• Εγκαταστάσεις του Ομίλου Πλαστικά Θράκης στην Ξάνθη

  Εγκαταστάσεις του Ομίλου Πλαστικά Θράκης στην Ξάνθη

  Business

  Όμιλος Πλαστικά Θράκης: Ένα μοναδικό case study βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης και καινοτομίας

  • NewsRoom

  Με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και όπλο την καινοτομία, ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης συνεχίζει να δημιουργεί, παρά τις προκλήσεις, σημαντική και μακροπρόθεσμη αξία στο σύνολο του οικοσυστήματός του: τους εργαζόμενους του Ομίλου, τους πελάτες και τους προμηθευτές-συνεργάτες του, το επενδυτικό και καταναλωτικό κοινό και, ευρύτερα, τη χώρα.

  Στόχος η ανάπτυξη του Ομίλου να συμβαδίζει με τις επιταγές της εποχής, προς όφελος του ιδίου, αλλά και της οικονομίας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης αποτελεί, άλλωστε, ένα μοναδικό case study ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας, με παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Σκωτία, Αμερική, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ιρλανδία, που εφαρμόζει με επιτυχία μεγαλόπνοες επενδύσεις, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε αγορές του εξωτερικού.

  Με κύριες δραστηριότητες στους τομείς των τεχνικών υφασμάτων, των λύσεων συσκευασίας και τον αγροτικό κλάδο, ο Όμιλος, αποτελεί, εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, ένα υπόδειγμα βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης και καινοτομίας με εντυπωσιακές διεθνείς διακρίσεις και αξιολογήσεις, αποδεικνύοντας ότι είναι εφικτό να προσφέρονται πρακτικές λύσεις και καινοτομίες, που να είναι ταυτόχρονα οικολογικά υπεύθυνες και οικονομικά αποδοτικές

  Εγκαταστάσεις του Ομίλου Πλαστικά Θράκης στη Σκωτία
  Εγκαταστάσεις του Ομίλου Πλαστικά Θράκης στη Σκωτία

   

  Τα Θερμοκήπια Θράκης και «ο Κήπος της Ξάνθης»

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ως πρότυπο υπεύθυνης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον χώρο της αγροκαλλιέργειας, είναι τα Θερμοκήπια Θράκης, μία κοινοπραξία μεταξύ του Ομίλου Πλαστικά Θράκης και της Έλαστρον, που αποτελούν τα μεγαλύτερα υδροπονικά θερμοκήπια στη Ν.Α. Ευρώπη και από τα πιο πράσινα στον κόσμο, με σχεδόν μηδενικές εκπομπές CO2.

  Ο Όμιλος επενδύει σταθερά στη δυναμική των Θερμοκηπίων και στην τεχνογνωσία των ανθρώπων τους, στο πλαίσιο ενός στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου, πλήρως ευθυγραμμισμένου με τις ανάγκες της αγοράς και των καταναλωτών. Στόχος των επενδύσεων στα Θερμοκήπια, που ξεπερνούν συνολικά τα 34 εκατ. ευρώ από την έναρξη του έργου το 2014, είναι η συνεχής επέκταση των εγκαταστάσεών τους καθώς και η διεύρυνση και ενίσχυση της παραγωγής, που το 2024 αναμένεται να αυξηθεί κατά 25%.

  Παράλληλα, μέσα από ένα πανελλαδικό δίκτυο συνεργαζόμενων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ο Όμιλος φροντίζει τα οπωροκηπευτικά προϊόντα των Θερμοκηπίων, υπό το εμπορικό σήμα «Ο Κήπος της Ξάνθης», να φτάνουν στους καταναλωτές φρέσκα και με ασφαλή τρόπο μέσα από ειδικά σχεδιασμένες, οικολογικές και πρακτικές συσκευασίες.

  Θερμοκήπια Θράκης

  Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παγκόσμιο αποτύπωμα

  Παράλληλα, στο πνεύμα της εποχής, ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης αναπτύσσει καινοτόμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με παγκόσμιο αποτύπωμα που ενισχύουν και επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα στον χώρο των τεχνικών υφασμάτων αποτελεί το Helios – Reflect System, ή αλλιώς HRS®, μια πρωτοβουλία του Ομίλου που επιβεβαιώνει τη συμβατότητά του με τη σύγχρονη εποχή και τις επιταγές της.

  Σύστημα υφασμάτων HRS® για αύξηση απόδοσης φωτοβολταϊκών πάρκων 5% -15%
  Σύστημα υφασμάτων HRS® για αύξηση απόδοσης φωτοβολταϊκών πάρκων 5% -15%

   

  Το HRS® είναι ένα καινοτόμο σύστημα υφασμάτων που μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων από 5 έως και 15% και παράλληλα ελαχιστοποιεί τα έξοδα συντήρησης. Το σύστημα HRS® παρουσιάστηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και εφαρμόστηκε σε πιλοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο του Ομίλου στην Ξάνθη, όπου σε διάστημα ενός χρόνου καταγράφηκε αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 5%.

  Επιπλέον, στον χώρο των τεχνικών υφασμάτων, ο Όμιλος παράγει καινοτόμα και ανακυκλώσιμα υφάσματα για χρήση στον αγροτικό και κατασκευαστικό κλάδο

  Καινοτομία και στις συσκευασίες

  Στην ίδια λογική της κυκλικής οικονομίας, ο Όμιλος καινοτομεί και στον κλάδο της συσκευασίας, μεταξύ άλλων με τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια, τα οποία είναι 100% ανακυκλώσιμα και περιέχουν πολύ λιγότερο πλαστικό από τα κοινά επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια, καθώς και το Thermoforming IML κύπελλο, το οποίο παράγεται με έως 40% λιγότερο πλαστικό και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από πλήρως ανακυκλώσιμη και συμβατή με τις διαδεδομένες τεχνολογίες ανακύκλωσης πλαστικών πρώτη ύλη.

  Επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για super market & HORECA
  Επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για super market & HORECA

  Η πρωτοβουλία «In the Loop»

  Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί η πλατφόρμα «In the Loop» του Ομίλου, που προωθεί ένα πρωτοπόρο, αποτελεσματικό και συνεργατικό μοντέλο κυκλικής οικονομίας, βασισμένο στο τρίπτυχο «μειώνω, επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω», για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων, η οποία έχει ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη 150 γνωστών εταιρειών, δημοσίων φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και καταναλωτών στην Ελλάδα.

  Με την βιωσιμότητα να εντάσσεται οργανικά στο σύνολο των πρακτικών του, ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης επιδεικνύει διαχρονικά γρήγορα αντανακλαστικά, υψηλή τεχνογνωσία, καινοτομία, διορατικότητα και σεβασμό στους ανθρώπους του, το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές. Χαρακτηριστικά που τον έχουν αναδείξει σε ένα διεθνή όμιλο με ισχυρή ανταγωνιστικότητα, βασικό παράγοντα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και πρότυπο βιώσιμης επιχειρηματικότητας στους κλάδους όπου δραστηριοποιείται και πρωταγωνιστεί.

  Να σημειωθεί ότι, σήμερα, η μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα του Ομίλου, που εκτείνεται σε 80 χώρες, συνεισφέρει στο εμπορικό ισοζύγιο και την οικονομία της Ελλάδας, ενώ σε τοπικό επίπεδο, ο Όμιλος, με έδρα τη Θράκη και σύνολο εργαζομένων που ξεπερνά τους 2.000, δίνει θέσεις εργασίας σε 1.000 ανθρώπους στις περιοχές της Θράκης, των Ιωαννίνων, της Θήβας και της Αττικής και υποστηρίζει έμπρακτα την τοπική αγορά και τοπικούς προμηθευτές, κάτι που αποτελεί και διαχρονική δέσμευσή του.