλογήρου. Η συμφωνία πέρασε από σαράντα κύματα γιατί έπρεπε να συγκεραστούν πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα. Εφεξής η συναλλαγή αυτή θα σηματοδοτεί ανάλογες περιπτώσεις «προβληματικών» επιχειρήσεων ενώ τα αποτελέσματά της θα πάρουν αρκετό χρόνο για να δείξουν αν άξιζε τον κόπο.

    Η «Λεμονής ΑΕ» υπήρξε μία εταιρία που κατόρθωσε , τις καλές ημέρες , να ξεπεράσει σε τζίρο τα 100 εκ.ευρώ στον χώρο των υποδημάτων έχοντας επιδείξει αξιοζήλευτη ικανότητα στην αναγνωρισιμότητα του brand της (Καλογήρου) και των μαρκών που εμπορεύεται (Tod’s, Hogan κλπ.), στην ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της κλπ . Από την άλλη η ανάπτυξη αυτή στηρίχθηκε σε πήλινα πόδια και θυμίζει λίγο Ελλάδα στο σύνολό της. Στηριγμένη σε δανεικά, αλλαζονική συμπεριφορά των διοικούντων , αποφάσεις που δεν συνάδουν με την επιχειρηματική δραστηριότητα αυτή καθαυτή (αγορά αεροπλάνου κλπ.) και «χαιλίκια» που μερικώς μόνο δικαιολογούνται από την χρυσόσκονη των μαρκών που εμπορεύεται.

    Οι Τράπεζες, που επίσης τα καλά χρόνια λάμβαναν αποφάσεις με σχετική ευκολία και στηριζόμενες σε μεγάλο βαθμό στις καλές προσωπικές σχέσεις , «ζαλισμένες» από την δυσμενή εξέλιξη των μεγεθών της «Λεμονής» ακροβατούσαν ανάμεσα στην απόδοση ευθυνών , στην επιβίωση της εταιρίας που απασχολεί άμεσα και έμμεσα σημαντικό προσωπικό και στο συμφέρον τους , δηλ. να μην χάσουν το σύνολο των δανείων που έδωσαν.

    Το επιχειρηματικό ρίσκο

    Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα την χρονική καθυστέρηση των δικών τους ενεργειών με αποτέλεσμα ο ασθενής (βλ.εταιρία) να προσπαθεί να ανανήψει από το βαθύ κώμα που έχει περιέλθει. Με προφανή την έλλειψη εμπειρίας χειρισμού αναλόγων θεμάτων αλλά και την δαμόκλειο σπάθη κουτσομπόληδων επιχειρηματιών, επιθετικών δικαστικών λειτουργών αλλά και θεσμικών ανεπαρκειών (βλ. κινδύνους κεφαλαιακών αναγκών) οι Τράπεζες δυσκολεύονται να «ευλογήσουν» σχήματα που σε κάθε περίπτωση εμπεριέχουν ρίσκο, ιδιαίτερα στην σημερινή Ελλάδα της πιεσμένης κατανάλωσης και της ανάλογης αγοραστικής ψυχολογίας.

    Το επιχειρηματικό ρίσκο σηκώνει κατά κύριο λόγο το Fais Group που καλείται να αποδείξει ότι ως εμπνευστής καλών επιχειρηματικών ιδεών στο παρελθόν , όπως αυτές των Elmec Sport, εκπτωτικών σχημάτων (Factroy, One Salonica) αλλά και βασικός αρχικός μέτοχος των καταστημάτων Attica , έχει αυτό που χρειάζεται για να αναστηθεί η αλυσίδα Καλογήρου.

    Με φιλόδοξους στόχους , την επέκταση της αλυσίδας στο εξωτερικό και την ανάπτυξη της σε niche αγορές της Ελληνικής επικράτειας , και ένα αντίστοιχου μεγέθους επενδυτικό πρόγραμμα θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει αποτελέσματα που θα τροχιοδρομήσουν την εταιρία σε ορθή πορεία. Δύσκολο αναμφίβολα εγχείρημα με τον διάβολο να κρύβεται στις δεκάδες επιμέρους κινήσεις που πρέπει να γίνουν όχι πλέον σε επίπεδο σχεδιασμού αλλά καθημερινής και λεπτομερούς υλοποίησης τους που απαιτεί πιο σύνθετες ικανότητες.

    Η συμβολή της «Αττικά Πολυκαταστήματα ΑΕ»

    Από την ανακοίνωση που συνόδευσε την υπογραφή της συμφωνίας διακρίνεται η συμβολή για την ευόδωση της προσπάθειας της « Αττικά Πολυκαταστήματα ΑΕ » που θα διατηρεί ποσοστό μειοψηφίας στη νέα εταιρία.

    Πιθανολογείται ότι έφερε όλα τα μέρη σε ένα τραπέζι για την επίτευξη του κοινού σκοπού ενώ είναι βέβαιο ότι για τους ξένους προμηθευτές αλλά και τους εμπορικούς συνεργάτες της Λεμονής (πχ. εμπορικά κέντρα) η παρουσία των Attica αποτέλεσε μία καθοριστική πινελιά στον καμβά των ετερόκλητων επιχειρηματικών σχημάτων.

    Εθισμένη στην πολυμετοχικότητα που χαρακτηρίζει την ίδια την Attica (από όπου προέρχεται και η γνωριμία και συνεργασία στο παρελθόν με το Fais Group) της είναι γνώριμος ο χειρισμός σύνθετων καταστάσεων παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα σπανίζουν οι περιπτώσεις που οι ισχυρές διοικητικές ομάδες λειτουργούν ανεξάρτητα και κρίνονται επί τη βάση των οικονομικών και εμπορικών αποτελεσμάτων τους.

    Αποτελεί πιθανά μία ασφαλιστική δικλείδα , ως fall back σενάριο σε περίπτωση που κληθεί το νέο σχήμα να αντιμετωπίσει προκλήσεις στην μελλοντική του λειτουργία, λαμβάνοντας υπόψιν και την συμμετοχή της Folli Follie στο μετοχικό της κεφάλαιο.

    Το στοίχημα του νέου σχήματος θα είναι να παράγει οικονομικό αποτέλεσμα ικανό να χρηματοδοτεί τόσο την ανάπτυξη του πλάνου της όσο και να αποπληρώνει τις οφειλές του παρελθόντος σε Τράπεζες και προμηθευτές.

    Με τα μέλη της οικογένειας Λεμονή που παραμένουν στο σχήμα οριοθετημένα στο λειτουργικό τους έργο (παρότι θα πρέπει με την σειρά τους να αποπληρώνουν τα βάρη που ανέλαβαν για την επίτευξη της συμφωνίας), με την οικογένεια Φάις να ανεβάζει τον πήχη των επιχειρηματικών προκλήσεων  που αναλαμβάνει και τους λοιπούς εμπλεκομένους σε φάση αναμονής προς εκπλήρωση των συμφωνηθέντων ,  το έργο της αναβίωσης της αλυσίδας Καλογήρου μόλις ξεκίνησε…

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οικογένεια Λεμονή: «Νόμιζαν ότι έγιναν Λάτσηδες επειδή πουλούσαν παπούτσια στην κ. Λάτση»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το σχέδιο για τη διάσωση της «Καλογήρου»



    ΣΧΟΛΙΑ