• Business

    ΟΤΕ: Με το βλέμμα στο μέρισμα η αγορά

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Με ενδιαφέρον περιμένει η αγορά τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο ΟΤΕ, με το βλέμμα να στρέφεται κυρίως στο αυξημένο μέρισμα για τη χρήση του 2023 που αναμένεται να ανακοινώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ.

    Μάλιστα αυτή η πληροφορία, που πρώτο σας μετέφερε το mononews, έχει δώσει ανάσα στο χαρτί το τελευταίο 10ήμερο, καθώς από τις 7 Φεβρουαρίου έχει σημειώσει άνοδο 7,8% και προχθές πέρασε το «φράγμα» των 14 ευρώ για πρώτη φορά μετά από την συνεδρίαση της 1/9/2023, που είχε κλείσει στα 14,01 ευρώ.

    Την Τρίτη η μετοχή έκλεισε στα 14,16 ευρώ, ενώ χθες υποχώρησε στα 13,90 ευρώ με μια πτώση 1,84%.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν η διοίκηση επιφυλάσσει μεγάλη έκπληξη στους μετόχους, καθώς για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια θα προχωρήσει σε αύξηση μερίσματος. Με την αγορά να περιμένει ότι η μπίλια θα κάτσει σε μέρισμα 0,72 ευρώ ανά μετοχή.

    Στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης του ΟΤΕ εκτιμούν πως ένας από τους λόγους που η μετοχή της εταιρείας παρέμενε κολλημένη τους τελευταίους μήνες έχει να κάνει και με την μείωση του μερίσματος τα τελευταία δύο χρόνια. Κάτι που μάλλον αποδείχτηκε, καθώς μετά την είδηση για το μέρισμα, το χαρτί πήρε ξανά τα πάνω του.

    Βέβαια για το 2023 οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα προσαρμοσμένα ΕΒΙDΤΑ θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα, ενώ η προσπάθεια που έχει γίνει είναι να αντισταθμιστεί η απώλεια του τζίρου με συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και κυρίως της μισθολογικής δαπάνης.

    Το 2022 ο ΟΤΕ κατέρριψε το ρεκόρ δεκαετίας εμφανίζοντας κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων 1,3 δισ. ευρώ, ενώ ο τζίρος του ξεπέρασε τα 3,4 δισ. ευρώ.

    Γιατί έμεινε πίσω η μετοχή

    Πριν μερικούς μήνες, ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Μέγαρο του ΟΤΕ, είχε σημειώσει ότι δεν μπορεί να βρει κάποια σοβαρή εξήγηση για την πτώση της μετοχής καθώς τα fundamentals της εταιρείες είναι υγιέστατα.

    Επίσης είχε πει ότι οι επενδυτές ίσως να μην βλέπουν στις τηλεπικοινωνίες το στόρι που βλέπουν σε άλλες αγορές στην Ελλάδα.

    Πηγές της αγοράς μεταφέρουν μεταξύ άλλων ότι «ο ΟΤΕ αποτελεί διαχρονικά μια «αμυντική» μετοχή, σταθερή, που με την πορεία που πραγματοποιεί τον τελευταίο χρόνο το ελληνικό Χρηματιστήριο, ίσως δεν την καθιστά πολύ ελκυστική, γι αυτό και πιέστηκε τους τελευταίους μήνες».

    Η αισιόδοξη Ambrosia – Τι περιμένει η AXIA

    Η Ambrosia Capital σε πρόσφατο report της έδωσε τιμή στόχο τα 18,9 ευρώ δηλαδή περίπου 40% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Ο αναλυτής επαναλαμβάνει την αξιολόγηση αγοράς (Buy) για τις τη μετοχή του ΟΤΕ επισημαίνοντας ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους ομίλους της αγοράς, οι δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας είναι σε πιο θετική πορεία από ότι φαίνεται στα κύρια μεγέθη. Παράλληλα στο report τονίστηκε ότι  η αγορά γίνεται πιο ορθολογική, καθώς ο έντονος ανταγωνισμός αμβλύνεται και οι πρακτικές διαχείρισης κόστους βοηθούν στη διατήρηση των περιθωρίων κερδοφορίας.

    H AXIA σε χθεσινό της report για τον ΟΤΕ αναμένει για το σύνολο του 2023 έσοδα ύψους 3,432 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 0,7% σε σύγκριση με το 2022, ενώ τα EBITDA προβλέπεται ότι παρέμειναν σταθερά στο 1,385 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα στα 526,2 εκατ. ευρώ ή 37,4% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.

    Για το δ’ τρίμηνο του 2023 η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα παρουσιάσει έσοδα 893,9 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 1% σε ετήσια βάση, με τα EBITDA να διαμορφώνονται 3,4% υψηλότερα σε ετήσια βάση στα 355 εκατ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα στα 132,4 εκατ. ευρώ έναντι των αναφερόμενων ζημιών το δ΄ τρίμηνο του 2022, λόγω απομείωσης των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.

    Διαβάστε επίσης:

    Αψιμαχίες στις παρυφές των 1.400 μονάδων!

    Χάρης Καρώνης: Ψάχνει λεφτά να εξαγοράσει τη Viva από την JP Morgan – Tι δηλώνει ο ίδιος



    ΣΧΟΛΙΑ