• Business

    ΟΤΕ: Εγκρίθηκε από το ΔΣ το σχέδιο απόσχισης κλάδων

    • NewsRoom
    Μιχάλης Τσαμάζ Όμιλος ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ


    Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ το Σχέδιο Σύμβασης Διασπάσεων με απόσχιση των κλάδων Εξυπηρέτησης Πελατών (Customer Service), Καταστημάτων (Shops) και Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου (Technical Field Operations) της εταιρείας.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανώνυμη εταιρεία «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε.» («ΟΤΕ Α.Ε.» ή «Εταιρεία»), σε συνέχεια της από 18-06-2020 ανακοίνωσης για την έγκριση έναρξης διαδικασίας απόσχισης συγκεκριμένων κλάδων δραστηριότητάς της, ανακοινώνει ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 08-10-2020 εγκρίθηκε το Σχέδιο Σύμβασης Διασπάσεων με απόσχιση των κλάδων Εξυπηρέτησης Πελατών (Customer Service), Καταστημάτων (Shops) και Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου (Technical Field Operations) της Εταιρείας και απορρόφησή τους από τις υφιστάμενες ανώνυμες εταιρείες του Ομίλου ΟΤΕ «COSMOTE E-VALUE ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ CONTACT CENTER ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» και «COSMOTE ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (πρώην «OTEplus ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ») («Επωφελούμενες Εταιρείες») αντίστοιχα, με ημερομηνία λογιστικών καταστάσεων την 30ή Ιουνίου 2020 και σύμφωνα με τα άρθρα 54 παρ.3, 57 παρ.2, 58-73 και 83-87 του Ν.4601/2019, το Ν.4548/2018, το άρθρο 52 του Ν.4172/2013 και το Ν.Δ.1297/1972, όπως ισχύουν.

    Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της COSMOTE – ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. («COSMOTE»), θυγατρικής της Εταιρείας κατά 100%, αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή του στις 08-10-2020 την έγκριση του Σχεδίου Σύμβασης Διασπάσεων με απόσχιση των αντίστοιχων κλάδων της COSMOTE και απορρόφησή τους
    από τις ίδιες Επωφελούμενες Εταιρείες, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

    Η ολοκλήρωση της απόσχισης των κλάδων της ΟΤΕ Α.Ε. και της COSMOTE τελεί υπό την αίρεση των απαιτούμενων, σύμφωνα με το Νόμο, εγκρίσεων από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας, της COSMOTE και καθεμιάς των Επωφελούμενων Εταιρειών καθώς και της λήψης των αναγκαίων εγκρίσεων από
    τις αρμόδιες Αρχές.

    Συγκεκριμένα, η διαδικασία των αποσχίσεων ολοκληρώνεται και επέρχονται τα εκ του Νόμου αποτελέσματα κατά το χρόνο καταχώρησης της συμβολαιογραφικής πράξης για τη Σύμβαση Διάσπασης στο Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 68, 69 παρ. 2 και 70 του ν. 4601/2019, όπως ισχύουν.

    Τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού κάθε αποσχιζόμενου κλάδου της OTE A.E. και της COSMOTE, όπως εμφανίζονται στις σχετικές Λογιστικές Καταστάσεις της 30.06.2020 και όπως αυτά θα διαμορφωθούν κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης των αποσχίσεων, θα μεταβιβαστούν στην αντίστοιχη Επωφελούμενη Εταιρεία η οποία θα εκδώσει νέες μετοχές για κάθε κλάδο που θα απορροφήσει. Σαν αποτέλεσμα, οι διασπώμενες εταιρείες ΟΤΕ Α.Ε. και COSMOTE θα αποκτήσουν νέες μετοχές στις Επωφελούμενες Εταιρείες έναντι των κλάδων που εισφέρουν.

    Με τις εν λόγω αποσχίσεις κλάδων επιδιώκεται, όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, η αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη διοικητική λειτουργία των κλάδων, η πιο σαφής χάραξη της εμπορικής πολιτικής, η πληρέστερη αξιοποίηση των κλάδων και η ενίσχυση της ευελιξίας και της εν γένει αποδοτικότητάς τους, η καλύτερη διαχείριση των πόρων, η ευελιξία σε μεταβαλλόμενη ζήτηση και η δυνατότητα επίτευξης επιχειρηματικών συμφωνιών σε συναφείς τομείς.

    Το Σχέδιο Σύμβασης Διασπάσεων καθώς και τα υπόλοιπα έγγραφα που ορίζονται στο άρθρο 63 του ν. 4601/2019 θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας ώστε να τεθούν υπόψη των μετόχων ένα (1) τουλάχιστον μήνα πριν τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που θα εγκρίνει την απόσχιση.

    Η Εταιρεία θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την εξέλιξη της διαδικασίας διάσπασης.

    Στην τελική ευθεία ο μετασχηματισμός

    Όπως ανέφερε νωρίτερα σε ρεπορτάζ του το mononews.gr, τις επόμενες ημέρες θα γίνει και ενημέρωση – διαβούλευση με την Ομοσπονδία των εργαζομένων (ΟΜΕ – ΟΤΕ) η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει επίσημα την άποψή της επί του μετασχηματισμού που επιχειρείται.

    Οι τρεις θυγατρικές θα παραμείνουν 100% θυγατρικές του ΟΤΕ.

    Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου περίπου 500 εργαζομένων με κίνητρα. Σημειώνεται ότι φέτος την Άνοιξη «έτρεξε» πρόγραμμα εθελούσιας στο οποίο συμμετείχαν περίπου 450 εργαζόμενοι και ένα ακόμα το καλοκαίρι που αφορούσε συγκεκριμένους κλάδους και αποχώρησαν περίπου 150. Με βάση στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία έχει διαθέσει για προγράμματα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων (τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα της αγοράς) περί το 1 δις. ευρώ.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ οι αλλαγές θα επιτρέψουν στους τεχνικούς πεδίου, τα call centers, τα καταστήματα και όλους όσοι έχουν την άμεση επαφή με τον πελάτη, να ανταποκρίνονται ταχύτερα και καλύτερα στις ανάγκες του. Επίσης, στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται προσλήψεις σε σύγχρονες ειδικότητες όπως Data Science, Digital Marketing, Software Developers κλπ.

    Λειτουργώντας ως θυγατρικές εταιρείες οι παραπάνω τομείς, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του ΟΤΕ, μεταξύ άλλων, κερδίζουν μεγαλύτερη ευελιξία, ανεξαρτησία και αυτονομία εντός του Ομίλου ΟΤΕ. Θα μπορούν να επικεντρωθούν στο αντικείμενό τους και στις ανάγκες της συγκεκριμένης αγοράς τους, εστιάζοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη και θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν τρόπους και δυνατότητες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους, να πωλούν τις υπηρεσίες τους σε τρίτους, φέρνοντας έσοδα στον Όμιλο.

    Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους της κύριας δραστηριότητας της εταιρείας που είναι επίσης ζητούμενο του επιχειρούμενου μετασχηματισμού.

     



    ΣΧΟΛΙΑ