• Ναυτιλία

    Π. Λιβανός: Αποφεύγουν το Στενό του Ορμούζ τα πλοία της GasLog

    Πήτερ Λιβανός: Δύσκολη η πορεία για την πράσινη ναυτιλία

    Πήτερ Λιβανός, εφοπλιστής GasLog Ltd.


    Η ναυτιλιακή GasLog του Έλληνα εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού ανακοίνωσε πως τα πλοία της αποφεύγουν πλέον να διασχίζουν το Στενό του Ορμούζ, λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή.

    Το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών έχει αυξήσει το επίπεδο ασφαλείας για τα πλοία με βρετανική σημαία στο επίπεδο 3 και συμβουλεύει τις ναυτιλιακές εταιρείες να μη διασχίζουν τα ιρανικά χωρικά ύδατα και, μέχρι νεωτέρας, ολόκληρο το Στενό του Ορμούζ.

    Πάντως, την περασμένη εβδομάδα το πλοίο BW Elm (χωρητικότητας 82.291 cbm, κατασκευής 2007) της BW LPG έγινε το πρώτο πλοίο με βρετανική σημαία που διέσχισε με επιτυχία το Στενό του Ορμούζ, μετά την κατάσχεση του πλοίου Stena Impero.

    Την περασμένη Πέμπτη, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το Βασιλικό Ναυτικό θα συνοδεύει τα πλοία με βρετανική σημαία όταν θα διασχίζουν το Στενό του Ορμούζ, εφόσον υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση, αν και νωρίτερα είχε αναφέρει πως δεν έχει τους πόρους για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

    «Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την υπερασπιστούμε», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

    Σημειώνεται ότι η απόφαση της GasLog ελήφθη μετά από σχετικές συζητήσεις τόσο με το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών, όσο και με τις αρμόδιες αρχές στις Βερμούδες, στο νηολόγιο των οποίων ανήκουν όλα τα πλοία της εταιρείας.

    Ωστόσο, το πλοίο GasLog Warsaw (χωρητικότητας 180.000 cbm, κατασκευής 2019) ήταν το πρώτο που εγγράφηκε στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ