• Business

    Ομολογία σοκ: το Brexit ίδιας σημασίας με την περίοδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου


    Μόλις λίγες μέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, παγκόσμιοι ηγέτες, διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλα ισχυρά πρόσωπα παρευρέθηκαν στην ετήσια συνεδρίαση του World Economic Forum στην Κίνα η οποία ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 28 Ιουνίου. Αναπόφευκτο θέμα συζήτησης ήταν η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕυρωπαΪκή Ένωση, ύστερα από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

    Υπήρξε παγκόσμια αναταραχή μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Πέμπτης καθώς η λίρα κατέρρευσε έναντι του δολαρίου -η υψηλότερη πτώση που έχει σημειωθεί τα τελευταία 31 χρόνια-, οι τράπεζες προβλέπουν ότι ο δείκτης FTSE θα μειωθεί στις 5,000 μονάδες και μεγάλα μεσιτικά γραφεία βρίσκονται σε αναβρασμό.

    Ο Ian Bremmer, πρόεδρος και ιδρυτής του Eurasia Group, δήλωσε πως το Brexit είναι για τις αγορές ίδιας έκτασης γεγονός με την περίοδο που ακολούθησε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Δείτε τι έχουν να πουν ισχυρά πρόσωπα του κόσμου των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας για την κατάσταση:

    Li Keqiang

    Chinese Premier Li Keqiang

    Ο Κινέζος Πρωθυπουργός δήλωσε πως πρέπει να “αντιμετωπιστούν από κοινού οι προκλήσεις, να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, να δημιουργήσουμε ένα σταθερό διεθνές περιβάλλον, και να βρούμε λύσεις στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων”. Επιβεβαίωσε, επίσης, πως “οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας αλλά και Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να δυναμώνουν. Ελπίζουμε να δούμε μία ενωμένη και σταθερή ΕΕ αλλά και ένα σταθερό και με ευημερία Ηνωμένο Βασίλειο.”

    Ian Bremmer 

    Ian Bremmer

    Ο πρόεδρος και ιδρυτής του Eurasia Group φάνηκε αρκετά ανήσυχος για την εξέλιξη του δημοψηφίσματος και τόνισε πως “μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες που ακολούθησαν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έχει πλέον ματαιωθεί καθώς η Μεγάλη Βρετανία ρισκάρει την διάσπασή της.” Η διατλαντική σχέση ήταν διαταραγμένη πριν το Brexit καθώς είχε έρθει αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση “αναφερόμαστε στην διάσπαση της σημαντικότερης συμμαχίας της μεταπολεμικής περιόδου.”

    “Θεωρώ πως μπορούμε να κάνουμε λόγο όχι μόνο για την απομάκρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αλλά πιθανότατα και για την αποσύνθεση της ίδιας της χώρας. Επίσης, αναφερόμαστε και στην αποδυνάμωση της σημασίας της ΕΕ, το αποτύπωμά της σε παγκόσμιο επίπεδο, τις κοινές της αξίες, και στο στόχο της για την συνεχή ενσωμάτωση.”

    Professor Nouriel Roubini, New York University 

    Professor Nouriel Roubini, New York University

    Ο οικονομολόγος Nouriel Roubini φάνηκε πιο αισιόδοξος καθώς δεν θεωρεί πως το Brexit θα προκαλέσει χειρότερη ύφεση από αυτή του 2008. Διατηρεί όμως κάποιες αμφιβολίες για το μέλλον: “Δεν αναμένω μία παγκόσμια ύφεση ή παγκόσμια οικονομική κρίση. Θεωρώ πως η αναστάτωση που θα έρθει από το Brexit είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί σε μέγεθος ή σημασία με την κρίση του 2007, 2008 και 2009.”

    “Δεν πρέπει όμως να αγνοήσουμε το οικονομικό σοκ που έχει προκαλέσει το Brexit, όπως φάνηκε στις αγορές της Παρασκευής. Μπορούμε να αναμένουμε σημαντική οικονομική, πολιτική και γεωπολιτική αστάθεια.”

    Taavet Hinrikus, CEO and Co-Founder, TransferWise    


    Taavet Hinrikus

    Ο τεχνολογικός τομέας αντέδρασε πιο αρνητικά σε αυτές τις εξελίξεις και ο CEO της TansferWise δήλωσε ότι “η Ευρώπη είναι πλέον λιγότερο ελκυστική, τονίζοντας ότι η επίδραση του Brexit ξεπέρασε κατά πολύ τις δυνατότητες των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Μία πρόσφατη έρευνα δείχνει πως το 87% των εργαζομένων στον τεχνολογικό τομέα επιθυμούσε την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ. Ο George Spencer, διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογικής startup Rentify, δήλωσε χαρακτηριστικά πως “Η Μεγάλη Βρετανία πήγε στην τουαλέτα με τα παντελόνια πάνω”.

    Ο Matthew Prince, διευθύνων σύμβουλος του Cloudflare, δήλωσε στην διάσκεψη του Davos ότι “επιλέξαμε το Λονδίνο επειδή ήταν μεγαλύτερος πυρήνας προσλήψεων προσωπικού από την υπόλοιπη Ευρώπη και φοβάμαι πως νομικά πρόκειται να δυσκολέψει η κατάσταση. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως αρκετοί από τους πιο πολύτιμους, ταλαντούχους και ειδικευμένους εργαζομένους μας, οι οποίοι είναι Ευρωπαίοι πολίτες,  συγκεντρώθηκαν ύστερα από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και δήλωσαν πως δεν αισθάνονται πλέον ευπρόσδεκτοι στην Μεγάλη Βρετανία.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/article-apo-brexit-sto-nexit-ochi-den-tha-figoun-disarestimeni-alla-afti-pou-mporoun/56303

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/hello-outside-profitia-tis-adele-gia-brexit-video/56399



    ΣΧΟΛΙΑ