• Business

    Παρασκήνιο από το ταξίδι του Τσίπρα στο CITY : Οι αγορές άνοιξαν την αγκαλιά τους και τους περιμένουν…


    Πολύ… φιλικές με την Ελλάδα εμφανίζονται οι αγορές τώρα τελευταία, και οι μεγαλοεπενδυτές μοιάζουν να περιμένουν πώς και πώς την επόμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου. Είναι τόσο φιλικές οι αγορές, που μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε…

    Στις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και οι άνθρωποι του ΟΔΔΗΧ στο Λονδίνο, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη βρετανική πρωτεύουσα, άκουσαν πολλούς επαίνους για τη συμφωνία του Eurogroup και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Άκουσαν επίσης παραινέσεις για μία γρήγορη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με ένα πιο μεγάλης διάρκειας ομόλογο (ιδανικά δεκαετές), προκειμένου η χώρα μας να “καβαλήσει το κύμα” των ευνοϊκών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η συμφωνία του Eurogroup. Και με κάτι τέτοια, τα μυαλά των δικών μας “φουσκώνουν”…

    Η πραγματικότητα όμως είναι αυτή που παρουσιάζουν οι έμπειροι αναλυτές. Το σωστό θα ήταν η Ελλάδα να περιμένει να περάσει η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής, να περάσει και η εθνική εορτή της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, στις 4 Ιουλίου, και να προχωρήσει σε μία έκδοση ομολόγου μικρής διάρκειας, π.χ. τριετούς. Αυτό θα συνιστούσε μια ακόμα δοκιμαστική έξοδο, που κρίνεται απαραίτητη προτού η χώρα μας προχωρήσει σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, και μόνο εφόσον μέχρι τότε συμβούν και κάποια άλλα πράγματα – κυρίως, εφόσον μέχρι τότε έχουμε αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου, το χορό των οποίων άνοιξε χθες ο οίκος Standard & Poor’s.

    Στην κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παρασυρθούν από την “επίθεση φιλίας” των επενδυτών. Μιλάμε άλλωστε για τους ίδιους επενδυτές που εξαιτίας της Ελλάδας έχασαν χρήματα με το PSI – πολλοί από αυτούς δεν το έχουν συγχωρέσει αυτό στη χώρα μας, και δε θα το είχαν σε τίποτα να τη στείλουν στα βράχια απλά για να εκδικηθούν…

    Όχι, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο ακούστηκαν στο Λονδίνο και όσο μπορεί να νομίζουν στην κυβέρνηση. Ναι, υπήρξαν κάποιες θετικές αντιδράσεις μετά την απόφαση του Eurogroup, όμως αυτές δεν αρκούν για να υπερκαλύψουν ένα πολύ αρνητικό γεγονός: την παραδοχή της Κομισιόν (επισήμως πια) ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο έως το 2060 όχι κατά 1,5%, όπως προέβλεπε αρχικά, αλλά μόνο κατά 1%. Ποσοστό που ασφαλώς είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα για να δανειστεί. Επομένως, μακροπρόθεσμα κανείς δεν μπορεί να περιμένει σοβαρά ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί. Αντίθετα, θα συσσωρεύεται όλο και περισσότερο, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή.

    Αν κανείς πιστεύει ότι όλα αυτά οι αγορές και οι επενδυτές δεν τα γνωρίζουν, προφανώς αυταπατάται – και όπως θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, οι αυταπάτες πληρώνονται ακριβά…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί η «νομική» επίθεση της Τράπεζας Πειραιώς αιφνιδίασε τον Γιώργο Αποστολόπουλο του Ιατρικού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι απαντά η Ελλάκτωρ στις καταγγελίες Καλλιτσάντση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Β. Κορκίδης: Σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη η ελληνική ναυτιλία



    ΣΧΟΛΙΑ