• Business

    Όμιλος Fourlis: Ψήφο εμπιστοσύνης από τη EBRD. Θα επενδύσει στο ομολογιακό δάνειο

    Βασίλης Φουρλής Fourlis

    Βασίλης Φουρλής, επικεφαλής Ομίλου Fourlis


    Άκρως ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για την έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου στο οποίο προχωρά η Housemarket (IKEA), θυγατρική του Ομίλου Fourlis, στο τέλος του μήνα. Η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 28-30 Σεπτεμβρίου του 2016 και σύμφωνα με πληροφορίες του mononews η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα καλύψει ποσοστό 20% της έκδοσης, δηλαδή περίπου 8 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρία έχει στόχο μέσω του ομολογιακού δανείου, να αντλήσει κεφάλαια από 15 έως 40 εκατ. ευρώ το μέγιστο, τα οποία θα προέλθουν από μεγάλους αλλά και μικρότερους επενδυτές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα επόμενα αναπτυξιακά της σχέδια. Πρόκειται για ένα νέο θεσμό έκδοσης εταιρικών ομολογιών τα οποία θα διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Το δάνειο υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο, θα έχει πενταετή διάρκεια με σταθερό επιτόκιο 5% ανά έτος και τριμηνιαία καταβολή τόκων. Σύμβουλος έκδοσης είναι η Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελάχιστο ποσό επένδυσης, είναι τα 1.000 ευρώ ανά επενδυτή, γεγονός που καθιστά τις ομολογίες προσιτές στο ευρύ επενδυτικό κοινό και δεν απευθύνεται μόνο τους μεγάλους επενδυτές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Fourlis έχει πετύχει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στο λιανικό εμπόριο σε μία περίοδο κατά την οποία ο κλάδος έχει πληγεί σημαντικά και αρκετές εταιρίες δεν κατόρθωσαν να επιβιώσουν. Συγκεκριμένα, έχει καταφέρει να διπλασιάσει το μερίδιο αγοράς του στην Ελλάδα και έχει ισχυροποιήσει τη θέση του στην Κύπρου και τη Βουλγαρία, υλοποιώντας παράλληλα σημαντικές επενδύσεις.

    Ο όμιλος Fourlis ανέλαβε το franchising της πολυεθνικής σουηδικής εταιρείας ΙΚΕΑ στο τέλος του 1999. Στο πλαίσιο αυτό το 2000 ίδρυσε την εταιρεία Ηousemarket AE για τη δραστηριοποίησή του στον κλάδο λιανικής πώλησης ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων. Μάλιστα, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Φουρλής, η ελληνική επιχείρηση κατάφερε να εξελιχθεί στο μοναδικό συνεργάτη της σουηδικής ΙΚΕΑ που έχει στην ευθύνη του τρεις αγορές.

    Η Ηousemarket AE δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και, μέσω θυγατρικών της, στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. Αντικείμενο της εταιρείας είναι η εμπορία ειδών οικιακής χρήσης, επίπλων και ειδών εστίασης, σύμφωνα με τη Φιλοσοφία ΙΚΕΑ. Λειτουργεί στις 3 χώρες συνολικά 7 καταστήματα ΙΚΕΑ (5 στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο, 1 στη Βουλγαρία), 6 Κέντρα Παραγγελιών και Παραλαβών (5 στην Ελλάδα και 1 στη Βουλγαρία) και 3 καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου (ένα σε κάθε μια από τις παραπάνω χώρες).

    Μάλιστα στα μελλοντικά σχέδια των δύο συνεργατών είναι η επέκταση σε νέες γεωγραφικές αγορές, το πιθανότερο στις μικρότερες αγορές των Βαλκανίων.

    Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Housemarket από το ομολογιακό δάνειο θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στα καταστήματα, για τον εκσυγχρονισμό του κέντρου διανομής και αποθήκευσης, για τη μείωση του δανεισμού και για κεφάλαια κίνησης.

    Σημειώνεται ότι ο όμιλος Fourlis πέτυχε αύξηση πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, καθώς και τα καταστήματα IKEA αλλά και Intersport εμφάνισαν αυξημένα κέρδη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/omilos-fourliskerdi-apo-ikea-ke-intersport-aexamino-tou-2016/70319



    ΣΧΟΛΙΑ