• Business

    Πάει για την απόλυτη κυριαρχία στην Hellenic Seaways ο Grimaldi – Οι δύο ανταγωνιστές του

    Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group

    Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group


    Η αναμονή φτάνει στο τέλος της: ο διαγωνισμός για την πώληση του 40,5% των μετοχών της Hellenic Seaways από την Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στις 20 Μαρτίου, με τη Minoan Lines του ομίλου Grimaldi να φιλοδοξεί να το αποκτήσει, φτάνοντας το μερίδιό της στην εταιρεία στο 98,5% (καθώς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία διαθέτει το 48%).

    Η κίνηση αυτή της Πειραιώς αναμενόταν εδώ και μήνες, καθώς μολονότι αρχικά η διοίκηση της τράπεζας εμφανιζόταν απρόθυμη να δώσει στο Ιταλό επιχειρηματία Emanuele Grimaldi την πλειοψηφία της ελληνικής ακτοπλοϊκής, η αύξηση του ποσοστού της Minoan Lines στην εταιρεία άλλαξε τα δεδομένα, με την Πειραιώς να απευθύνεται στην εταιρεία παροχής οικονομικών συμβουλών Lazard προκειμένου να της παράσχει συμβουλές ως προς την διεξαγωγή της διαδικασίας πώλησης.

    Η αύξηση του ποσοστού της Minoan επετεύχθη μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της εταιρείας, πέρυσι το καλοκαίρι, να αυξήσει το προσφερόμενο τίμημα για την εξαγορά των υπαρχουσών μετοχών της Hellenic Seaways, από το 1,5 ευρώ στα 4 ευρώ ανά μετοχή, μία κίνηση ενδεικτική της αποφασιστικότητας του Ιταλού επιχειρηματία να αποκτήσει τον έλεγχο της HSW. Όμως την περίοδο εκείνη η διστακτικότητα της Πειραιώς δεν του επέτρεψε να το πετύχει.

    Τώρα, λοιπόν, η Minoan Lines έχει τη μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει το 40,5% των μετοχών της Hellenic Seaways και να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Όμως δεν είναι μόνη της: πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διεκδίκηση των μετοχών που πουλάει η Τράπεζα Πειραιώς έχουν μπει και δύο ακόμα “μνηστήρες”. Ο λόγος για το επενδυτικό fund Eagle Mind Shipping και το Fortress Group, που… απειλούν να “κλέψουν” μέσα από τα χέρια του Emanuele Grimaldi το 40,5% της Hellenic Seaways.

    Αυτό που έχει τώρα ενδιαφέρον είναι να δούμε σε ποια τιμή θα κινηθούν οι προσφορές των υποψηφίων. Έχοντας θέσει τον πήχη ψηλά, στα 4 ευρώ ανά μετοχή (σε παλαιότερες δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines, Αντώνης Μανιαδάκης, είχε επισημάνει ότι το τίμημα αυτό εκτιμάται ως τετραπλάσιο της λογιστικής αξίας της μετοχής), η Minoan λογικά έχει τον πρώτο λόγο, χωρίς πάντως να είναι σαφές αν η προσφορά της για τις μετοχές της Πειραιώς θα είναι διαφορετική, ενώ άγνωστο παραμένει και το τίμημα που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι άλλοι δύο υποψήφιοι αγοραστές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανατροπή: Η αβεβαιότητα έφερε αύξηση του ELA κατά 300 εκατ. ευρώ, αναφέρει το Reuters

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο δυναμικό μπάσιμο Μαρινάκη για την εξαγορά της Nottingham Forrest, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρασκήνιο: Η κρυφή ατζέντα της Nouy για τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ