• Business

    Π. Γεωργιόπουλος: Αυξήθηκαν τα κέρδη της Aegean Marine στο δ’ τρίμηνο του 2016

    Πήτερ Γεωργιόπουλος

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής Gener8 Maritime


    Αυξημένη κερδοφορία κατέγραψε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 η ναυτιλιακή εταιρεία Aegean Marine Petroleum Network (συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Γεωργιόπουλου, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Μελισσανίδη το περασμένο καλοκαίρι), χάρη κυρίως στην αύξηση των εσόδων της, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου και έτους που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

    Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα της εταιρείας κατά το δ’ τρίμηνο του 2016 ανήλθαν στα 1,2 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 29% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, κυρίως χάρη στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ενώ τα έσοδα από τα δρομολόγια πλοίων και τα λοιπά έσοδα κατέγραψαν επίσης άνοδο και ανήλθαν στα 20,6 εκατομμύρια δολάρια, περισσότερα κατά περίπου 4,4 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το δ΄τρίμηνο του 2015.

    Τα καθαρά κέρδη κατά την ίδια περίοδο ανήλθαν στα 16 εκατομμύρια δολάρια, ή 0,41 δολάρια ανά μετοχή, αυξημένα κατά 6,3 εκατ. δολάρια ή 64,9% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2015, ενώ τα καθαρά κέρδη για το σύνολο του 2016 ανήλθαν στα 51,9 εκατ. δολάρια ή 1,14 δολάρια ανά μετοχή. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 61,4 εκατ. δολάρια για το σύνολο του 2016, ή 1,35 δολάρια ανά μετοχή.

    Το προσαρμοσμένο EBITDA ανά μετρικό τόνο πωληθέντος ναυτιλιακού πετρελαίου διαμορφώθηκε στο δ’ τρίμηνο 2016 στα 8,21 δολάρια, αυξημένο ελαφρώς από τα 8,14 δολάρια που ήταν κατά τη διάρκεια του υπολοίπου του 2016. Το προσαρμοσμένο EBITDA για το σύνολο του 2016 διαμορφώθηκε στα 135,2 εκατ. δολάρια.

    Αυξημένες ήταν κατά την ίδια περίοδο οι λειτουργικές δαπάνες, στα 66,4 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 2,2 εκατ. δολάρια ή 3,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2015.

    Το τέταρτο τρίμηνοι σηματοδότησε το τέλος μίας ακόμα ισχυρής χρονιάς για την Aegean, παρά την ασταθή αγορά εμπορευμάτων και τον αυξημένο ανταγωνισμό. Το ευέλικτο επιχειρηματικό μας μοντέλο συνέχισε να επιτρέπει στην Aegean να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης στο εύρος της ξεχωριστής μας πλατφόρμας”, δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Aegean, Νικόλας Ταβλάριος, προσθέτοντας: “Είμαστε προσηλωμένοι στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων μας και στην επέκταση της αποδοτικότητάς μας σε όλο το εύρος των επιχειρήσεών μας, Το διεθνές μας αποτύπωμα περιλαμβάνει πλέον πάνω από 30 αγορές και 51 λιμάνια, με μία ομάδα αφοσιωμένη στο να διασφαλίσει ότι οι πελάτες είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην εκτέλεση της στρατηγικής μας και αισιόδοξοι για την ικανότητά μας να παράξουμε βιώσιμη ανάπτυξη που θα αυξήσει την αξία για τους μετόχους”.

    Από την πλευρά του, ο CFO της Aegean, Σπύρος Γιαννώτης, δήλωσε: “Τα συμπαγή μας αποτελέσματα και οι επιτυχίες μας κατά τη διάρκεια του τριμήνου επιδεικνύουν τη μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομικής μας στρατηγικής. Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου συνεχίσαμε τη στόχευσή μας στην επίτευξη υψηλότερων περιθωρίων κέρδους και κερδοφόρου όγκου [πωλήσεων] και βελτιώσαμε την οικονομική μας ισχύ. Έχουμε διατηρήσει έναν ισχυρό ισολογισμό και είμαστε αισιόδοξοι ότι η ευελιξία μας θα στηρίξει τη συνεχιζόμενη επιτυχία της Aegean. Με το βλέμμα στο μέλλον, συνεχίζουμε να αξιοποιούμε τους πόρους μας στις πιο αποτελεσματικές και κερδοφόρες αγορές για να φέρουμε τη μεγαλύτερη ανταπόδοση στους μετόχους της Aegean”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Παππάς: Η Deutsche Bank αναβαθμίζει σε buy τη μετοχή της Star Bulk

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το κόλπο των ναυπηγείων για να προσελκύσουν νέες παραγγελίες αποδίδει καρπούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας



    ΣΧΟΛΙΑ