• Παπαστράτος

    Business

    Παπαστράτος: Με 70.000 δέντρα δίνει πνοή στο φυσικό περιβάλλον στην Αττική

    • NewsRoom

    Η Παπαστράτος, γιορτάζοντας τον µήνα των ∆ασών και του Νερού, πραγματοποίησε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη 6 Μαρτίου στην Πηγή Καρακαντά, στην Πεντέλη Αττικής, και σηματοδότησε την έναρξη της Β΄φάσης του µεγάλου Προγράµµατος Αναδάσωσης που υλοποιεί στην περιοχή, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.

    Η Β’ Φάση Αναδάσωσης ξεκίνησε ήδη στο Δήμο Πεντέλης σε έκταση 500 στρεμμάτων στις 6 Μαρτίου, και 150 άνθρωποι της Παπαστράτος φύτευσαν εθελοντικά τα πρώτα 800 δέντρα στο Δήμο Πεντέλης.

    Πρόκειται για το δεύτερο μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης και όχι μιας απλής δενδροφύτευσης, μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος και περιλαμβάνει τη φύτευση 70.000 δέντρων, σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής.

    Το έργο, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ περιλαμβάνει εκτός από τη φύτευση των δέντρων και την ολοκληρωμένη φροντίδα τους μέχρι το 2026.

    150 άνθρωποι της Παπαστράτος φύτευσαν τα πρώτα 800 δέντρα στην έναρξη της Β΄φάσης του µεγάλου Προγράµµατος Αναδάσωσης
    150 άνθρωποι της Παπαστράτος φύτευσαν εθελοντικά τα πρώτα 800 δέντρα στην έναρξη της Β΄φάσης του µεγάλου Προγράµµατος Αναδάσωσης

    Έχουν φυτευτεί ήδη 35.000 δέντρα στον Άγιο Στέφανο

    Η πρώτη φάση του προγράμματος ξεκίνησε στην Ελλάδα, πριν το 2021, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της ίδιας χρονιάς, στο πλαίσιο του θεσμού του Αναδόχου Αναδάσωσης με τη φύτευση 35.000 δέντρων στον Άγιο Στέφανο καλύπτοντας δασική έκταση 500 στρεμμάτων.

    Από αυτά τα δέντρα τα 8.000 δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από τους εκτεταμένους καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού, και αντικαταστάθηκαν. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τόσο την ευελιξία όσο και την αφοσίωση της εταιρείας στην αποτελεσματική υλοποίηση του έργου και την απόλυτη δέσμευσή της ώστε να ξαναγίνει δάσος εκεί που υπήρχε δάσος.

    Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων, οι εργασίες της Παπαστράτος ήταν διαρκείς και εκτός από τη φύτευση, αφορούσαν τον καθαρισμό καμμένων εκτάσεων, τη φροντίδα και το πότισμα των νέων δέντρων.

     

    Ακόμη 35.000 δέντρα στην Πεντέλη

    Για τη δεύτερη φάση του Προγράμματος Αναδάσωσης, αρχικά είχε επιλεγεί η Ιπποκράτειος Πολιτεία, αλλά εκεί – προς ευχάριστη έκπληξη όλων – ξεκίνησε η φυσική αναγέννηση του καμένου δάσους, με αποτέλεσμα οι δράσεις του προγράμματος να κατευθυνθούν σε διαφορετική περιοχή.

    Η επιστημονική ομάδα του έργου, επέλεξε νέα έκταση 500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, η οποία έχει δοκιμαστεί αντίστοιχα σκληρά από πυρκαγιές. Στην περιοχή αυτή θα φυτευτούν τα υπόλοιπα 35.000 δέντρα μέχρι το τέλος της χρονιάς, με την εταιρεία Παπαστράτος να αναλαμβάνει και τη φροντίδα τους έως το 2026.

    Για την επιτυχή εκτέλεση του Προγράμματος, η αρμόδια επιστημονική ομάδα έχει συντάξει ήδη τις απαραίτητες μελέτες αναδάσωσης με την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το βασικό κριτήριο επιτυχίας της όλης ενέργειας είναι το ποσοστό επιβίωσης των νέων δέντρων. Στόχος της Παπαστράτος είναι τα δέντρα που θα φυτευτούν να καταφέρουν να επιβιώσουν, κάτι που απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση, σταθερή παρακολούθηση και διαρκή φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών.

    Γιώργος Μαργώνης: Απαντάμε με πράξεις στα μεγάλα προβλήματα

    Με αφορμή την έναρξη της δεύτερης φάσης του Προγράμματος Αναδάσωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Γιώργος Μαργώνης, δήλωσε: «Στην Παπαστράτος έχουμε μάθει να απαντάμε με πράξεις στα μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται μπροστά μας. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης που υλοποιούμε από τον Δεκέμβριο του 2021. Δεν μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, που πλήττει τον πυρήνα του οικοσυστήματός μας. Σήμερα, όλοι μαζί, οι άνθρωποι της Παπαστράτος, φυτεύσαμε τα πρώτα δέντρα στο Δήμο Πεντέλης, με στόχο να δώσουμε νέα πνοή στο φυσικό περιβάλλον».

    Θόδωρος Σκυλακάκης: Τα βουνά στην Αττική είναι ο “πνεύμονας” από τον οποίο αναπνέουμε όλοι

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε τα εξής: «Τα βουνά στην Αττική είναι ο “πνεύμονας” από τον οποίο αναπνέουμε όλοι στην περιοχή. Μπροστά μας έχουμε δύσκολα χρόνια, καθώς θα βιώσουμε αυξημένες θερμοκρασίες και μεγάλους κινδύνους από τους καύσωνες, οι οποίοι θα ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δουλεύουμε παράλληλα στην αναδάσωση και στην καινούργια δάσωση – προπαντός στην Αττική. Συνδυάζουμε κωνοφόρα δέντρα με πλατύφυλλα, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές.

    Κάθε δέντρο που φυτεύουμε λειτουργεί σαν εναπόθεση άνθρακα. Σκοπός μας είναι τα δάση της Αττικής να τεθούν ξανά σε διαχείριση. Αυτές τις μέρες αναθέτουμε διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε την υλοποίηση των διαγωνισμών, με τους οποίους θα τεθούν σε διαχείριση. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες και υλοποιούμε καθαρισμούς, με έμφαση στους οικισμούς της Αττικής. Έχουμε, όμως, να παλέψουμε με δεκαετίες κατά τις οποίες χτίζαμε λάθος και αναμειγνύαμε τη δόμηση με το δάσος. Αυτές οι πρακτικές δεν συγχωρούνται, πλέον, στη σημερινή εποχή. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας».

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος,κ. Γιώργος Μαργώνης, o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος κ. Θέμης Χασιώτης
    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος,κ. Γιώργος Μαργώνης, o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος κ. Θέμης Χασιώτης

    Το Πρόγραμμα Αναδάσωσης της Παπαστράτος, είναι μια μεγάλη πρωτοβουλία με την οποία η εταιρεία θέλει να δώσει ξανά πνοή στο φυσικό περιβάλλον της Αττικής. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 50% του προγράμματος, με τον εξωτερικό αξιολογητή του έργου να έχει γνωμοδοτήσει ότι η υλοποίησή του έχει γίνει ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές αναδάσωσης.