• Business

    Συμεών Παληός: Η «περίεργη» απόφαση της Diana Shipping και οι επόμενες κινήσεις του

    Συμεών Παληός ναυτιλία

    Συμεών Παληός, εφοπλιστής Diana Shipping


    Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ναυτιλιακών αναλυτών για την Diana Shipping, συμφερόντων του εφοπλιστή Συμεών Παληού, μετά την κίνηση της ναυτιλιακής εταιρείας να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των χρεών της.

    Τόσο ο αναλυτής της Evercore ISI, Jonathan Chappell, όσο και ο αναλυτής της Arctic Securities, Erik Nikolai Stavseth, συμφωνούν πως η Diana Shipping θα αναγκαστεί πιθανότατα να προχωρήσει σε έκδοση νέων μετοχών για να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα, καθώς η αγορά του dry bulk είναι μεν σε περίοδο ανάκαμψης, όμως αυτό δε φαίνεται να αρκεί από μόνο του για να γλιτώσει η εταιρεία από μία σοβαρή έλλειψη ρευστότητας.

    Ο Chappell θεωρεί πως η έκδοση νέων μετοχών είναι η μοναδική επιλογή που μπορεί να «σώσει» την ελληνική εταιρεία μετά την κατάρρευση των συζητήσεων με τις τράπεζες, η οποία πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει με τα χρέη της αυτό που έχουν ήδη πετύχει πολλές άλλες εταιρείες του dry bulk: να επιμηκύνει την αποπληρωμή τους.

    Ο ίδιος επισημαίνει, μιλώντας στο TradeWinds, ότι οι πληρωμές οφειλών και οι δόσεις για κατασκευές νεότευκτων πλοίων που καλείται να καταβάλει το 2017 η Diana Shipping θα την αφήσουν με προβληματική ρευστότητα. «Επιπλέον, ακόμα και η πρόσφατη άνοδος των τιμών spot, την οποία δε θεωρούμε διατηρήσιμη, δεν θα την επιτρέψει να καλύψει αυτό το κενό ρευστότητας, δεδομένης της εκτεταμένης της κάλυψης χρονοναύλωσης», εκτιμά ο Chappell.

    Την ίδια άποψη έχει και ο Stavseth. «Εξακολουθούμε να θεωρούμε μία έκδοση μετοχών απαραίτητη για να δώσει στην εταιρεία έναν χρηματοπιστωτικό διάδρομο», δηλώνει στο TradeWinds.

    Γιατί όμως η Diana να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, όταν έχει τόση ανάγκη μια αναδιάρθρωση των οφειλών της; Ο Stavseth πιστεύει πως αυτή η κίνηση υποδηλώνει πως είτε η Diana βλέπει σταθερή ανάκαμψη της αγοράς και ποντάρει σε αυτό, είτε απλά οι απαιτήσεις των πιστωτών της εταιρείας ήταν υπερβολικές.

    «Όπως και να’χει, η αγορά του dry bulk δεν έχει ακόμη ανακάμψει και θεωρούμε κάπως παράξενη την απόφαση να τερματιστούν οι συζητήσεις», σχολιάζει.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κυβέρνηση VS Θεσμών: Εδώ θα κριθεί η μάχη-Δείτε αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΒ Βασιλόπουλος: Πρότζεκτ «εκτόξευση»-Ετοιμάζει επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κωστής Στεφανόπουλος: Πανελλήνια συγκίνηση – Έτσι τον αποχαιρετούν απλός κόσμος και πολιτικοί



    ΣΧΟΛΙΑ