• Business

    Παρασκήνιο: «Παγκόσμιος πόλεμος» για τα 500 εκατ. ευρώ των ελληνικών ταυτοτήτων  

    O υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης

    O υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης


    Ποιες ελληνικές και ξένες εταιρείες διαγκωνίζονται για τη θέση του ανάδοχου των εγγράφων εθνικής ασφαλείας.

    Πάνω από 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να φθάσει ο προϋπολογισμός για το έργο της παραγωγής των νέων εγγράφων ασφαλείας της ελληνικής δημοκρατίας προσελκύοντας κολοσσούς του χώρου από όλες τις γωνιές της Γης. Πολυεθνικές από την Γερμανία, την Ιαπωνία, την Γαλλία αλλά και άλλες περιμένουν την προκήρυξη του διαγωνισμού από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. 

    Προκήρυξη που είναι επείγοντος χαρακτήρα αν αναλογιστεί κανείς πως οι ΗΠΑ απειλούν να ματαιώσουν την χορήγηση απαλλαγής visa στους Έλληνες πολίτες και οι Γερμανοί ελέγχουν ενδελεχώς κάθε ταξιδιώτη που μπαίνει με ελληνικό διαβατήριο στη χώρα τους.

    Ποιο είναι το πρόβλημα; Μα πως οι ελληνικές ταυτότητες είναι οι πιο εύκολες να πλαστογραφηθούν και καθώς είναι ουσιαστικά το μόνο προαπαιτούμενο (μαζί με έναν μάρτυρα) για να εκδοθεί ελληνικό διαβατήριο (που είναι από τα ασφαλέστερα διεθνώς αφού εκεί υπάρχει σοβαρός ανάδοχος εδώ και πολλά χρόνια) η ελληνική επικράτεια έχει γίνει βατήρας για την απόκτηση εγγράφων από κάθε λογής αμφιλεγόμενους τύπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών λαθρομεταναστών, εγκληματιών αλλά και τρομοκρατών.

    Αλλά είναι ήδη αργά: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από δυόμιση χρόνια (και η Ουάσιγκτον πιο πριν ) έχουν προειδοποιήσει την χώρα μας πως πρέπει να εκδοθούν νέες ψηφιακές ταυτότητες εντός του 2019. 

    Το παρασκήνιο 

    Με πολλές καθυστερήσεις προκηρύχτηκε τελικά ένας διαγωνισμός από την προηγούμενη κυβέρνηση που όμως φαίνεται πως αμφισβητήθηκε ως διαβλητός και για αυτό ακυρώθηκε. Τι είχε γίνει; 

    Μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες που έλαβε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απέστειλε μερικά εικοσιτετράωρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις αρμόδιες υπηρεσίες του επίσημη επιστολή, καταγγέλλοντας ότι οι απόρρητες προδιαγραφές ασφαλείας των νέων εγγράφων κυκλοφορούσαν  μήνες πριν στην αγορά!

    Ούτως ή άλλως όμως με δεδομένο το ύψος του προϋπολογισμού και τις ελληνικές διαδικασίες θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμιση χρόνο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού κι άλλα δυο περίπου χρόνια για να αναπτύξει και να εγκαταστήσει τον εκτυπωτικό του μηχανολογικό εξοπλισμό ο ανάδοχος. 

    Έτσι ακόμα και να έχει προχωρήσει προηγουμένως διαγωνισμός νέες ταυτότητες θα παραλάμβανε ο Έλληνας πολίτης μετά το 2023. Πολύ αργά δηλαδή για να αντιμετωπιστεί η ανομία που επικρατεί με τις πλαστές ταυτότητες.

    Σύγκρουση συμφερόντων

    Αλλά η σύγκρουση συμφερόντων για το έργο, που ξεκινά από τις μεγάλες πολυεθνικές και φθάνει έως το εάν τις φωτογραφίες θα τις βγάζει ο ίδιος μηχανισμός ή αν θα παραμείνουν τα χιλιάδες μαγαζιά που βγάζουν και τυπώνουν φωτογραφίες ίσως καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την διαδικασία.

    Ποιοι όμως είναι αυτοί που συγκρούονται στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο για το έργο και πόσο μεγάλη είναι αυτή η αγορά παγκοσμίως;

    Οι εκτυπώσεις ασφαλείας, είτε αυτές αφορούν έξυπνες κάρτες για ταυτότητες και αλλά έγγραφα ασφαλείας κάθε είδους είτε χαρτονομίσματα και άλλες εφαρμογές, αποτελούν μια παγκόσμια βιομηχανία με τζίρο που το 2017 έφτασε σύμφωνα με τους ειδικούς τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να αγγίξει τα 40 δισεκατομμύρια έως το 2021.

    Οι παγκόσμιοι παίκτες 

    Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι η γαλλική Idemia που ο έλεγχος του μετοχικού της κεφαλαίου όμως έχει περάσει σε αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο και ειδικότερα στην Advent International.

    Ανταγωνίστρια  είναι μεταξύ άλλων η βρετανική DeLaRue αλλά και η βελγική Pitkit Zetes Smartech. Ακόμα διακρίνονται διεθνώς δυο γερμανικές εταιρείες, η μία μάλιστα με ελληνικό ενδιαφέρον: Η πρώτη είναι η Muehlbauer που ειδικεύεται στις εκτυπώσεις ασπρόμαυρου laser και η άλλη είναι η Veridos. 

    Η Veridos έχει αγοράσει το 60% της ελληνικής εταιρείας Ματσούκης ΑΕ. Επίσης υπάρχει και άλλη μια ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, η Inform P. Lykos S.A. που από το 2007 ξεκίνησε συνεργασία με την αυστριακή Austria Card και το 2011 εξαγόρασε το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου. 

    Κολοσσός παγκόσμιος είναι και η ιαπωνική Toppan Printing. Η Toppan είναι αυτή που υπέγραψε δεκαετή σύμβαση με την Ελληνική Αστυνομία το 2006 και λειτουργεί ακόμα σήμερα με παράταση που υπογράφτηκε το 2017.

    Στην διεθνή αυτή αγορά πάντως σημαντικά μερίδια έχουν επίσης και οι 3M, Cadena, Formas Intelligence, Gemalto, Luminescence International, Madras Security Printers, Oriental Security Printing Solutions, Sun Chemical Corporation, Troy Group, Thomas Greg & Sons De Columbia και TraceTag International.



    ΣΧΟΛΙΑ