• Business

    Παγκόσμιο φαινόμενο. Υπερκέρδη 27 εκατ. ευρώ για τους μετόχους της Καρέλιας στο ΧΑ

    Καρέλιας


    Με 6 μόλις πράξεις και όγκο συναλλαγών 42 τεμάχια, η μετοχή της εταιρίας Καρέλιας κατέγραψε σήμερα κέρδη 3,35%, κλείνοντας στα 263,55 ευρώ και αυξάνοντας κατά 17,4 εκατ. ευρώ την αξία των τίτλων που κατέχουν οι τρεις βασικοί της μέτοχοι.

    Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, η Ιωάννα Καρέλια σημείωσε κέρδη 7,5 εκατ. ευρώ, η αξία των μετοχών του Ανδρέα Καρέλια αυξήθηκε κατά 5 εκατ. ευρώ και του Ευστάθιου Καρέλια κατά 4,9 εκατ. ευρώ.

    Κάτι ανάλογο συνέβη και στη συνεδρίαση της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2016, κατά την οποία ενώ οι αγορές παγκοσμίως βούλιαζαν υπό το βάρος της επικράτησης του Brexit, οι μέτοχοι της Καρέλιας κέρδισαν συνολικά 10,2 εκατ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, η μετοχή της εισηγμένης έκλεισε με άνοδο 2%, στα 255 ευρώ, με όγκο συναλλαγών 60 τεμάχια.

    Στη σημερινή λίστα με τους κερδισμένους μετόχους του ΧΑ, περιλαμβάνονται και οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών, John Paulson και Prem Watsa, που είδαν την αξία των μετοχών τους να αυξάνεται θεαματικά κατά 31,1 εκατ. ευρώ και 13,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Επίσης κέρδη 10,9 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι μετοχές του Δημ. Κουτσολιούτσου της Folli Follie.

    Η σημερινή συνεδρίαση

    Την έντονα ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών ακολούθησε σήμερα και το ΧΑ, ωστόσο, τα αρχικά κέρδη της αγοράς περιορίστηκαν. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,72% στις 538,65 μονάδες, ενώ σημείωσε υψηλότερη τιμή στις 542,76 μονάδες (+4,51%). Ο τζίρος ανήλθε στα 86,57 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,60%, στις 1.449,28 μονάδες, ενώ άνοδο 2,70% σημείωσε ο Mid Cap κλείνοντας στις 678 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 8,88% στις 724,94 μονάδες.

    Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, στόχος είναι η διατήρηση των 520 μονάδων σε πρώτη φάση, προκειμένου σταδιακά ο γ.δ. να προσπαθήσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών. Να θυμίσουμε ότι μέσα σε δύο συνεδριάσεις η αγορά έχασε ποσοστό σχεδόν 16%.

    Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο. Η Πειραιώς κατέγραψε κέρδη 8,98%, η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 11,26%, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 6,79% και η Εθνική σημείωσε κέρδη 5,91%, αν και ενδοσυνεδριακά κατέγραψαν υψηλότερα κέρδη.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν η Μυτιληναίος, η οποία έκλεισε με κέρδη 7,65%, η Lamda ενισχύθηκε κατά 6,65%. Κέρδη άνω του 4% σημείωσαν οι Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΕΕΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, άνω του 3% ήταν η άνοδος για τις μετοχές ΜΕΤΚΑ, Τιτάν και ΟΤΕ. Κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Folli Follie, ΟΛΠ, Motor Oil και Grivalia.

    Αντίθετα, η Jumbo υποχώρησε οριακά κατά 0,09%, ενώ η ΕΥΔΑΠ παρέμεινε αμετάβλητη.

    Στον Mid Cap, η Χαλκόρ ξεχώρισε με κέρδη 10%, οι μετοχές Πλαστικά Θράκης και Ιατρικό έκλεισαν με άνοδο που ξεπέρασε το 9%, ενώ κέρδη άνω του 7% σημείωσαν οι Q&R και Ευρωπαϊκή Πίστη. Κέρδη 2,56% σημείωσε η μετοχή της MIG, με αυξημένο όγκο συναλλαγών.

    “Ψαλίδι” στις τιμές-στόχους των τραπεζών από τη Goldman Sachs

    Οι μετοχές των τραπεζών βρέθηκαν σήμετα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, παρά το γεγονός ότι η Goldman Sachs, σε πανευρωπαϊκή έκθεση της μετά το δημοψήφισμα για Brexit, μείωσε τις τιμές-στόχους για τους τίτλους των ελληνικών τραπεζών. Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος περιέκοψε την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2,35 ευρώ από 3,3 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση “buy”. Παράλληλα, μείωσε την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στο 0,25 από 0,35 ευρώ με σύσταση “neutral”,  τη δίκαιη τιμή της Eurobank στα 0,9 ευρώ από 1,4 ευρώ, διατηρώντας επίσης σύσταση “neutral”.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, η μείωση οφείλεται στην επιδείνωση που αναμένεται να παρουσιάσει η ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά το Brexit κατά 3% σε μέσο όρο, και παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι βρετανικές τράπεζες, τα πιστωτικά κόστη θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα για τις τράπεζες του Νότου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/amesa-apofasi-gia-tin-etisi-tis-marinopoulos-ti-provlepi-schetiki-diadikasia/56719



    ΣΧΟΛΙΑ