• Business

    OpenBazaar: Το νέο….”ebay” που τείνει να σαρώσει στις αγορές μέσω διαδικτύου

    • NewsRoom


    Μια από τις πιο καινοτόμες ιδέες- project στον χώρο του διαδικτύου υλοποιήθηκε και είναι έτοιμη για λειτουργία. Ο λόγος για το OpenBazaar την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αγορών, παρόμοια με τις αντίστοιχες ebay και την Etsy, με μια μικρή διαφοροποίηση. Το πρωτότυπο ηλεκτρονικό κατάστημα OpenBazaar δεν έχει καμία κεντρική αρχή και φέρεται να είναι τελείως ανεξάρτητο, καταργώντας εξ’ολοκλήρου τις διαδικασίες του μεσάζοντα, καθιστώντας αδύνατη την οποιαδήποτε κίνηση λογοκρισίας της ή κλείσιμο της. Με λίγα λόγια το OpenBazaar μπορεί να προμηνύει το μέλλον του εμπορίου.

    Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν πρωτοεμφανίστηκε η ιδέα του μη ελεγχόμενο ηλεκτρονικού OpenBazaar, το οποίο αρχικά ήταν γνωστό με την ονομασία “DarkMarket”. Η ίδια στο ξεκίνημα της είχε χαρακτηριστεί ως ένα νέο εγχείρημα εμπνευσμένο από την κακόφημη διαδικτυακή πλατφόρμα Silk Road, η οποία είχε κλείσει το 2013 με την κατηγορία ότι μέσα σε αυτό γινόταν παράνομη πώληση ναρκωτικών.

    Μετά από το περιστατικό αυτό, την διαχείριση ανέλαβε ο Brian Hoffman, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την ιστοσελίδα και δημιούργησε το OpenBazaar. Οι προσπάθειες του ίδιου για να αντιστρέψει την αρνητική επίπτωση του Silk Road, φάνηκε να αποδίδουν καρπούς όταν το 2015 κατάφερε να αποκομίσει 1 εκατομμύρια δολ. από τις μεγάλες εταιρείες όπως την Andreessen Horowitz και την Union Square Ventures.

    Παρόλα αυτά όπως τονίζει ο Hoffman θα ήταν αδύνατο να εξαλειφθεί διαπαντός η εγκληματική δραστηριότητα μέσα από την πλατφόρμα, καθώς βασικός χαρακτηριστικό του OpenBazaar είναι η ανωνυμία της.

    Το βασικό όραμα του OpenBazaar όπως αναφέρεται, είναι γενικότερα η νέα φιλοσοφία στις διαδικτυακές επιχειρήσεις. Οι αρχές αυτής είναι εμπνευσμένες από την αποκεντρωμένη τακτική μεταφοράς αρχείων bittorrent, τα οποία στην ουσία αποδυναμώνουν τελείως την λειτουργία του μεσάζοντα. Πιο συγκεκριμένα σε αυτή την πλατφόρμα οι έμποροι και οι καταναλωτές δεν ελέγχονται και δεν υπακούν σε κανένα κανονισμό, παρά μόνο στις δικές τους προσωπικές αρχές.

    Τα ερωτήματα βεβαίως που προκύπτουν είναι πολλά, καθώς παρόλο το χαμηλό κόστος του OpenBazaar, δεν ξέρουμε ακόμη κατά πόσο αξιόπιστο φαίνεται στα μάτια των απλών καταναλωτών και εμπόρων για να συμμετέχουν σε αυτό. Αυτή η ανοιχτή και πρωτοποριακή φιλοσοφία δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει να ευδοκιμήσει στους χώρους του εμπορίου, που το κέρδος είναι πολύ βασικό και για τον λόγο αυτό κάνει τους ανθρώπους πιο καχύποπτους με τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Αναμένουμε επομένως για τα μελλοντικές εξελίξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ